Troche walczyłem z botami (no nie zawsze miałem stałe łącze) najwięcej doświadczenia mam z PODBot'em pod CS'a, ale ogólnie to one wszystkie niewiele się od siebie różnią. Przede wszystkim żeby boty mogły poruszać się po mapie potrzebują waypointów (punktów nawigacyjnych) oraz w zależności od tego jak twórca kodu sobie nawigację wymyślił, boty potrzebują jeszcze pathway'ów (ścieżek łączących punkty nawigacyjne, znaczy te waypoint'y) Waypointy tworzy się samemu (z różnymi opcjami: waypoint skoku, waypoint drabiny, waypoint kamperki) dla każdej mapy, a pathway'e zazwyczaj dodają się same, później trzeba tylko pozmieniać niektóre na jednokierunkowe.
Oczywiście zaawansowanie metody nawigacji botów bardzo wpływa na sposób w jaki się poruszają. W Mandown też są waypoint'y i pathway'e, zapisywane są w katalogu .../botroutes/ w plikach nazwamapy.wnt. Aby wejść w tryb projektowania waypointów należy po prostu uruchomić SoF2 z linią poleceń "...wasza ścieżka...\SoF2MP.exe" +set fs_game mandown +devmap mp_col1 +set bot_wp_edit 1.
Miłej zabawy (wszelkie pozostałe informacje o waypoint'owaniu map znajdziecie w pliczku .../botroutes/Bot waypoint tutorial
Edytowane przez dnia 19-09-2002 o godz. 06:04
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|