t0d
Twoje przykłady tylko udowadniają, że to czy będziemy mieli jako walutę EUR czy PLN nie ma aż tak dużego znaczenia. Nawet jeśli przyjmiemy EUR nie wygramy konkurencji z Chinami itp.
Ja wolałbym gdyby nasi politycy nie koncentrowali się tylko na dążeniu do EUR, a właśnie tak to odbieram. Odnoszę również wrażenie, że ignorują oni negatywne sygnały związane z tą walutą płynące z krajów, które ją przyjęły.
W obecnej sytuacji zamiast mówić "zrobimy wszystko by jak najszybciej przystąpić do strefy EUR" wolałbym by powiedzieli: "jesteśmy zainteresowani przyjęciem EUR, ale biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności musimy się lepiej przyjrzeć problemom z jakimi zetknęły się kraje, które już do strefy EUR przystąpiły, musimy być przekonani, że EUR ma przed sobą przyszłość”
Słysząc takie słowa z ust rządzących naszym krajem mógłbym mieć nadzieję (pewność?), że kierują się rozsądkiem i rzeczywiście zależy im na podjęciu słusznej decyzji, a nie na decyzji, która spodoba się Wiadomo Komu w UE.
Co do obietnic wyborczych Kaczyńskiego czy Tuska, nie przykładam do nich większej wagi, gdyż ani Kaczyński ani Tusk nie są osobami, które na stanowisku prezydenta chciałbym widzieć, a i jeden i drugi nie obiecują nic specjalnego. Jeśli chodzi o program gospodarczy to najbardziej odpowiada mi program UPR.
Nie mam jednak innego wyboru niż głosować na jednego z nich. Zresztą o polityce gospodarczej nie decyduje u nas prezydent. To nie Francja. Prezydent jest osobą, która nas reprezentuje na zewnątrz.
Z tych dwóch kandydatów wolę zatem Kaczyńskiego jako osobę wg mnie silniejszą psychicznie. Słabi politycy na światowej scenie nie mają szans. Boję się, że Tusk będzie zbyt miękki. Że okaże się, że nie jest „facetem z jajami”. Zbytnio zależy mu na bardzo dobrych stosunkach z czołówką krajów UE by mógł coś dla nas wywalczyć. Ba! on się może jeszcze obrazić na wszystkich jak dziecko.
To są moje wnioski z obserwowania zachowania tych dwóch kandydatów w czasie kampanii, a więc w sytuacjach dla obydwu stresujących.
"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|