Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Gry > Quake III Arena > Problemy z mapami...
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
slawek
.

Problemy z mapami...

Jak każdy chyba lubę sobie popykać na mapkach ninnych niż te, które oferuje q3a. Ściągam więc czasem jakieś z LvL, niestety, sporadycznie pojawiają się problemy z ich odpaleniem.
Kiedyś notorycznie zdarzało mi się, że po rozpakowaniu miałem zamiast pliku .pk3 dwa pliki .aas i .bsp . Wyjaśniono mi na jakimś forum, że "za bardzo je rozpakowuję", i rzeczywiście po przestawieniu jednej rzeczy w preferencjach Stuffit Expandera zacząłem otrzymywać upragnione .pk3 . Nie zakończyło to jednak moich zmagań. Ciągle zdarzają się .aas'y i .bsp'y.
I tu pytanie - czy można jakoś zrobić z nich z powrotem .pk3 ? . A może można ich użyć w jakiś sposób tak jak są?
Gdybyż to wyczerpało kłopoty. Nie ma tak dobrze - zdarza się że i .pk3 nie działa! Mam parę takich folderów map, zwierających teczki: levelshot, maps (w środku aas i bsp), shaders itp. + luźny plik .pk3, a i tak nie mogę na nich pograć. Przypadłość ta dotyka między innymi mapy runtfest, która sądząc ze screenów może dać radochę z gry.

Gdyby ktoś zechciał skrobnąć parę pomocnych słów będę zobowiązany i zobligowany

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 12-02-2002 12:31
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil slawek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do slawek Znajdź więcej post'ów przez  slawek Dodaj slawek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać slawek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
{z}BobeK
Guest

eee ... pliki pk3 (muwie o plikach z mapami) to som spakowane pliki .bsp a jak masz chyba pliki .bsp to doajesz je do katalogu /quake3/baseq3/maps a pliki .pk3 dajesz do /quake3/baseq3/ i to wszystko... co wiem

Old Post 12-02-2002 13:26
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
++]Ac1D[++
Combat (Death Knight)

Re: Problemy z mapami...

Id wywaliło niezłego wałka z tymi plikami pk3 w istocie to są zwykłe pliki spakowanie zipem (czy rarem) ze zmienioną końcówką na ,pk3 spróbuj np z cpm1a.pk3 otwórz to w winzipie i masz, ale wracając do tematu spakuj te pliki zipem i zmień końcówke na pk3 i problem z głowy chyba........

Old Post 12-02-2002 13:52
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil ++]Ac1D[++ Znajdź więcej post'ów przez  ++]Ac1D[++ Dodaj ++]Ac1D[++ do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać ++]Ac1D[++ prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
slawek
.

Jeśli masz rację, a brzmi to sensownie, to Cię ozłocę (tylko bez skojarzeń ze "złoceniem batona" ). Sprawdzę, jutro podziękuję

Old Post 12-02-2002 14:14
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil slawek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do slawek Znajdź więcej post'ów przez  slawek Dodaj slawek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać slawek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Spider
Warrior (Scrag)

Dokladnie. *.pk3 to sa zipy ze zmienionym rozszerzeniem.

Old Post 12-02-2002 14:35
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Spider Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Spider Znajdź więcej post'ów przez  Spider Dodaj Spider do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Spider prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
slawek
.

Dzięki. Zadziałało.
Zrobiłem tak: wyjąłęm z foldera maps te dwa pliczki, skompresowałem, nadałem nazwę z PK3, wrzuciłem toto do base q3. Nie widziałem tej mapy w menu, ale odpaliła z konsoli. Tylko jeden problem. Brakło mi towarzystwa do zabawy, bo nie podłączył się żaden bot. Z menu add bot też nie. Czy to uroda tej mapy ( Runtfest ), czy jakiś jeszcze mój błąd?
Dodam, że pominąłem całkowicie resztę plików z foldera, tj. te szejdery, levelszoty itp. pierdoły.

Old Post 13-02-2002 09:55
++]Ac1D[++
Combat (Death Knight)

quote:
Napisane oryginalnie przez slawek
Dzięki. Zadziałało.
Zrobiłem tak: wyjąłęm z foldera maps te dwa pliczki, skompresowałem, nadałem nazwę z PK3, wrzuciłem toto do base q3. Nie widziałem tej mapy w menu, ale odpaliła z konsoli. Tylko jeden problem. Brakło mi towarzystwa do zabawy, bo nie podłączył się żaden bot. Z menu add bot też nie. Czy to uroda tej mapy ( Runtfest ), czy jakiś jeszcze mój błąd?
Dodam, że pominąłem całkowicie resztę plików z foldera, tj. te szejdery, levelszoty itp. pierdoły.

to sprawdż sobie jak to wygląda na innej mapce i pokombinuj ale wydaje mi sie że mapka nie może obsługiwać botów , poczytaj jej opis ze stronki z której ściągnołeś ja i zobaczy czyu ma obsługe botów , a kiedy mnie ozłocisz ?

Old Post 13-02-2002 10:16
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil ++]Ac1D[++ Znajdź więcej post'ów przez  ++]Ac1D[++ Dodaj ++]Ac1D[++ do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać ++]Ac1D[++ prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
slawek
.

++]Ac1D[++
Jeszcze raz thanx. Read the f*** ReadMe... .aas to są pliki zawierające obsługę botów, tak wynika przynajmniej z ReadMe tej mapy, a ja nie miałem tego pliczku w folderze maps ! Wow... wszystko zaczyna się układać...

Co do Twojego pytania, to przy najbliższej możliwej sposobności

Old Post 13-02-2002 10:40
++]Ac1D[++
Combat (Death Knight)

quote:
++]Ac1D[++
Jeszcze raz thanx. Read the f*** ReadMe... .aas to są pliki zawierające obsługę botów, tak wynika przynajmniej z ReadMe tej mapy, a ja nie miałem tego pliczku w folderze maps ! Wow... wszystko zaczyna się układać...

Co do Twojego pytania, to przy najbliższej możliwej sposobności

no widzisz i problem z głowy :0

Old Post 13-02-2002 11:26
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

trzeba tylko pamietac zeby w pk3 pliki ass i bsp byly w folderze maps...

Old Post 14-02-2002 00:53
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
slawek
.

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]xen0m
trzeba tylko pamietac zeby w pk3 pliki ass i bsp byly w folderze maps...

Próbowałem tego kiedyś. Wkładałem te p**** pliczki do maps w base q3 i nie działało. Zresztą mój poprzedni hurraoptymistyczny post też był przedwczesny. Wciąż nie umiem zrobić pk3 z ZIP'a, udało się z Runtfestem dlatego, że skompresowałem tylko .bsp (stąd brak botów w grze). Ale ilekroć robię ZIP'a z więcej niż jednego pliku - wychodzi archiwum, którego q3 nie chce przełknąć. Pewnie to wina niezgodności systemów.
Vote EOT, a ja idę ściągać mapy od początku...

Old Post 14-02-2002 08:41
++]Ac1D[++
Combat (Death Knight)

quote:

Próbowałem tego kiedyś. Wkładałem te p**** pliczki do maps w base q3 i nie działało. Zresztą mój poprzedni hurraoptymistyczny post też był przedwczesny. Wciąż nie umiem zrobić pk3 z ZIP'a, udało się z Runtfestem dlatego, że skompresowałem tylko .bsp (stąd brak botów w grze). Ale ilekroć robię ZIP'a z więcej niż jednego pliku - wychodzi archiwum, którego q3 nie chce przełknąć. Pewnie to wina niezgodności systemów.

o kurde ale masz problemy plik bsp i aas do katalogu maps (nowego) to wszystko zipem i końcówa na pk3

Old Post 14-02-2002 08:46
Lucas
esports.pl

Napisz do Sweep'a - powie ci co powinno sie znajdowac w pk3. Jeden z"pierold" - to plik odp za wyswietlanie mapy w menu..

Old Post 14-02-2002 08:52
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Lucas Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Lucas Znajdź więcej post'ów przez  Lucas Dodaj Lucas do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Lucas prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
slawek
.

Cześć ++]Ac1D[++
Wydaje mi się, że zipowałem już wszystkie możliwe pliki i ich kombinacje. Przez pomyłkę o mało nie skompresowałem sobie twardziela . Może gdybym mógł użyć WinZipa, byłoby to możliwe, niestety dyspopnuję tylko nędznymi namiastkami tego programu, które są może świetne do rozpakowywania, ale w drugą stronę już takie fajne nie są...
W każdym razie wielkie dzięki za poświęcenie uwagi i cierpliwość

Old Post 14-02-2002 08:55
demarcos
zdzisiu burczymucha

quote:

Wciąż nie umiem zrobić pk3 z ZIP'a, udało się z Runtfestem dlatego, że skompresowałem tylko .bsp (stąd brak botów w grze). Ale ilekroć robię ZIP'a z więcej niż jednego pliku - wychodzi archiwum, którego q3 nie chce przełknąć. Pewnie to wina niezgodności systemów.

o wiec tak....kompresujesz zipem zarowno aas jak i bsp tak jak to robiles, tylko za rodzaj kompresji musisz wybrac normalna a nie najlepsza czy jeszcze jakas-w ostatcznosci wybierz bez kompresji i musi zadzialac -jak chcesz wyslij mi te pliki na mejla to cos sie wykombinuje.
gl

Old Post 14-02-2002 08:56
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil demarcos Kliknij tutaj by wysłać e-maila do demarcos Znajdź więcej post'ów przez  demarcos Dodaj demarcos do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać demarcos prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
slawek
.

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]LucaS
Napisz do Sweep'a - powie ci co powinno sie znajdowac w pk3. Jeden z"pierold" - to plik odp za wyswietlanie mapy w menu..

Chętnie, chętnie.. ale człowiek ten wydaje się zawalony obowiązkami, nie chcę go dręczyć prywatą

Qrcze, widzę, że i demarcos się włączył - jestem szczerze, mile rozczarowany i podniesiony na duchu (gdzieś na wysokość 75 ludków na dm17)

Old Post 14-02-2002 09:02
demarcos
zdzisiu burczymucha

quote:
Może gdybym mógł użyć WinZipa, byłoby to możliwe, niestety dyspopnuję tylko nędznymi namiastkami tego programu, które są może świetne do rozpakowywania, ale w drugą stronę już takie fajne nie są...

http://www.winzip.hg.pl/winzip70.exe

Old Post 14-02-2002 09:06
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil demarcos Kliknij tutaj by wysłać e-maila do demarcos Znajdź więcej post'ów przez  demarcos Dodaj demarcos do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać demarcos prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

i w winzipie od razu daj rozszerzenie pk3... wszystko bedzie git

Old Post 14-02-2002 09:08
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Lucas
esports.pl

quote:

Chętnie, chętnie.. ale człowiek ten wydaje się zawalony obowiązkami, nie chcę go dręczyć prywatą

Jasne - obowiazki

Old Post 14-02-2002 10:00
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Lucas Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Lucas Znajdź więcej post'ów przez  Lucas Dodaj Lucas do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Lucas prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
slawek
.

Żeby zakończyć:
Zdobyłem sobie programik o nazwie PakRat i każdego .pk3 mogę nim otworzyć i obejrzeć nie psując przy okazji. Wreszcie odkryłem ich zawartość, strukturę i (częściowo) przeznaczenie. Gdybym miał go wcześniej, nie zawracałbym Wam głowy.
Z tym powtórnym zipowaniem nie było łatwo, ale tylko z powodu różnic systemowych, jak podejrzewałem od początku... Po prostu, po spakowaniu plików musiałem zmienić plik zip na tekstowy .pk3 przez zmianę ich typu i kreatora.
Wszysko jest teraz piękne i jasne. (Trochę przesadziłem z tym "wszystkim" )
Dzięki wszystkim za naprowadzenie mnie na trop i wyjaśnienie podstaw.

ps. Gdyby jakiś macuser trafił na podobny problem - wal mailem po detale

Old Post 21-02-2002 11:41
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 08:19.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions