Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > "Czy jak umre, to bedziesz po mnie plakac? (...)"
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
deathcrush
łobuz

"Czy jak umre, to bedziesz po mnie plakac? (...)"

oto tresc SMS'a jakiego dostalem od znajomej pare dni temu...:
Czy jak umre to bedziesz po mnie plakac? A jesli tak to z rozpaczy czy z radosci?

chcac, nie chcac, musialem sie nad tym zastanowic... czy warto plakac po kims kogo juz nie ma? czy warto rozpaczac nad faktem dokonanym? bo przeciez lzy nic nie zmienia, nie przywroca zycia... a rozpacz tylko sie poglebi...

czy ja kiedykolwiek plakalem po czyjejs smierci? nie... czy to dlatego, ze mam takie podejscie do spraw zycia/smierci? a moze nie stracilem wystarczajaco bliskiej osoby, by plakac?

(...)

a co Wy o tym myslicie?

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 03-05-2002 01:48
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil deathcrush Kliknij tutaj by wysłać e-maila do deathcrush Znajdź więcej post'ów przez  deathcrush Dodaj deathcrush do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać deathcrush prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
gizmo14
Mr S*****son

hmmmm........ciekawe napewno bym niepłakał gdyby zgineła lub umarła by mi jakaś znajoma osoba np.nauczyciel,znajomy mojego ojca matki .........lecz było by mi jej szkoda ale jaśli chodzi o osobę bliską to tu się zaczyna więcej rozwodów:czy jakby umarła by jakaś bardzo bliska osoba(przykładów podawał niebedę bo jeszcze biedy sobie naproszę )to czy powinno się płakać ? no własnie niekoniecznie gdyż płacz jest tylko wyrażeniem swojego odczuwanego uczucia i płacz napewno nieprzywruci nam bliskiej osoby do życia ale patrząc z drugiej strrony to przeciż dzieki płaczowi bardziej się że tak powiem wyżywamy i wtedy po jakimś czasie się uspakajamy choć płacz po jakimś czasie znowu powraca i jedynym lekarstwem jest czas no własnie czas "czas leczy rany" z czasem się przyzwyczajamy do straty bliskiej osoby i się z tym pogadzamy.
No ale można by na to patrzeć z tej strony:Czy powinno by śie płakać by być kulturalnym, by wypadało?No bo przećież wypadałoby płakać po stracie bliskiej osoby choćby z tego względu by ludzie widzieli cię od pozytywnej strony,no nie?
A więc sam niewiem do czego doprowadził mnie ten rozwódmoże jak się zastanowie pare godzinek to może sam zrozumiem o co mi chodziło w tym posćie.
Ahhhh czasami puzna godzina wywiera na mnie wpływ że zaczynam bełkotać bez sensu przez.

Old Post 03-05-2002 02:13
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil gizmo14 Kliknij tutaj by wysłać e-maila do gizmo14 Znajdź więcej post'ów przez  gizmo14 Dodaj gizmo14 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać gizmo14 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Lesio
KOSZ

W sumie to nie jest taka prosta sprawa. Plakac z czyjegos powodu nie da sie na zawolanie. To jest odruch i zalezy on od rodzaju czlowieka. Pytanie: Czy powinno sie plakac po stracie bliskiej osoby jest troche bez sensu. To normalne, ze po stracie kogos bliskiego jest smutno ale to czy ktos placze czy nie zalezy od charakteru i silnej woli danej osoby.

Old Post 03-05-2002 11:15
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Lesio Znajdź więcej post'ów przez  Lesio Dodaj Lesio do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Lesio prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
chimera
Elite (Fiend)

Jest jeszcze sprawa religii. Jak wyznanie traktuje smierc czlowieka. W religii chrzescijanskiej ceremonia pochowania zmarlego zawsze wiazala sie z przygnebiajaca i smutna atmosfera - wiec stad mysle, ze bierze sie to, ze smierc bliskiej nam osoby jest powodem do zalu.

Old Post 03-05-2002 11:23
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil chimera Kliknij tutaj by wysłać e-maila do chimera Znajdź więcej post'ów przez  chimera Dodaj chimera do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać chimera prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

generalnie w sumie tak byc nie powinno - w religii chrzescijanskiej umarly idzie do lepszego swiata - do Boga ktory jest milosierdziem.. wiec czemu ci ludzie placza?

Chodzi wlasnie o te strate, mysl o tym ze nigdy juz nie ujrzymy bliskiej nam osoby. Ludzie sa istotami przywiazujacymi sie do swych bliskich i dlatego czuja smutek i zal po ich stracie. Dlatego tez placza - gdyz jest to cos co pozwala wyzwolic emocje a nie trzymac je zamkniete w sobie i kisic sie z tym wszystkim.
Nie mozna pytac czy placz po stracie bliskich ma sens - to jest cos co wynika samo z siebie, teraz mozecie sie nad tym zastanawiac ale gdy przyjdzie co do czego (oby jak najpozniej) to sami zobaczycie jak bedziecie reagowac. To normalne...

Old Post 03-05-2002 11:30
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Insmac_old
Guest

Unhappy

Hmmm... ja osobiście twierdzę, że to zależy od osoby ... im bardziej Ci jest bliska, tym bardziej będziesz odczuwać ból po jej stracie...w sumie jestem w tym temacie na czasie ... ale po kilku miesiącach się zaczyna powoli, powoli zapominać...

Old Post 03-05-2002 19:37
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
gizmo14
Mr S*****son

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Insmac
Hmmm... ja osobiście twierdzę, że to zależy od osoby ... im bardziej Ci jest bliska, tym bardziej będziesz odczuwać ból po jej stracie...w sumie jestem w tym temacie na czasie ... ale po kilku miesiącach się zaczyna powoli, powoli zapominać...

hmmm...chyba wiem co czujesz napewno niedokońca ale choć ciut wiem jak się teraz czujesz.Bo około 6-7 lat temu straćiłem psa.Wiem wiem pies to nie człowiek ale był on mi najlepszym kolegą jakiego kiedykolwiek miałem.Miał on około 5 lat gdy pewnego został przejechany przez samochud(całe szczęscie że nie przez tramwaj bo bym miał złe skojażenia ) wtedy wpadłem w depresje niemogłem się powstrzymać od płaczu i około gdzieś przez 6 mieśięcy odczuwałem brak Kulki.
Tak więc troszkę wiem co odczuwasz Ismac napewno nienatyle co ty ale jednak choć częsciowo wiem co to jest straćić bliską osobę.

Old Post 03-05-2002 20:37
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil gizmo14 Kliknij tutaj by wysłać e-maila do gizmo14 Znajdź więcej post'ów przez  gizmo14 Dodaj gizmo14 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać gizmo14 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Insmac_old
Guest

quote:
Napisane oryginalnie przez gizmo14
hmmm...chyba wiem co czujesz napewno niedokońca ale choć ciut wiem jak się teraz czujesz.(...)
Tak więc troszkę wiem co odczuwasz Ismac napewno nienatyle co ty ale jednak choć częsciowo wiem co to jest straćić bliską osobę.

Widzę, że naprawdę zasługujesz na wysokie ocenki - masz u mnie 5

Old Post 06-05-2002 14:42
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Eustachy
forgotten

quote:
Napisane oryginalnie przez gizmo14

hmmm...chyba wiem co czujesz napewno niedokońca ale choć ciut wiem jak się teraz czujesz.Bo około 6-7 lat temu straćiłem psa.Wiem wiem pies to nie człowiek ale był on mi najlepszym kolegą jakiego kiedykolwiek miałem.Miał on około 5 lat gdy pewnego został przejechany przez samochud(całe szczęscie że nie przez tramwaj bo bym miał złe skojażenia ) wtedy wpadłem w depresje niemogłem się powstrzymać od płaczu i około gdzieś przez 6 mieśięcy odczuwałem brak Kulki.

hmmm... ja tez kiedyś odczułem na własnej skórze brak kulki... po tym jak czyściłem myszke i kulka wpadła mi za szafe i "około gdzieś przez" 2 godziny nie mogłem jej znaleźć (cale szczęście ze nie wpadła pod samochud bo bym musał kupic nową )
Tak więc napewno wiem co odczuwasz gizmo napewno nietyle co ty ale jednak choć częsciowo wiem co to stracic kulke...

Old Post 06-05-2002 15:00
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Eustachy Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Eustachy Znajdź więcej post'ów przez  Eustachy Dodaj Eustachy do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Eustachy prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
giBBeR
dr. giBBeRs+eiN

Hmm... Mi ten SMS nasunal troche inne pytanie. Dlaczego ta osoba wyslala do Ciebie takiego SMS'a i co on mogl oznaczac. Czyzby to byl taki zarcik, czy powazne pytanie. Na pewno kryje w sobie powazne przemyslenia.
Zauwazcie ze plakac po kims, hmm... nie chodzi tylko o to ze placz juz tej osoby nie przywroci, ale o bliskosc z ta osoba. W gruncie rzeczy sformuowanie tak tego pytania moze sprawic ze pzry probie odpowiedzi na nie, moga wystapic problemy. Przypuscmy ze Gizmo14 plakal by i napisal by ze tak, a Tram nie plakal by i napisal by ze nie. Wszystko zalezy od wyrobionego pogladu na swiat i zycie. Ale w gruncie rzeczy oboje mieli by taki sam stosunek do tej osoby, ktora odpowiedz przeczaca mogla by odczytac jako brak przyjazni i nie interesowanie sie losem bliskich.
W religii katolickiej przechodzi sie niby do lepszego swiata, ale to jest wg. mnie bzdura. W ten sposob wszyscy dazyli by do swojej smierci, a to bylo by bez sensu. Z drugiej strony dlaczego pozostaje smutek i zal po utracie bliskiej osoby. Jezeli jestem przy tym temacie to chcialem przytoczyc jak to jest z pochowkiem i rozgrzeszeniem po smierci. Jest takie powiedzenie slynne w kosciele "Co łaska". Tyle ze to wyglada troche inaczej. 500 zl a pozniej "co łaska". Taki przyklad obludy i zaklamania. Olac to.
Hmm... Innym problemem jest atmosfera panujaca w kosciele itp. Jezeli ktos umrze i sie po nim nie placze, ale pojdzie sie na nabozenstwo przed pogrzebem i widzi sie te wszystkie twarze ludzi, pieprzacych czesto glupoty i zalacych sie, oraz ksiedza paplajacego cos pod nosem to sie zbiera i w sumie lzy moga pocieknac po policzkach. Czesto muzyka wprawia w taki nastroj, a czasami "pomaga". Wobec tego co "szkodzi" a co "pomaga" to juz kazdy ma swoje wlasne preferencje.

Old Post 06-05-2002 15:54
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil giBBeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do giBBeR Znajdź więcej post'ów przez  giBBeR Dodaj giBBeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać giBBeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

Mi sie wydaje ze nie chodzi o sam płacz. Gdy ktoś umrze to, ze tak delikatnie powiem: jesteśmy smutni. A w takich przypadkach objawem smutku jest płacz. Ale przecierz ta zmarła osoba idzie do nieba - lepszego świata. Ale patrząc z naszego punktu widzenia to mi to nic nie daje bo i tak straciłem ukocaną osobę na zawsze (w tym swiecie). Więc placz mimo ze nic nie zdziała uwazam za jak najbardziej odpowiedni. Jest to norlmalne. A ze szczęsica to ja nie płacze....raczej se smiechu...a smiers jest smieszna zazwyczaj w filmach i grach. (Właśnie grałem z MaslaVem w Fajting fors -Fighting Force po angielskiemu ).

Old Post 06-05-2002 17:41
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
deathcrush
łobuz

quote:
Napisane oryginalnie przez giBBeR
Dlaczego ta osoba wyslala do Ciebie takiego SMS'a i co on mogl oznaczac. (...) Przypuscmy ze Gizmo14 plakal by i napisal by ze tak, a Tram nie plakal by i napisal by ze nie. Wszystko zalezy od wyrobionego pogladu na swiat i zycie.

mnie to tez troche wgielo, szczegolnie ze pol roku temu po takim sms'ie mialem dwutygodniowa schize pod tytulem 'czy ona juz sie zabila?', a przy okazji dwa razy zlapalem te osobe w chwilach ostatecznych - raz z pigulkami i woda, drugi raz zadzwonilem w momencie w ktorym wlazila pod pociag...
dzisiaj jednak zyje, ma faceta i jest szczesliwa... a czy plakalbym? nie ale to juz argumentowalem, mam taki a nie inny swiatopoglad... a placz wcale nie oznacza wiekszego zalu...

Old Post 06-05-2002 22:09
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil deathcrush Kliknij tutaj by wysłać e-maila do deathcrush Znajdź więcej post'ów przez  deathcrush Dodaj deathcrush do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać deathcrush prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 14:14.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions