Kurczak :D
Witam w kolejnym odcinku kulinarnego topicu. Przykro mi, że tak długo czekaliście, ale nie miałem jakoś ochoty bawić się w gotowanie W najbliższych tygodniach pewnie pojawi się kolejny odcinek na który także zapraszam :>
Piersi kurczaka z ryżem
1. Co będzie potrzebne
Po pierwsze primo piersi z kurczaka (czy jakiś tam filet) kupione w sklepie. Po drugie primo, jak sama nazwa wskazuje ryż. No a poza tym olej, sól, pieprz, jakieś przyprawy do kurczaka itp. Z hardware'u to patelnia, garnek, nóż, deska do krojenia (kroimy nożem, a nie deską ) no i takie tam szczegóły jak talerz i widelec.
2. Przygotowanie
Po pierwsze mięso trzeba wyjąć z opakowania bo tektura kiepsko się kroi no i psuje smak potrawy - folia podobnie. Wszystko staramy robić się na desce, żeby mama nie krzyczała, że blat jest pocięty Kroimy ostrym nożem dzięki czemu cały proces przebiega dosyć szybko. Pamiętajcie o zachowaniu BHP i umyjcie ręce oraz nie zapomnijcie o trzymaniu apteczki pierwszej pomocy w pobliżu.

3. Krojenie i przygotowywanie mięsa
Mięso kroimy na kawałki średniej wielkości.

Tłuszcz i różne żyłki itp. dajemy kotom (mam dwa, drugiego nie ma na fotach).

Zanim wszystko pokroimy warto przygotować patelnie.

Powinna być spora i z pokrywką. Na czystą patelnie należy wylać olej, tak aby przykrył całą jej powierzchnie - oczywiście nie za dużo.

Następnie wracamy do krojenia. Gdy wszystko już jest pokrojone w odpowiednie kawałki przystepujemy do przyprawiania. Na początek solimy i pieprzymy mieszając miesem, aby wszystkie części były w miare tak samo posypane.

Oprócz soli i pieprzu, warto dodać jakieś przyprawy do kurczaka. Ja niestety znalazłem tylko to co widać na zdjęciu. Mogą być też przyprawy do grilla itp.

Gdy wszystko już jest ładnie posypane i wymieszane szykujemy się do procesu wrzucania na patelnie.

Ale najpierw, żeby całą potrawe zsynchronizować warto przygotować wodę na ryż. W tym celu zalewamy niewielki garnek wodą i stawiamy go na w miare dużym gazie.

W pogotowiu trzymamy ryż, który wrzucimu do wrzącej wody.