quote: Napisane oryginalnie przez d34d
Dokładnie, jeżeli ma być spopularyzowany linux to pozwólcie i doradzajcie początkującym dystrybucje dla nich przeznaczone. Nie każdy chce grzebać w miliardzie plików, wielu zależy na tym, aby kliknąć i działa.
"linux jest z zalozenia przeznaczony dla osob majacych wystarczajaco dobrej woli, by poczytac troche manow i nie liczyc, ze sprzet wykryje sie sam" i na odwrót również, wielu wymaga tego od linuxa, aby był maxymalnie uproszczony.
tyle tylko, ze redszmatowe i mandrake'owe kreatory sa robione na odwal, wiele rzeczy z ich poziomu jest niedostepnych (znajdz mi kreator robiacy optymalny XF86Config dla danej maszyny), linuxa znasz zapewne z artykulow w internetowych serwisach, gdybys mial watpliwa przyjemnosc uzywac mdk, po pewnym czasie sam zaczalbys wieszac na nim psy
Ale jeżeli każdy bedzie doradzał slacka i niejako zmuszał do konkretnego grzebania w systemie to nie ma co się dziwić, że dużo osób ma awersje do linuxa, właśnie przez takie rzeczy.
dlatego, ze linux nie zostal dla nich przeznaczony. najwazniejsze zastosowanie dla tego systemu to nadal serwery, stacjami roboczymi niech zajma sie hobbysci. kde 3.2 nie dorasta do piet explorerowi, openoffice to crap w porownaniu do ms office'a, mozna by tak wymieniac w nieskonczonosc. osobom, ktore nie wiedza nic o sprzecie w zupelnosci wystarcza windows i nie wiem po co wydziwiac z namawianiem je na linuxa, jesli nie racza wlozyc w to minimum wysilku
-edit-
zeby nie bylo, ze jestem goloslowny... kilka przypadkowych rzeczy, ktore raczej nie beda osiagalne pod linuxem dla newbies
- jak juz pisalem wczesniej, potrzeba kreatora z autoprobingiem tworzacego XF86Config, takiego, co by ustawial:
a) mysz, ilosc klawiszy, wheela
b) odpowiedni driver DRI/DRM/jakis inny, do tego GLX if avail.
c) xkblayout
- konfiguracja dzwieku, dzialajacy full duplex, mmap, tak jak directsound i podobne pod windowsem
- regulki do netfiltera, jakas porzadna ochrona przed ddosem, skanowaniem i zapisywanie tego wszystkiego do sysloga
- cache dns i porzadny config nameda, nie wysylajacy zapytan do 13 niesamowicie zlagowanych root-servers, tylko 1-2 nameserverow providera
konkluzja? w/g mnie linux nie nadaje sie i nie bedzie nadawal dla poczatkujacych... dla nich przeznaczony jest winxp, nie brakuje w nim niczego, co osoba uzywajaca komputera od niewazna uznalaby za konieczne
you accept (reject, respect);
Edytowane przez weirdo dnia 12-02-2004 o godz. 18:09
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|