Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Gry > Urban Terror > Czy ktos mi pomoze?
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
franc
Krzyzak from Thorn

Question Czy ktos mi pomoze?

Mam nastepujacy problem - chodzi mi o lag - warp wynikajacy chyba z dzialania antiwarpa.
Za kazdym razem jak wchodze na jakis serw, przez kilka minut nie da sie grac. Laguje jak diabli. Netgraf szaleje, pomimo pingu w okolicy 70-90. Potem juz jest lepiej, jednakze nie idealnie. Caly czas mam delikatne lagi, ale juz sie da grac.
Mam ustawione pb_sleep 500 i ps_system 1.
Czasmi bron "sama" strzela tak dlugo, az zabraknie amunicji.
Szlag mnie rafia, bo zanim sie wszystko ustabiluzje w miare, juz pol mapy minelo.
Ktos ma jakies sugetie?

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 16-04-2004 09:28
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil franc Kliknij tutaj by wysłać e-maila do franc Znajdź więcej post'ów przez  franc Dodaj franc do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać franc prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
DARK_ANGEL
Elite (Fiend)

Pewnie zwiekszenie /rate do 8000 nic nie da.

Moze zmien providera ;p

Old Post 16-04-2004 16:41
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil DARK_ANGEL Kliknij tutaj by wysłać e-maila do DARK_ANGEL Znajdź więcej post'ów przez  DARK_ANGEL Dodaj DARK_ANGEL do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać DARK_ANGEL prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
PAPUGa
Elite (Fiend)

Re: Czy ktos mi pomoze?

quote:
Napisane oryginalnie przez franc

Ktos ma jakies sugetie?

lag?
a pokaż mi tu swój ping i traceroute do tego serwa?
(a powiem Ci czy mówisz prawdę)
zobaczymy czy to przez providera czy to coś innego może.

Old Post 16-04-2004 23:04
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil PAPUGa Znajdź więcej post'ów przez  PAPUGa Dodaj PAPUGa do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
capone
+SG+SkUbAnY

Talking bej

pewnie internet lipa.
jak chcesz w miare dobry to neostrada jest dobra ogolnopolska.
i nie pracuje dla tpsa zeby ktos nie mowil ze reklamuje

Old Post 17-04-2004 01:46
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil capone Kliknij tutaj by wysłać e-maila do capone Znajdź więcej post'ów przez  capone Dodaj capone do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać capone prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
franc
Krzyzak from Thorn

Arrow wyniki tracerowania

Trace Route for http://62.212.73.134/ by Trellian Trace

http://62.212.73.134/
1 1.16.0.1 unknown 31ms
2 192.168.16.1 gate.torun.local 16ms
3 217.172.225.153 unknown 31ms
4 217.172.224.21 core-224-21.gdynia.mm.pl 31ms
5 62.181.175.69 unknown 31ms
6 213.248.68.61 war-b1-geth2-2.telia.net 31ms
7 213.248.64.201 hbg-bb1-pos1-2-0.telia.net 47ms
8 213.248.65.153 adm-bb1-pos7-0-0.telia.net 63ms
9 213.248.72.138 adm-b1-pos2-0.telia.net 63ms
10 213.248.72.93 leaseweb4-01768-adm-tc2-i1.c.telia.net 125ms
11 62.212.73.134 gam125.gameservers.net 78ms

Tak mi wyszlo. Net z Multimedii.
Dodam, ze nie posiadam tel. stacjonarnego, wiec TPSA nie wchodzi w gre.
Kumpel ma ten sam net i zupelnie bez problemu pomyka on-line.

Old Post 17-04-2004 15:46
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil franc Kliknij tutaj by wysłać e-maila do franc Znajdź więcej post'ów przez  franc Dodaj franc do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać franc prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
PAPUGa
Elite (Fiend)

Unhappy o rany...

po kolei więc:

-ping
otwierasz dos-prompt, tam piszesz:
'ping -t <tu-nazwa/adres-ulubionego-serwera>'
(oczywiście piszesz to bez ciapków i nawiasów
proszę puścić przynajmniej 100pakietów i wynik tutaj poproszę.

-traceroute
otwierasz dos-prompt i tam piszesz:
'tracert <tu-nazwa/adres-ulubionego-serwera>'
(również bez nawiasów i ciapków)
też poproszę o wynik.

ten cały Trellian Trace w zasadzie nic nie daje - każdego hopa pingnie tylko raz, trochę mało.

odemnie to wygląda tak:
http://cgi.ipartners.pl/cgi-bin/tra...217.172.224.21+

wydaje mi się, że to nie lagi z Twojej sieci (ale poproszę o te więcej testów) lecz .. no właśnie - coś jeszcze.

Old Post 18-04-2004 11:51
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil PAPUGa Znajdź więcej post'ów przez  PAPUGa Dodaj PAPUGa do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
franc
Krzyzak from Thorn

Post wyniki sledztwa

Wyniki ode mnie. Dzieki, Papuga, ze sie zainteresowales. Nie za bardzo sie znam na tych pakietach i tym podbnych tematach.

Wyniki w zalaczniku txt.

Załącznik: ping.txt
Załącznik został 219 razy przeglądany.

Old Post 18-04-2004 14:47
franc
Krzyzak from Thorn

tracert

czesc druga, sory ze w dwoch postach.

Załącznik: tracert.txt
Załącznik został 124 razy przeglądany.

Old Post 18-04-2004 14:48
forever
r3surrection.net

A ping nie idzie po ICMP papug??
na neo+ też tak bywa że ICMP i TCP hula jak mało co i faktycznie jak zciagam cos z netu wiekszego to predkosc jest 64kB/s (czyli absolutny max)

Grasz przecie na UDP a ten jest permamentnie lostowany :> ( w każdym razie w TEPSIE)

Old Post 19-04-2004 12:51
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil forever Znajdź więcej post'ów przez  forever Dodaj forever do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać forever prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
franc
Krzyzak from Thorn

kolejne uwagi

Moze to juz meczace, ale zeby byc scislym.
Jezeli w ASE wlacze filtr i odrzuce wszystkie serwy z wlaczonym PB i wejde na tokowy bez niego , to gra dziala plynnie (np. coolnet).
Takze na moje to raczej nie wina mojego ISP.
Czy sa jakies pomysly ?
Big thx za dotychczasowa pomoca.
Acha, zycze zybkiego powrotu do zdrowia Papiemu. :-)

Old Post 19-04-2004 23:14
fragi
pif paf ratatata

Re: kolejne uwagi

quote:
Napisane oryginalnie przez franc
Moze to juz meczace, ale zeby byc scislym.
Jezeli w ASE wlacze filtr i odrzuce wszystkie serwy z wlaczonym PB i wejde na tokowy bez niego , to gra dziala plynnie (np. coolnet).
Takze na moje to raczej nie wina mojego ISP.
Czy sa jakies pomysly ?
Big thx za dotychczasowa pomoca.
Acha, zycze zybkiego powrotu do zdrowia Papiemu. :-)

przeinstaluj pb, moze cos z pk3 masz nie tak ze grzezi ?? to wszystko przez punk bustera !!! , ewentualnie zassij nowego urta, oraz instalnij od nowa klejka

Old Post 20-04-2004 12:20
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil fragi Kliknij tutaj by wysłać e-maila do fragi Znajdź więcej post'ów przez  fragi Dodaj fragi do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać fragi prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
franc
Krzyzak from Thorn

Unhappy juz nie mam sily

Mam wszystko przeinstalowane - probowalem wlasnie w ten sposob na samym poczatku.
Co do blednych pk3, to w jaki sposob poznac ze sa one zle ?
(wielkosc kazdej paczki ?).
Zeby byc zupelnie precyzyjnym moj komp:
Cel 2 MHz
Plyta: AsRock z lanem na 400 DDR-y, AGP x 4
Geforce 4mx 440 64 MB
128 ramu na ddr-ach
XP prof. SP1 z wszystkimii latkami
Twardziel: Samsung 40 GB.

Normalnie wyciagam od 70 do 130 fps-ow, chyba, ze zaczyna rzezic, wtedy czasami potrafi spasc nawet do 30.

Old Post 21-04-2004 07:04
PAPUGa
Elite (Fiend)

zbiorczo

przepraszam, ale nie mam sił każdemu odpisywać z osobna

- 4ever:
InternetControlMmessageProtocol jest innym protokołem niż UserDdatalayerPprotocol (czyli InternetPprotocol) a już na pewno coś innego niż TransmissionControlProtocol. Każdy jednak protokół przesyłany w sieciach WAN jest dzielony na pakiety. Każdy pakiet ma nagłówek i "body" czyli treść danych które przenosi. W nagłówku znajduja się wszelkie dane n/t tego pakietu. Adres źródłowy, docelowy, typ serwisu, rozmiar pakietu, rodzaj protokołu itd.
Router (urządzenie posiadające wiele kart/interfejsów sieciowych) decyduje (na podstawie własnej, programowalnej tablicy/matrycy routingu) co __zrobić__ z pakietem. W tym celu patrzy na któryś bit nagłówka i podstawia go do swojej matrycy i z niej odczytuje instrukcję (co zrobić z pakietem) którą nastepnie wykonuje. Możemy więc (przy bardzo zapchanych naszych łączach) kazać takiemu routerowi dropować (kasować/usuwać/niszczyć) określone pakiety. Które pakiety? Jaki protokół? A jak kto sobie życzy
UDP (ze swej natury) jest protokołem 'stratnym' tzn. aplikacje bazujące na nim do swego poprawnego działania nie wymagają 100% otrzymania w poprawnej kolejności wszystkich pakietów. Jako przykład porządnego wykorzystania UDP można podac telefonię internetową (Voice-over-IP) lub właśnie gry. Te jednak mają (imho) bardzo złą implementację UDP (albo to zależy od stosu TCP/IP w zainstalowanym systemie operacyjnym u gracza) jest ona bowiem bardzo podatna na straty pakietów. Oraz na kolejność otrzymywanych pakietów.
Podsumowując: UDP to jest totalnie coś innego niż ICMP. W jednym może być 70%strat, w drugim 100%poprawności. Przyczyn może być 65k dlaczego tak się dzieje.

- franc
dziękuję za życzenia jestem już __prawie__ normalnym człowiekiem, zostało mi się już tylko takie fajne wklęśnięcie w brzuchu
spróbuj proszę powyłączać wszystkie aplikacje, programiki przed odpaleniem UT. również te z sys-tray'a. w szczególności ASE, ale również i inne zaśmiecacze pamięci. Pozatym - masz trochę mało ramu. Dobrym pomysłem jest mieć plik swapa na oddzielnej partycji niż program aktualnie używany (q3 w tym wypadku). Spróbuj również maksymalnie wyczyścić swój konfig. niech będzie "goły i dziewiczy" - aby jak najmniej CPU miał przy nim do roboty.

i jeśli coolnet działa Ci poprawnie, to graj na nim

Old Post 22-04-2004 10:39
fragi
pif paf ratatata

Re: zbiorczo

quote:
Napisane oryginalnie przez PAPUGa
ciiiaaahhhh

hmmm... ja mam bardzo malo fpsow i grzezenie na windowsie xp P dlatego tez zainstalowalem sobie obok windy linuxa, dystrybucje Red Hat 8, do dzisiaj mi smiga zajebiscie ), mam 25 % wiecej fps, mniej mi dysk grzezi, szybciej sie laduje, po prostu jest lepiej. Linux nie jest taki trudny jak sie wydaje )

pozdro...
polecam pingwina !!!!

Old Post 22-04-2004 11:53
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil fragi Kliknij tutaj by wysłać e-maila do fragi Znajdź więcej post'ów przez  fragi Dodaj fragi do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać fragi prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AnImAtE
Skilled (Animate)

Super, chyba ze sie ma Radeona 9xxx i plyte oparta na KT400, wtedy ani fglrx ani agpgart nie widzi ilosci pamieci na karcie i nie odpali akceleracji... Ktos tam przy tworzeniu agpgarta przewidzial dla celow zapamietania ilosci pamieci zmienna byte. Cos jak bug millenijny. Pozostaje czekac na nowe steery ATI ktore juz zostaly zapowiedziane, ale nikt nie wie kiedy sie pojawia...

Old Post 23-04-2004 05:17
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AnImAtE Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AnImAtE Znajdź więcej post'ów przez  AnImAtE Dodaj AnImAtE do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AnImAtE prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
capone
+SG+SkUbAnY

Post malo ramu

po pierwsze franc to masz za malo ramu jak na win xp , musisz miec przynajmniej 256mb inaczej system sie jakby krztusi przy wielu prostych czynnosciach.
po drugie wpisz se do cfg punkbutsera takie komendy
/pb_system 1
/pb_sleep 500
/pb_security 0
za pomoca wordpada czy notatnika
albo jak chcesz to daj maila to ci juz przysle gotowe.
jeden plik sie nazywa pbsys.cfg a drugi pbcl.cfg
do pierwszego dodaj tylko ta komende /pb_system 1
a do drugiego wszystkie 3.
moze byc jeszce wina sterownikow wiec sprubuj znalezc najnowsze sterowniki do wszystkich twoich podzespolow szcegolnie karta graficzna i dzwiekowa ewentualnie do plyty glownej tez.
to tyle wiecej ci nic nie wymysle i watpie zeby ktos inny byl w stanie tez.

Old Post 23-04-2004 13:43
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil capone Kliknij tutaj by wysłać e-maila do capone Znajdź więcej post'ów przez  capone Dodaj capone do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać capone prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
PAPUGa
Elite (Fiend)

jest jeszcze coś.
3 place (task manager), pozmieniaj priorytety WSZYSTKICH procesów na najniższy. oczywiście musisz to zrobić jako użytkownik, nie jako administrator. nie przejmuj się że niektórych nie będziesz mógł.

cel jest taki, że wszystkie 'szedulery', 'firewalle' i inne wodotryski które Redmond sobie powymyślał odpalają się w najmniej oczekiwanym momencie. Zabierają procka i ram.
skoro odciążysz system od nich, całość mocy obliczeniowej maszynki będzie większa - będziesz mógł więcej wykorzystac dla siebie.
popróbuj.

Old Post 23-04-2004 17:39
forever
r3surrection.net

Re: zbiorczo

quote:
przepraszam, ale nie mam sił każdemu odpisywać z osobna

- 4ever:
ciach wywody profesorka

Misiaczku nie tłumacz mi jak działa router, ani teorii stosu TCP/IP.
Napisałem ci jak to wygląda na routerach tepsy _statystycznie_ a wnikac w ich konfiguracje to jak dywagować o raju - nikt nie widzial ale kazdy ma duzo do powiedzienia. Peace brother.

quote:

Dobrym pomysłem jest mieć plik swapa na oddzielnej partycji niż program aktualnie używany

Bzdurka
Na osobnym dysku - to się zgodzę ale umieszczenie go na tej samej partycji czy na innej tego samego dysku nie ulepszy absolutnie NIC (w każdym razie w zakresie _postrzegalnym_ przez grającego użytkownika...)

quote:
Napisane oryginalnie przez fragi

Linux nie jest taki trudny jak sie wydaje

Nie nie jest. I nie taki jak się wydaje tylko taki jak go przedstawiają.
Witam w lepszym świecie fragi Jakbyś potrzebował jakiejś sporadycznej pomocy to chętnie pomogę

Old Post 12-05-2004 09:36
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil forever Znajdź więcej post'ów przez  forever Dodaj forever do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać forever prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AnImAtE
Skilled (Animate)

A mi pomozesz? Odpal akcelereacje na mojej kracie graficznej z moja plyta glowna :P (vide pare postow wyzej)

Old Post 13-05-2004 15:23
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AnImAtE Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AnImAtE Znajdź więcej post'ów przez  AnImAtE Dodaj AnImAtE do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AnImAtE prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 21:37.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest OFF.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions