Zupa
Witam w kolejnym odcinku topicu kulinarnego 
Dzisiaj pokaże Wam jak robie przepysznš zupke z kostek (knorra) z kluskami (tzw. lanymi).
Na wstępie napisze, że zupka jest wyjątkowo prosta do zrobienia i do tego szybka. W zwykłej wersji fast zajmuje to z 15 minut, a wersji long ze 25 minut. Wersja long różni się tylko tym, że do zupki można dodać naturalne dodatki tj. marchewka, pietruszka itp., które wymagają czasu na obranie i ugotowanie do miękkości
A więc tak. Potrzebne będš:
-Woda 0,5 na 1 lub 2 osoby do kilku litrów na osób więcej
-rosołowe kostki knorra. Teoretycznie jedna na 0.5litra wody, ale w praktyce może być mniej.
-przyprawy
-jajka. Mniej więcej jedno na 0.75litra wody, zalezy czy ma być dużo czy mało klusek.
-mška. Jedna szklanka to i tak za dużo 
-garnek, kubek, ewentualnie mikser
Przygotowanie:
Bierzemy jajka i kostki

Bierzemy też garnek i nalewamy wody i stawiamy na średnim gazie

Zostawiamy wode i zajmujemy się kluskami. Bedzie potrzebna mąka, jajka i kubek (jeśli chcesz robić kluski z więcej niż 4 jajek to ze zwykłego kubka podczas miksowania mogą sie wylewać). Mieszać można zwykłą łyżeczką, ale zostają grudki i powoli idzie. Szybciej jest mikserem

Jajka wtłukujemy (żółtko i białko) do kubka i dosypujemy łyżeczke mąki.

Następnie miksujemy na najmniejszych możliwych obrotach. Ponieważ mikser i tak troche za szybko to miesza trzeba dosypywać więcej mąki niż gdyby się to robiło łyżeczką. Dosypujemy mąki po jednej łyżeczce żeby się nie wysypywała z kubka pod wływem miksera.

Całyczas miksujemy dosypując mąki, ale co jedną, dwie łyżeczki należy sprawdzić czy jest już odpowiednia konsystencja. Nie może być za żadka żeby nam się to lało jak woda, ale i nie za gęsta, żeby zostało w kubku. W zależności od prędkości i czasu miksowania jest to z 5-10 łyżeczek mąki. Sami musicie wyczuć 

Sprawdzamy konsystencje poprzez przelewanie mikstury 

Gdy już jest OK, wracamy do zupy. Woda powinna być już gorąca i zaraz dochodzić do gotowania. Należy przygotować sobie różne przyprawy

W wersji long można dodać marchewke, pietruszke, por itp. Także pieprz. Ale NIE POLECAM SOLI. Kostki knorra są już i tak słone.

Warzywa oczywiście należy obrać i umyć, a potem warto pokroić na drobniejsze elementy.

__________________
gg: 1854672 | blog | http://kosz.fpp.pl | Kawa
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|