Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Zasoby > Kosz > Kurczak :D
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

Kurczak :D

Witam w kolejnym odcinku kulinarnego topicu. Przykro mi, że tak długo czekaliście, ale nie miałem jakoś ochoty bawić się w gotowanie W najbliższych tygodniach pewnie pojawi się kolejny odcinek na który także zapraszam :>

Piersi kurczaka z ryżem

1. Co będzie potrzebne
Po pierwsze primo piersi z kurczaka (czy jakiś tam filet) kupione w sklepie. Po drugie primo, jak sama nazwa wskazuje ryż. No a poza tym olej, sól, pieprz, jakieś przyprawy do kurczaka itp. Z hardware'u to patelnia, garnek, nóż, deska do krojenia (kroimy nożem, a nie deską ) no i takie tam szczegóły jak talerz i widelec.

2. Przygotowanie

Po pierwsze mięso trzeba wyjąć z opakowania bo tektura kiepsko się kroi no i psuje smak potrawy - folia podobnie. Wszystko staramy robić się na desce, żeby mama nie krzyczała, że blat jest pocięty Kroimy ostrym nożem dzięki czemu cały proces przebiega dosyć szybko. Pamiętajcie o zachowaniu BHP i umyjcie ręce oraz nie zapomnijcie o trzymaniu apteczki pierwszej pomocy w pobliżu.

3. Krojenie i przygotowywanie mięsa

Mięso kroimy na kawałki średniej wielkości.

Tłuszcz i różne żyłki itp. dajemy kotom (mam dwa, drugiego nie ma na fotach).

Zanim wszystko pokroimy warto przygotować patelnie.

Powinna być spora i z pokrywką. Na czystą patelnie należy wylać olej, tak aby przykrył całą jej powierzchnie - oczywiście nie za dużo.

Następnie wracamy do krojenia. Gdy wszystko już jest pokrojone w odpowiednie kawałki przystepujemy do przyprawiania. Na początek solimy i pieprzymy mieszając miesem, aby wszystkie części były w miare tak samo posypane.

Oprócz soli i pieprzu, warto dodać jakieś przyprawy do kurczaka. Ja niestety znalazłem tylko to co widać na zdjęciu. Mogą być też przyprawy do grilla itp.

Gdy wszystko już jest ładnie posypane i wymieszane szykujemy się do procesu wrzucania na patelnie.

Ale najpierw, żeby całą potrawe zsynchronizować warto przygotować wodę na ryż. W tym celu zalewamy niewielki garnek wodą i stawiamy go na w miare dużym gazie.

W pogotowiu trzymamy ryż, który wrzucimu do wrzącej wody.

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 19-05-2005 18:48
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

Teraz bez obaw można wrzucać mięso na patelnie. UWAGA na gorący olej strzelający w górę!

Gdy wszystko już jest na swoim miejscu mieszamy troche widelcem, aby się równo rozłożyło na całej powierzchni.

Gdy już przykryjemy patelnie możemy chwile odsapnąć. Teraz trzeba czekać.

Gdy woda w garnku się gotuje wrzucamy torebkę z ryżem i solimy (można posolić wczesniej). Następnie zakrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień.

Cały czas trzeba oczywiście doglądać mięcho czy nie ucieka z patelni

Teraz należy czekać około 15-20 minut. Tyle czasu wystarczy aby ryż był gotowy. Mięso powinno już dochodzić.

Gdy ryż jest gotowy należy go odcedzić - Uwaga! Gorące ;>

Potem otworzyć opakowanie nożem i zawartość wyspać na talerz (jedna torebka spokojnie starczy dla 2ch osób.

Po kilku kolejnych minutach kurczak powinien lekko się zarumienić (bynajmniej nie jest zawstydzony).

Wrzucamy go w ryż, który można też polać olejem z patelni.

Do tego można dodać jakąś surówke czy coś w tym stylu - co kto lubi - ja akurat nic nie miałem

SMACZNEGO!

Old Post 19-05-2005 18:49
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
o_O
szszsz

nie wiem czy cie stac na takie luksusy, ale ja dodaje sos ankubens

Edytowane przez o_O dnia 21-05-2005 o godz. 12:02

Old Post 19-05-2005 19:03
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil o_O Znajdź więcej post'ów przez  o_O Dodaj o_O do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać o_O prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
alienzero
KOSZ

pr0 pr0 czekamy na kolejny odc

ja robie cos podobnego, ale obficie sypie pieprzem i papryka a nastepnie wrzucam na patelnie z tluszczem, dorzucam cebule i wszystko smaze az nawet sie troszeczke przypali

Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07

Old Post 19-05-2005 20:36
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil alienzero Kliknij tutaj by wysłać e-maila do alienzero Znajdź więcej post'ów przez  alienzero Dodaj alienzero do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać alienzero prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Cali
słodki chłopak :]

wiadomo czemu nei ma 2 kotka na zdjeciu ... a niby z czego mialby byc ten kurczak

Old Post 19-05-2005 21:05
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Cali Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Cali Znajdź więcej post'ów przez  Cali Dodaj Cali do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Cali prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

Ja nie moge jeść już ostrych rzeczy za dużo :< Podbnie ze smażoną cebulką

Old Post 20-05-2005 10:39
Totem6
Master (Spawn)

w, moja mama te kurczaki tnie na mniejsze kawałki, a to całe jest w takim fajnym sosie takim przeŸroczystym
edit: ale kurde jenek, super masz pantofelki

Edytowane przez Totem6 dnia 20-05-2005 o godz. 22:11

Old Post 20-05-2005 12:29
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Totem6 Znajdź więcej post'ów przez  Totem6 Dodaj Totem6 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Totem6 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

Wiedziałem

Po protu wiedziałem, że ktoś wreszcie skomentuje moje kapcie

Old Post 22-05-2005 14:35
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 15:04.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions