Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > Informatyka?
W przylosci chce:
Ta ankieta została zakończona.
Zostac informatykiem 19 48.72%
Miec zawod ponikad zwiazany z kompami 14 35.90%
Miec zawod nie zwiazany z kompami 2 5.13%
Nie wiem jeszcze 3 7.69%
Nie mam zdania 1 2.56%
W sumie: 39 głosów 100%
 [Edycja ankiety (moderatorzy tylko)]
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (2): [1] 2 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
[FPP]RAPTOR
fpp.pl
Administrator

First Person Perspective Informatyka?

My brain said again:

Zapewne wielu z was chcialoby zostac w przyszlosci informatykiem. Juz teraz staracie sie jak najlepiej poznac komputer i spedzac z nim jak najwiecej czasu majac nadzieje ze w przyszlosci bedzie znacznie lzej.

Ja coraz bardziej sie zastanawiam czy to takie madre i czy rzeczywiscie tak chce (poki co do tego osobiscie sam daze). Prawdopodobnie w przyszlosci bedzie mi dane komputer i wiele godzin z nim zwiazanych. Czy rzeczywiscie tak bedzie i czy to bedzie to cos co chcialbym robic w przyszlosci? Mozliwe ze jeszcze za wczesnie o tym mysle, ale wyobrazam sobie, a raczej jestem zmuszony do takiego obrazu w ktorym bede musial znacznie wiecej przesiadywac godzin przed kompem niz tego bym chcial? Dlaczego? Ano jest wiele czynnkikow.

Jednym z nich jest konkurencja. Jezeli chcialbym przykladowo programowac w jakims jezyku to musialbym byc naprawde w tym dobry i to az do przesady poniwaz poprzeczka skomplikowania tzw skryptow jest coraz wieksza i wieksza. W ten sposob coraz wiecej godzin musialbym poswiecic na doskonalenie tego co juz wlasciwie umiem.

Postep to kolejna przeszkoda? Ciezko powiedziec czy to ma jakis zwiazek. Nasunela mi sie mysl ze im wiekszy postep tym wieksza eliminacja bledu jakim niewatpliwie jest Czlowiek. Czyli miejsc pracy moze byc mniej (nie chce tutaj rzadnych wnioskow wyciagac bo ciezko jest stwierdzic czy bedzie taka sytuacja ze jeden czlowiek bedzie odpowiedzialny za kilka funkcji ktore w obecnych czasach zajmuja sie setki innych ludzi).

Moda na informatyke. Wlasnie... dlaczego informatyka? Dobrze platna... to fakt, ale co sie stanie za kilka lat gdy juz komputer nie bedzie niczym skomplikowanym (a moze bedzie?) i gdy fala przeszkolonych studencikow rzuci sie na miejsca pracy (prawdopodobnie beda sie zabijac (nie doslownie) nawzajem zeby dostac lepsza prace). Jezeli bedzie tyle osob przeszkolonych na informatykow to napewno ceny wyplat spadna. Poki co komputer jest obecnie bardzo modna, popularna i dosc latwo dostepna rzecza. Nie wyobrazamy sobie aby moda na niego w ogole przeminela, a w recz przeciwnie ciagle rosnie.

Fajnie by bylo miec stala, w miare dobrze platna prace, staly (super szybkie lacze) dostep do internetu i dobry komputer (stale modernizowany). Obecnie wielu osobom marzy sie takie cos, a przeszkoda takowa jest TPSA i ceny Wielu wyznaczylo sobie cel by do takiego stanu dojsc. Co dalej? Czy to jest naturalne i doprowadzi nas do szczesliwego zycia? Zboczylem troszke z tematu, ale zastanowcie sie nad tym.

Do czego zmierzam? Poniekad ma to zwiazek z tematem ktory juz byl kilka razy przerabiany, a mianowicie "czy komputer rujnuje moje zycie?", ale moze byc troszke inaczej odbierany i sluzy jedynie waszej osobistej edukacji .

Zastanawiam sie czy nie zajac sie czyms co jest blizej mnie (na przyklad pomoc staremu w firmie, ktora nie ma nic wspolnego z kompami).

A jak jest u was? Chcecie robic cos zwiazanego z komputerami i jak sobie to wyobrazacie w przyszlosci ?

Problemy trzeba rozwiązywać, a nie stwarzać!

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 11-07-2001 21:36
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]RAPTOR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]RAPTOR Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]RAPTOR Dodaj [FPP]RAPTOR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]RAPTOR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
OGO
niema mnie

Re: Informatyka?

Przeanalizuje i wypowiedz swoja na ten temat umieszcze tutaj =] A juz widze ze mam o czym pisac i sie ciesze =] Fajny temat [FPP]Raptor =]

Old Post 11-07-2001 21:44
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil OGO Znajdź więcej post'ów przez  OGO Dodaj OGO do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bLADE
Guest

Hmm... jak zucisz jaki temat to ty robisz bez najmiejszego ostrzezenia... ale co do kompa... moze teraz ta praca wydaje sie swietna... siedzisz sobie caly dzien, cos tam zrobisz i masz za to kase... tak to wyglada tylko z wieszchu... mam znajomego informatyka, powiedzial mi tiedys zebym sie nie pakowal w to gown0, ja na to dlaczego, a on: "bo na poczatku to jest fajnie, ale potem zaczyna sie komplikowac, wszyscy sie na mnie w firmi zrzuczja bo im sie kompa zawiesil (jest adminem)". Ja nie mam planow zwiazach z kompem. Nie umiem programowac. Nie bawi mnie to. Ja wole se cos poczytac niz siedziec i sie w cyferki bawic, ja mam inne plany. IMHO tak praca to moze by raj i pieklo w jedym, ale to od was zalerzy kim chcecie byc.

Old Post 11-07-2001 21:50
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
S4i1or
Thorin Oakenshield

Qrna, ja nie wiem! Na pewno informatyka to jedna z możliwych opcji Ale to trudne pytanie. Mam dopiero 15 lat Zastanowię się i powiem, jak na razie - nie wiem...

Old Post 11-07-2001 22:07
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil S4i1or Kliknij tutaj by wysłać e-maila do S4i1or Znajdź więcej post'ów przez  S4i1or Dodaj S4i1or do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać S4i1or prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]MajeS
Guest

TJa... ciezki temat... Ja tez czasami mysle czy nie "odziedziczyc" firmy po ojcu (niezle zarabia) - ale czy handel paszami to cos dla mnie?

Siedze w kompach od gowniarza i nie wyobrazam sobie przyszlosci bez nich - albo bede informatykiem albo nikim! Nic wiecej nie potrafie...

A gadanie w stylu "komputer rujnuje moje zycie" to glupota imo. Siedzisz i bawisz sie kompem ile chcesz - czym wiecej tym lepiej i jak to mowi Raptor, pozniej bedzie ci lzej...

Old Post 11-07-2001 22:08
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
OGO
niema mnie

[FPP]Raptor fajny temat poruszyles. A to jest takie male conieco co mi po glowie chodzi zwiazanego z tym tematem.

Zapewne wielu z was chcialoby zostac w przyszlosci informatykiem. Juz teraz staracie sie jak najlepiej poznac komputer i spedzac z nim jak najwiecej czasu majac nadzieje ze w przyszlosci bedzie znacznie lzej.

Tyle ze niektorzy siedza przed kompem i wydaje im sie ze cos wiedza a jest zupelnie inaczej. Coprawda jest teraz tak ze wszystko staje sie coraz bardziej user`owate czyli przyjazne dla urzytkownika co rozleniwia ludzi i powoduje to ze coraz wiecej osob mowi cyferkami nie znajac ich znaczenia prawdziwego. Chociazby podkrecanie prockow. Teraz mamy soft menu w bios`ie i kazdy w sposob banalny podkreca procka. A dawniej co to bylo? Ano bylo to tak ze trza bylo studiowac plyte glowna i lokalizowac zworki, procesor trzeba bylo znac dobrze i wiedziec jak i czym podkrecac go i co dokladnie co daje. Ustawienia szyny i mnoznika byly wazne. Umiec dobrze dobrac wentylator i umiec go dobrze przymocowac. Teraz byle urzytkownik podkreca procesor od tak sobie przestawiajac gotowe ustawienia w bios`ie. Cos niezadziala to zacznie mu piszczec, ostrzegac i tyle. Dawniej jak cos bylo nie tak to jak sie szybko zareagowalo to jeszcze mozna bylo cokolwiek uratowac a jak za puzno to dowidzenia. Taksamo objawy podkrecania. Ze jak sie dzieje cos z kompem to wiedziec czego to wina czy szyny, czy tez zbyt malego napiecia, a moze przegrzewania sie. Teraz mamy super hiper wentylatory, procesory z ogromnym zapasem mocy i overclock-ready. Kupujesz sprzent od razu go podkrecasz praktycznie od niechcenia. Dawniej ludzie co podkrecali procki to byli magowie prawie =] Mi sie osobiscie udalo Inrtel Pentium 133 na 200 podkrecic, sporobowalbym na wiecej ale plyta mi nie pozwala hehe =] Taksamo z podzespolami ostatnio widze taka mode ze ludzie zaczynaja sie chwalic kompami a posiadany komp zaczyna oznaczac kim sie jest. Im lepszy procek, wiekszy dysk i tak dalej tym czlowiek mysli ze sam jest lepszy bleeee. A byle powieszenie sie windowsa i leci do serwisu ze komp nie dziala. Znam z wlasnego doswiadczenia takie rzeczy. Ludzie znaja jakie kompy maja, znaja cyferki bo to jest wazne ale nie znaja samego komputera co mnie smuci. Coraz mniej osob wie naprawde co ma w srodku ale nie po cyferkach i literkach ale co dokladnie jakie ma mozliwosci i na ile jest wykorzystywane i jak otymalizowac prace kompa i co robic jak cos nie zadziala. Smutne. I sie bierze w cholere pseudo informatykow ktorzy sie pchaja na studia. Gosciu umie pograc, program graficzny wlaczyc i informatyk od razu wielki z niego i sie pcha na studia, bo lubi grac i ma kompa w domu. A tak wiecej cos samemu to juz ciezej. Samemu do czegos dojsc. <BTW wcisnijcie CTRL w Win98 jak wybieracie z menu Start "Ustawienia-> Pasek zadan i menu start" zobaczycie cos nowego =] Pelno takich bajerow jest w Windowsie ale trzeba umiec ich szukac i wiedziec jak ich szukac =]> A przeciez tutaj wlasnie chodzi o to aby wiecej niz duzo wiedziec o swoim kompie. I tu sie widzi kto w tym grzebac naprawde lubi a kto tylko z gotowego korzysta =] Pseudo informatycy nawet ukoncza studia bo wiadomo wykuja to co trzeba i dostana papierek ale przy pracy prawdziwej wymiekna bo nie benda umieli sobie poradzic z wieloma problemami nie umiejac szukac samemu rozwiazan a czekac na gotowe, podrecznikowe. Komp rzadko sie zachowuje podrecznikowo, rozne kompy na to samo roznie reaguja poznalem to na wlasnej skurze =]

Jednym z nich jest konkurencja. Jezeli chcialbym przykladowo programowac w jakims jezyku to musialbym byc naprawde w tym dobry i to az do przesady poniwaz poprzeczka skomplikowania tzw skryptow jest coraz wieksza i wieksza. W ten sposob coraz wiecej godzin musialbym poswiecic na doskonalenie tego co juz wlasciwie umiem.

Konkurencja hmm. Z tym problemu nie bendzie. Po pierwsze jest bardzo ale to bardzo duzo miejsc pracy dla informatykow. Po drugie bendzie pelno pseudo informatykow o ktorych wspomnialem. I tacy przyjeci do pracy szybko wyleca bo przyjdzie ktos inny, normalny informatyk i moze miec gorsze papiery ale robote dostanie bo sie bendzie bardziej znal. Poruszyles tutaj sprawe specjalizacji w zawodzie informatyka. Przedewszystkim trzeba sobie wybrac jedna specjalizacje. Jest to dziedzina naprawde rozlegla i rozniaca sie od siebie diametralnie. Grafil nie musi znac programowania, algorytmow. Programiscie nie potrzebna jest grafika bo on wszystko z "cyferek i znaczkow" sobie odczyta. Aby byc dobrym programista trzeba w tym siedziec od najmlodszych lat. Trzeba lubic siedziec z programem calyczas, o nim myslec ile wlezie i znajdowac rzeczy do poprawienia i je poprawiac. Zyc programem doputy dopuki samemu sie nie bendzie w stanie znalesc bledu, lub rzeczy w kodzie do poproawienia. Taksamo grafik, coprawda grafik taksamo jak programisa musi miec talent, ale grafik swoj talent moze rozwijac bez komputera, komputer staje sie dla niego narzendziem, tylko korzysta z mozliwosci programow graficznych. Administrator sieci hmm ten to ma dopiero z programowania musi wiedziec wiecej niz mniej aby spokojnie sie Linux`em bawic a aby to osiagnac w tym wymiarze co potrzeba to musi duzo siedziec i miec pod soba kompy w sieci i zarzadac nimi i poznawac bledy i kruczki i sztuczki. Byc na bierzaco z tym co sie w sieci dzieje i Inet i LAN`ie. Znac programowanie jakim sie ludzie w jego sieci "bawia" aby wiedziec jak szybko moze przeciwdzialac wszelkim problemom wyniklym z ich urzytkowania. Konserwowac polaczenia sieciowe dla uzysania jaknajwiekszej wydajnosci. No i bronic sie przed atakami z zewnatrz. Caly czas ma robote. Ani chwili spokoju, trzeba to naprawde lubic =] Inne galezie sa mniej lub bardziej skomplikowane. Dla jednych komputer to tylko narzedzie, dla drugich duzo wiecej.

Moda na informatyke. Wlasnie... dlaczego informatyka? Dobrze platna... to fakt, ale co sie stanie za kilka lat gdy juz komputer nie bedzie niczym skomplikowanym (a moze bedzie?) i gdy fala przeszkolonych studencikow rzuci sie na miejsca pracy (prawdopodobnie beda sie zabijac (nie doslownie) nawzajem zeby dostac lepsza prace). Jezeli bedzie tyle osob przeszkolonych na informatykow to napewno ceny wyplat spadna. Poki co komputer jest obecnie bardzo modna, popularna i dosc latwo dostepna rzecza. Nie wyobrazamy sobie aby moda na niego w ogole przeminela, a w recz przeciwnie ciagle rosnie.

Wlasnie moda. Cyferki i chwalenie sie nimi kumplom to jest to bo ja mam wiekszy dysk. I co z tego jak nie umiesz tego wykorzystac =] To tylko cyferki. Prawdziwego informatyka poznac mozna po tym ze niekoniecznie ma super wypasny sprzent, ale wie o swoim kompie wszystko a jak do Twojego zajrzy to go rozszyfruje w 10 minut co gdzie jak po co i dlaczego =]

Do czego zmierzam? Poniekad ma to zwiazek z tematem ktory juz byl kilka razy przerabiany, a mianowicie "czy komputer rujnuje moje zycie?", ale moze byc troszke inaczej odbierany i sluzy jedynie waszej osobistej edukacji .

Daje mozliwosci ale kradnie okropnie czas. Aby byc dobrym w tym fachu trzeba przy nim siedziec naprawde dlugo praktycznie zyc tym. I jezeli sie to lubi, umie sie to i to nie przeszkadza nam i powiazemy z tym nasza przyszlosc to bendzie wspaniale. Nie trzeba byc przeciez informatykiem, mozna byc zwyklym uzytkownikiem i korzystac tylko z dobrodziejstw komputera w czasie o jakim sami zadecydujemy.

Zastanawiam sie czy nie zajac sie czyms co jest blizej mnie (na przyklad pomoc staremu w firmie, ktora nie ma nic wspolnego z kompami).

Trzeba samemu sobie odpowiedziec na pytanie co sie naprawde lubi robic, w czym jest sie dobrym, do czego sie nadajemy i to robic. Wtedy praca oprocz zarobkow daje jeszcze satysfakcje i nie meczy a to jest bardzo wazne.

A jak jest u was? Chcecie robic cos zwiazanego z komputerami i jak sobie to wyobrazacie w przyszlosci ?

Studiuje sam informatyke, powiem ze jest ciezko, bo napewno latwo nie jest. I jak ktos sie do tego nie nadaje to sie meczy okropnie. Ostatnio jednak sam troche odchodze od kompa na korzysc innych moich zainteresowan. A w przyszlosci to zawod moj wiarze z informatyka napewno =]

Old Post 11-07-2001 22:28
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil OGO Znajdź więcej post'ów przez  OGO Dodaj OGO do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

Re: Informatyka?

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Raptor My brain said again:

dokladnie
quote:

Ja coraz bardziej sie zastanawiam czy to takie madre i czy rzeczywiscie tak chce (poki co do tego osobiscie sam daze). Prawdopodobnie w przyszlosci bedzie mi dane komputer i wiele godzin z nim zwiazanych. Czy rzeczywiscie tak bedzie i czy to bedzie to cos co chcialbym robic w przyszlosci? Mozliwe ze jeszcze za wczesnie o tym mysle, ale wyobrazam sobie, a raczej jestem zmuszony do takiego obrazu w ktorym bede musial znacznie wiecej przesiadywac godzin przed kompem niz tego bym chcial? Dlaczego? Ano jest wiele czynnkikow.

tutaj wszystko zalezy od tego jak sie w zyciu ustawisz
np. moja siortra cioteczna wyjechalo do niemiec na stypendium na rok. postanowila sobie ze w wakacje zatrudni sie gdzie zeby sobie tam dorobic. chciala np. cos zrywac, sprzatac.. normalka u studentow. byla przyzwyczajona do tego (jak jeszcze studiowallal w polasce - btw na sgh) ze bedzie ciezko pracowala przez 8 czy 10 godzin ale zawsze cos zarobi. natomiast poszla gdzies w tych calych niemczech i w pierwszym miejscu gdzie chciala cos znalezc dowiedziala sie ze praca wyglada w ten sposob ze pracuje sie tylko 4!!! godziny dziennie bo powyzej tego czasu wydajnosc pracy jest bardzo niewielka (zarobek w tej 4 godzinnej pracy byl oczywiscie wiekszy niz 8h w polsce). oczywiscie w polsce ustawic jest sie znacznie trudniej ale jak juz kilka razy mowilem jezeli informatyk jest dobry to bez problemu znajdzie sobie prace w jakis zachodnim panstwie
quote:

normalka, trzeba byc dobrym/najlepszym aby cos osiagnac i nie ma tutaj znaczenia zawod
sam caly czas daze przez "trening" do tego aby byc "najlepszym"
quote:

Postep to kolejna przeszkoda? Ciezko powiedziec czy to ma jakis zwiazek. Nasunela mi sie mysl ze im wiekszy postep tym wieksza eliminacja bledu jakim niewatpliwie jest Czlowiek. Czyli miejsc pracy moze byc mniej (nie chce tutaj rzadnych wnioskow wyciagac bo ciezko jest stwierdzic czy bedzie taka sytuacja ze jeden czlowiek bedzie odpowiedzialny za kilka funkcji ktore w obecnych czasach zajmuja sie setki innych ludzi).

tutaj trzeba poczekac co nam los przyniesie
quote:

no ale tych naprawde dobrych bedzie niewielu i sadze ze firmy beda zatrudnialy raczej tych lepszych niz tanszych

no i znowu przyklad niemiec. wedlog statystyk niemcy maja 100 000 miejsc pracy dla informatykow. na tych 100 000 za praca pojechalo ok kilkuset (chyba cos kolo 100-200) polakow. imho miejsc pracy dla informatykow nie zabraknie przez dobrych kilka lat
quote:

Fajnie by bylo miec stala, w miare dobrze platna prace, staly (super szybkie lacze) dostep do internetu i dobry komputer (stale modernizowany). Obecnie wielu osobom marzy sie takie cos, a przeszkoda takowa jest TPSA i ceny Wielu wyznaczylo sobie cel by do takiego stanu dojsc. Co dalej? Czy to jest naturalne i doprowadzi nas do szczesliwego zycia? Zboczylem troszke z tematu, ale zastanowcie sie nad tym.

no ja bym chcial robic cos z informatyka/komputerami. oczywiscie rozroznialbym prace z normalnym zyciem i sadze ze nie stanowilo by to problemu
quote:

tak jak napisalem ja bym chcial. nie ukrywam ze wzorem dla mnie jest Czapka. jest to najlepiej znajaca sie osoba na kompch jaka znam. chcialbym osiagnac to co on.

znowu ciekawa dyskusja. GG Rap

tylko komu bedzie sei chcialo to czytac?

Edytowane przez [FPP]xen0m dnia 11-07-2001 o godz. 23:03

Old Post 11-07-2001 22:43
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

o wlasnie

mam bardzo podobne zdanie jak OGO. bedzie sporo tych pseudo informatykow i oni raczej nie zabiora miejsc pracy tym lepszym. ludzie raczej chca miec lepiej niz taniej i to chyba nie jest problem. i tez podobnie jak u kolegi, strasznie mnie denerwuja osoby chwalace sie jak to one sie nie znaja na kompie, a jakiego oni kmpa maja to juz wogole. ale nie martwie sie. oni napewno mi nie przeszkodza. uwazam ze jezeli bede wkladal tyle pracy w doskonalenie sie w infie co teraz to powinienem poradzic sobie w przyszlosci. obecnie znam kilka jezykow programowania, dosc niezly jestem w grafice, znam kilka OS'ow no i chyba dobrze znam sie na hardwarze (tylko nie pomyslcie ze sie chwale. uwazam ze przedemna jeszcze bardzo daleka droga do osiagniecia wysokiego poziomu i musze wlazyc w to wiele pracy). mam dopiero 16 lat i wiele moze sie jeszcze zmienic ale napewno moja przyszlosc bedzie zwiazana z komputerami.

Old Post 11-07-2001 22:59
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]RAPTOR
fpp.pl
Administrator

Czasami nawiedze was jakims takim zwariowanym tematem by board zyl wiecznie

No musze powiedziec ze troszke podbudowaliscie mnie (powrocila u mnie motywacja)

Problemy trzeba rozwiązywać, a nie stwarzać!

Old Post 12-07-2001 08:45
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]RAPTOR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]RAPTOR Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]RAPTOR Dodaj [FPP]RAPTOR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]RAPTOR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MaslaV
koduję bezwzrokowo

To ja tesz dożuce swoje 5 groszy...
zawód w jakim się widzę to reklama/grafika komputerowa...
poprostu to mnie bawi najbardziej... na razie rozwijam zainteresowania w tym kierunku... informatyka wedłóg mnie to bardzo cięrzki zawód, a pozatym mam uraz do programowania bo w tym roku dostałem 4 z informatyki wszystko przez ******go Pascala bo inne kujony wykuwały całe programy na pamięć(!) a ja pod tym względem zabarodzo uzdolniony nie jestem...

Old Post 12-07-2001 08:59
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MaslaV Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MaslaV Znajdź więcej post'ów przez  MaslaV Dodaj MaslaV do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MaslaV prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]MajeS
Guest

Talking

No ale zanim zaczniesz szukac pracy, poswicz troche ze slownikiem naszego języka...

joke...

Old Post 12-07-2001 09:21
SweepeR
sweter

No to ja ofcoz tez musze swoje dodac

quote:
[b][FPP]Raptor/b]:

Ja siebie jako takiego widze... Choc moze jest to tylko marzenie dziecinne i jeszcze sie wszystko zmieni... Ale nie o tym chcialem. Chcialem o tym "majac nadzieje ze w przyszlosci bedzie znacznie lzej"... Hmm... Z tym to moze byc roznie, bo wcale nie musi byc lzej. Owszem, podstawy sie bedzie umialo, bo podstawy, zasady dzialania (takie ogolne) pozostajka te same, ale jak to sie mowi, "w szczegolach tkwi moc". A te szczegoly caly czas sie zmieniaja (kasa kasa kasa - vide np. wprowadzenie standardu ATX), wiec caly czas trzeba ich sie uczyc na nowo. Dlatego, niekoniecznie moze byc lzej...

quote:
W ten sposob coraz wiecej godzin musialbym poswiecic na doskonalenie tego co juz wlasciwie umiem.

No wlasnie: "wlasciwie". Bo chyba nigdy nie mozna poznac czegos w 100%. Przykladem np. moze byc jezyk PHP, caly czas uaktualniany.

Ja uwazam, ze dobry informatyk, to informatyk z pasja. Tak samo jak dobry matematyk, to "maniakalny matematyk" . Tacy ludzie znaja komputer na wylot, "mysla" jak on, przez co latwiej im zrozumiec kompa, traktuja go wyzej niz normalny user. Byl kiedys taki serial na RTL7 (tytul bodajze byl "Czlowiek, ktorego nie ma") - w jednym z odcinkow wlasnie byl taki koles, ktory jakis czas temu zgarnal ogromna kase za jakis tam wyczyn (juz nie pamietam) i do tej pory z niej zyje. Ale wydaje mi sie troche, ze koles byl wrakiem czlowieka, gdyz zyl tylko i wylacznie w swoim domy, nigdy poza niego nie wychodzil, zakupy robil przez Inet, okna mial pozaslaniane, etc. Pod koniec calego odcinka glowny bohater wyciagnal tego informatyka na dwor, a ten kulil sie ze strachu, oslanial glowe, gdyz od tak dawna nie mial kontaktu ze swiatlem slonecznym, ze go palilo... Moze to troche mityczne, ale jednak realne... I to byl wlasnie taki informatyk z pasja, moze troche przesadzona...

Zeby byc dobrym informatykiem trzeba miec strasznie logiczny umysl... Dlatego sam nie wiem do konca, czy w koncu tym informatykiem bede, bo co prawda lubie matematyke i mam jakis tam zmysl do tego (oboje moi rodzice sa matematykami), ale jednak nauki humanistyczne tez mnie pociagaja... :/

------

Nie chce mi sie za bardzo pisac, to primo, a secundo ze w sumie nie mam nic do dodania, bo zgadzam sie z OGIEM i z reszta w wiekszosci, a bez sensem jest powtarzanie tego samego tylko ze innymi slowami.

Jak cos mi sie przypom,ni to napisze, bo cos mialem jeszcze.... cio to ja mialem...? co ja mioalem?...aaa, skleroze mialem

Old Post 12-07-2001 12:58
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil SweepeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do SweepeR Znajdź więcej post'ów przez  SweepeR Dodaj SweepeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać SweepeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

quote:
Napisane oryginalnie przez [CS]MaslaV
To ja tesz dożuce swoje 5 groszy...
zawód w jakim się widzę to reklama/grafika komputerowa...
poprostu to mnie bawi najbardziej... na razie rozwijam zainteresowania w tym kierunku... informatyka wedłóg mnie to bardzo cięrzki zawód, a pozatym mam uraz do programowania bo w tym roku dostałem 4 z informatyki wszystko przez ******go Pascala bo inne kujony wykuwały całe programy na pamięć(!) a ja pod tym względem zabarodzo uzdolniony nie jestem...

ale przeciez to wlasnie programowanie to jest informatyka. grafika to ma tyle z informatyka wspolego co...

Old Post 12-07-2001 13:59
MaslaV
koduję bezwzrokowo

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]MajeS
No ale zanim zaczniesz szukac pracy, poswicz troche ze slownikiem naszego języka...

joke...

Wiesz jakoś tak mi sie nie chciało zwracać uwagi na błędy..

Old Post 13-07-2001 09:04
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MaslaV Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MaslaV Znajdź więcej post'ów przez  MaslaV Dodaj MaslaV do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MaslaV prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
S4i1or
Thorin Oakenshield

Wszyscy tak mówią...

Old Post 14-07-2001 14:40
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil S4i1or Kliknij tutaj by wysłać e-maila do S4i1or Znajdź więcej post'ów przez  S4i1or Dodaj S4i1or do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać S4i1or prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
FiDO
Skilled (Knight)

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]MajeS
[..] albo bede informatykiem albo nikim! Nic wiecej nie potrafie...

To dokladnie tak jak ja Tez wychodze z takiego zalozenia. Dlatego coraz mniej gram w Q2, a coraz wiecej bawie sie w programowanie Ale Q2 nie opuszcze az do smierci (mojej albo Q2)

Old Post 14-07-2001 22:17
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil FiDO Znajdź więcej post'ów przez  FiDO Dodaj FiDO do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać FiDO prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
oxygen
new challenger

spx...tyle ze q2 dla wiekszosci juz dawno umarlo...

Old Post 16-07-2001 16:07
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil oxygen Znajdź więcej post'ów przez  oxygen Dodaj oxygen do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać oxygen prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Mr_Death
Guest

Post ........

.............................

Old Post 18-07-2001 19:39
nav
Training (Enforcer)

No tak...
Co do miejsc w pracy, to według mnie najważniejsze będą referencje. Jeżeli masz się czym pochwalić to i tak Cię gdzieś przyjmą. I powiem wam, że dobre referencje są lepsze niż papier nawet z najlepszych studiów.
Szczerze mówiąc sam wiążę swoją przyszłość z tym zawodem, uczę się wszelakich języków programowania (PHP, Perl, C++, Java). Czytam wiele książek, wiele nad sobą pracuję. Od wielu lat pracuję nad swoim portfolio i mam nadzieje, że gdy będę szukał pracy, to nie będę miał problemów z jej znalezieniem.
Kiedy rozmawiam z jakimś "informatykiem", to zazwyczaj poziom jego wiedzy jest żenujący, a każe na siebie wołać adminie, albo panie informatyku
Co do edukacji, to powiedzmy sobie szczerze, że w szkołach średnich, podstawowych czy gimnazjach nie znajdziemy dobrych nauczycieli, bo prawda jest taka, że jak ktoś coś wie to nie będzie się marnował w szkole z 700 złotych na rękę. Sam mam w szkole nauczycielkę, która pochodzi z głębokiej Rosji, kiedyś uczyła Rosyjskiego zrobiła kurs komputerowy, a teraz z książką w ręce prowadzi lekcję. To jest taka kobieta, że jak mówię do niej PHP albo Perl To ona domnie, że ona BHP się nie zajmuje, ona uczy informatyki.
Najlepszym przykładem jest wszechobecny Pascal. Pytanie: Na co to komu ?!? Przeciez Pascala się teraz nigdzie nie używa. Ludzie się uczą tego tylko po to by miec 6 z informy. A uczą tego bo uczył się tego brat i ojciec, ale czy komuś kiedykolwiek przyda się Pascal w przyszłości ? Nie sądzę.

Uważam, że zawód informatyka jest dobrym zawodem, ale napewno nie dla każdego. To trzeba poprostu kochać. Nie można wybierać tego zawodu, "bo dobrze płacą". Jeżeli chociaż przez moment pozostaniesz w tyle, to trudno będzie Ci dogonić resztę. Taka prawda, że trzeba na to poświęcać dużo czasu, ale jeżeli ktoś to kocha to, będzie to dla niego przyjemność i będzie czerpał z tego satysfakcję.

free4web.pl

Old Post 18-07-2001 19:49
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil nav Kliknij tutaj by wysłać e-maila do nav Znajdź więcej post'ów przez  nav Dodaj nav do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać nav prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

quote:
Napisane oryginalnie przez nav
Najlepszym przykładem jest wszechobecny Pascal. Pytanie: Na co to komu ?!? Przeciez Pascala się teraz nigdzie nie używa. Ludzie się uczą tego tylko po to by miec 6 z informy. A uczą tego bo uczył się tego brat i ojciec, ale czy komuś kiedykolwiek przyda się Pascal w przyszłości ? Nie sądzę.

no od tego sie imho powinno zaczynac. podstawy musza jakies byc. sam od tego zaczynalem. dopiero potem przyjdzie czas na c++. teraz uzywam tylko c++ ale glownie dzieki temu ze znam pascala latwo bylo sie przyzwyczic

Old Post 18-07-2001 21:37
nav
Training (Enforcer)

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]xen0m

no od tego sie imho powinno zaczynac. podstawy musza jakies byc. sam od tego zaczynalem. dopiero potem przyjdzie czas na c++. teraz uzywam tylko c++ ale glownie dzieki temu ze znam pascala latwo bylo sie przyzwyczic

Hm ... wiesz ja zaczynalem od PHP. PHP jest bardzo uzyteczne i baaaaaardzo proste. Moim zdaniem Nauke mozna smialo zaczac od PHP.
Kiedy nauczylem sie PHP nauka innych jezykow nie byla trudna, bo wszystko do siebie jest "podobne", a czy nie sadzisz ze PHP jest troche bardziej przydatne niz Pascal ?

free4web.pl

Old Post 18-07-2001 23:07
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil nav Kliknij tutaj by wysłać e-maila do nav Znajdź więcej post'ów przez  nav Dodaj nav do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać nav prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

nie, no wiadomo, PHP to jest przyszlosc

Old Post 18-07-2001 23:14
oxygen
new challenger

no coz...szkoda ze edycja w IE nie dziala

Old Post 18-07-2001 23:30
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil oxygen Znajdź więcej post'ów przez  oxygen Dodaj oxygen do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać oxygen prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
nav
Training (Enforcer)

quote:
Napisane oryginalnie przez oxygen
no coz...szkoda ze edycja w IE nie dziala

eee .?
PHP nie dziala w IE ?
jak to ?
a co ma do tego przegladarka, jak PHP jest server-side (tzn. jest wykonywane po stronie servera, a ty jako wynik widzisz zwykly HTML).
To forum tez jest zrobione w PHP.

free4web.pl

Old Post 18-07-2001 23:44
oxygen
new challenger

powiedzialem edycja to jest taki maly kwadracik na gornym pasku IE jakbys nie wiedzial...php nie da sie edytowac w IE o to mi chodzilo...kazda inna stronke w HTML mozna...
nie napisalem nic takiego ze php nie dziala w IE

Old Post 19-07-2001 00:49
nea*1337
Ciota komputerowa

Powiem tak, że całego topicu nie czytałem, bo z deka długi, a ja jestem z deka leniwy. Ale tak:
Informatykiem kcę zostać, ale nie tak, jak to teraz sobie informatycy żyją. Jak dobrze pójdzie to po ojcu odziedzicze kawiarenke inetową i będzie git, kasa załatwoiona. Nie chce jednak siedzieć jak jakiś bencwał, być jakiśtam **** wielkim adminem i kase nabijać, bo raz na jakiś czas ktoś się do mnie zwróci o pomoc a ja go zleje w stylu "dokładniej przeczytaj FAQ", to nie dla mnie. Bardziej by mnie cieszyło życie w stylu John'a Carmacka , także ze względów finansowych...

Życie informatyka może być rajem, ale może też być piekłem. Taki gostek, co studia skończy i potem idzie w jakimś sklepie sprzedawać karty graficzne jest stracony. Moim skromnym zdaniem, naturą człowieka jest tworzenie, ja tworze, cały czas coś tworze, nie wyobrażam sobie życia bez tworzenia. Oczywiście nie twierdzę, że jak czyjeś życie nie jest zwionzane z kompami to jakiś laik od razu, ale naprawdę, ile razy słyszałem "ja tam komputer potrafie włączyć i gre odpalić", a jak takiemu coś się zpiepszy to od razu leci do serwisu, gdzie są tacy mądrzy informatycy co żekomo wszystko naprawiają. Mój kuzyn raz miał awarię, oddał kompa do servisu, dostał spowrotem, wszystko działało, ale z prędkością trabanta na wódke. Jak żem do niego przyjechał to się okazało, że płyta główna jest spiepszona, i się nie wyrabia, a goście z serwisu aby to "naprawić" zjechali gostkowi szyne z 100 Mhz na 66 i zwiększyli mnożnik, tak żeby prędkość procka się zgadzała, i co wy na to, ja za taki serwis dziękuję, a to oczywiście informatycy po studiach. Ja ze swoim kompem jeszcze ani razu w serwisie nie byłem, jak coś mi nie działa, to sam potrafię zlokalizować uszkodzenia, a część która piardneła to iść do sklepu i wymienić/kupić nową. Jasne że nie jestem jakiś kurde super gości, ale programować umiem, wciąż się uczę, jak pójde na studia to już będę miał małe doświadczenie i będzie git.

PS. Mam nadzieję że ktoś zrozumiał moje brednie .

"nie, no wiadomo, PHP to jest przyszlosc"

Tak, PHP to jeden z obecne najszybiej się rozwijających się języków na świecie.
Ja swoją naukę zaczołem od Basic'a na C64, jeszcze pamiętam tą toporną kasete z której się uczyłem, miałem, ja wiem, chyba z 11 lat jak ją studiowałem, skończyłem na funkcjach graficznych bo były dla mnie za bardzo skomplikowanie, potem QBasic, Delphi, Visual Basic, C++ to sobie jeszcze nie sprowadziłem. PHP uczę się od niedawna, jest bardzo podobne do pascala (Delphi jest zbudowane na object pascalu) z tym że zapisuje się niektóre rzeczy tak jak w C++. Jak ktoś nie wie o co mi chodzi to np w Delphi bym napisał:

If Label1.text="dupa" than Label2.text:="cyc";

A w php:

If($text=="dupa")
{
$text2="cyc";
};

Podobnie aczkolwiek w Pascal (tak jak basic) przypomina język pisany, z kolei w PHP (tak jak C++) niektóre wyrażenia zostały zastąpiona nawiasami i klamerkami, wszystko jest bardziej schematyczne, matematyczne, i lepiej przyswajane przez programiste, który POWINIEN też myśleć schematycznie, w ogóle to moim zdaniem dobry informatyk powinien mieć z polskiego 2, góra 3, a może to tylko ukrycie moich komplexoof .

http://wow.allakhazam.com/profile.html?310690
Po ilu critach ty się uśmiechniesz?
Frozen do expansion packa.

Edytowane przez nea*1337 dnia 19-07-2001 o godz. 01:43

Old Post 19-07-2001 01:30
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil nea*1337 Kliknij tutaj by wysłać e-maila do nea*1337 Znajdź więcej post'ów przez  nea*1337 Dodaj nea*1337 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać nea*1337 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

quote:
Napisane oryginalnie przez JeloneK
Mój kuzyn raz miał awarię, oddał kompa do servisu, dostał spowrotem, wszystko działało, ale z prędkością trabanta na wódke. Jak żem do niego przyjechał to się okazało, że płyta główna jest spiepszona, i się nie wyrabia, a goście z serwisu aby to "naprawić" zjechali gostkowi szyne z 100 Mhz na 66 i zwiększyli mnożnik, tak żeby prędkość procka się zgadzała, i co wy na to, ja za taki serwis dziękuję, a to oczywiście informatycy po studiach.

u mojego kupla z blpku bylo podobna sytuacja. zawiozl kompa do servisu bo mu cd sie zwalil. odebral po 2 tygodniach (!!!) no i oczywiscie cd nadal nie dziala no to poszedlem do niego przygotowany ze bedzie trzeba cd wyminic a tu sie koazalo ze "informatycy" zapomnieli kabli podlaczyc do napedu. poprostu tak sobie wlzyli
quote:

w ogóle to moim zdaniem dobry informatyk powinien mieć z polskiego 2, góra 3, a może to tylko ukrycie moich komplexoof .

no to sie lapie

Old Post 19-07-2001 11:17
S4i1or
Thorin Oakenshield

Wójek mojego qmpla jest trochę, hmmm... Jak jeszcze miał kompa (zrezygnował z niego na rzecz Wizji TV ) przychodził często do serwisu, bo kompletnie się na niczym nie znał... Tak go w wała robili, że szkoda gadać... Zginęły mu kiedyś śróbki od obudowy (!!!) to sprzedali mu w serwisie po 3 zeta za jedną...

Old Post 19-07-2001 15:45
nea*1337
Ciota komputerowa

A co te **** śróbki, platynowe byłu . Krótko mówiąc to twój woojaszek to miał pecha, takiemu to komputer bać się dać. No ale z temtu schodzimy

http://wow.allakhazam.com/profile.html?310690
Po ilu critach ty się uśmiechniesz?
Frozen do expansion packa.

Old Post 19-07-2001 15:50
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil nea*1337 Kliknij tutaj by wysłać e-maila do nea*1337 Znajdź więcej post'ów przez  nea*1337 Dodaj nea*1337 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać nea*1337 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bizonek
def

nav: Widze że się wciągnołęś w to. Masz racje, pascal sux, bo z niego trudno na C/C++/PHP/Jave przesiąść. :/ JA mam teraz taki problem, że nie moge się do składni C przyzywczaić
imho grafika komputerowa może się znudzić..... albo przynajmniej człowiek może się 'wypalić', czyli zabraknie mu nowych pomysłów.
Ja raczej stawiam na adminowanie jakimiś serverkami i sieciami, bo na tym polu się dużo dzieje, coraz pojawiają się nowe techologie.
P.S. Nav : Zrobie ci kryptoreklame http://www.free4web.pl/

Old Post 19-07-2001 21:15
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil bizonek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do bizonek Znajdź więcej post'ów przez  bizonek Dodaj bizonek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać bizonek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 16:17.    Strony (2): [1] 2 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions