Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > Kosciol a wiara...
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (4): [1] 2 3 » ... Last » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
trl
Master (Spawn)

Kosciol a wiara...

Czy uwazacie ze kosciol jest potrzebny w waszym zyciu?

Nie sama wiara w Boga tylko kosciol jako budynek, bo tym wlasnie jest w moim mniemaniu.
Dla mnie jest pewnym ograniczeniem i w oglole publicznie manifestowanie swojej wiary jest "troche sztuczne".

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 19-12-2001 10:29
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil trl Kliknij tutaj by wysłać e-maila do trl Znajdź więcej post'ów przez  trl Dodaj trl do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać trl prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[STER]ziec
Opole rulez

yyy ... trudno powiedziec , ale tak walsciwie nie wiem
yyy

Old Post 19-12-2001 17:29
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [STER]ziec Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [STER]ziec Znajdź więcej post'ów przez  [STER]ziec Dodaj [STER]ziec do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [STER]ziec prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

W zasadzie to takie cos jak kosciol (jako budynek) jest rzecza zbedna. Jesli ktos wierzy to chyba nie tylko po to, zeby pokazac jaki to on religijny? Mozna byc wierzacym i nie chodzic do kosciola, co w tym zlego?
Kosciol to jedynie miejsce pracy ksiezy, ktorzy zeruja na ludzkiej naiwnosci i gloopocie rozumiem budowanie czegos takiego w tzw "miejscach swietych", ale zeby wszwedzie tego bylo pelno?

moze niektorzy sie ze mna nie zgodza, ale osobiscie uwazam, ze religia i powolywanie sie na cos - czego nie jestesmy w stanie nawet udowodnic to pomylka...

quote:
Napisane oryginalnie przez [STER]ziec
yyy ... trudno powiedziec , ale tak walsciwie nie wiem
yyy

To jak nie masz na ten temat zdania to po co sie odzywasz?

Btw tRoll_q wreszcie jakis pozadny topic

Old Post 19-12-2001 17:58
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Shooler Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Shooler Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Shooler Dodaj [FPP]Shooler do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Shooler prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
ZimZum
Nieśmialy abstynent

to juz kiedys bylo...

ja jestem z kolei ateista, wiec moj poglad jest w 100% jasny...

Old Post 19-12-2001 18:44
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil ZimZum Znajdź więcej post'ów przez  ZimZum Dodaj ZimZum do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać ZimZum prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
MaslaV
koduję bezwzrokowo

Zim ty moja bratnia duszo....

"Karzdemu potrzebna jest jakas wiara, co w obiedzie zycia smak ustala"
Kazik

Old Post 19-12-2001 20:14
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil MaslaV Kliknij tutaj by wysłać e-maila do MaslaV Znajdź więcej post'ów przez  MaslaV Dodaj MaslaV do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać MaslaV prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

to to imho tak...

dla jednych kosciol jest niepotrzebny bo po prostu wola sie "sami" z Bogiem spotykac... ale dla innych naprawde jest to miejsce gdzie odczuwaja jakas blizsza wiez z Bogiem i nie wolno im zabraniaz chodzic do kosciola. i napewno nie jest tak ze jak ktos chjodzi co niedziele do kosciola jest jakis lepszy czy cos. spora czasc osob chodzi bo "tak wypada" albo "matka kazala". ja uwazam ze kazdy powinien "spotykac sie" z Bogiem (jezeli jest wierzacy) tak jak sam chce. jezeli nie chce chodzic do kosciola tpo spox. wlasna wiara jest prywatna sprawa kazdego czlowieka.

ja osobiscie chodze do kosciola co "jakis czas"

Old Post 19-12-2001 21:52
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Nexus6
Master (Spawn)

Temat ciekawy, ale kontrowersyjny. Kosciol to jest instytucja i jak kazda taka musi zarabiac na swoje utrzymanie. W niektorych krajach instytucja ta jest na tyle slaba, ze np. w holandii czy niemczech mozna sobie kupic kosciol. To nie zart! W Polsce kosciol ma sie dobrze i jeszcze tak bedzie co najmniej dwa pokolenia. Ja nie lubie systematycznosci, wiec chodze do kosciola od swieta (doslownie )

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]ZimZum

ja jestem z kolei ateista, wiec moj poglad jest w 100% jasny...

Mam do Ciebie pytanie. Jak traktujesz np. Swieta Bozego Narodzenia?

Old Post 20-12-2001 00:28
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Nexus6 Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Nexus6 Znajdź więcej post'ów przez  Nexus6 Dodaj Nexus6 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Nexus6 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

on nas wykożystuje (naszą wiarę) nie hodzi do kościoła, ale prezenty to dostaje....

Old Post 20-12-2001 07:11
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
trl
Master (Spawn)

jeszcze jedna rzecz zwiazana z religia - narzucanie wiary przez naszych rodzicow kiedy jestesmy mali.

Old Post 20-12-2001 07:40
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil trl Kliknij tutaj by wysłać e-maila do trl Znajdź więcej post'ów przez  trl Dodaj trl do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać trl prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
venom
Skilled (Knight)

Tekst zespołu 1125 mówiąca o kościele:

KOŚCIÓŁ CIERPIEŃ
ogromne budowle z betonu i kamienia / wielkie monumentalne wieże / setki krzyży wzbijających się w niebo / obleśni księża wyłudzają ofiarę / taki jest obraz waszego kościoła / waszej wiary, która zmusza do cierpienia / wielkie kościoły jak supermarkety / sprzedają tanio wiarę półhurtem / słowa bożego można kupić kilogram / za morderstwa płaci się pacierzem / każdy handlarz chce sprzedać jak najwięcej / każda religia ma swoją cenę / za twoje pieniądze, twój fanatyzm / stawiają nowe bunkry ze złota / wasza chciwość dosięga szczytu / wasze oczy mówią same za siebie / wasze ręce wyciągnięte w geście "dawaj" / wasza skromność to kiepski żart / to wszystko co robicie jest tylko dla was / tam gdzie pieniądze - tam kościół, fanatyzm, chciwość / to nie kościół a państwo / to nie wiara a system

BTW Wierzę w boga a nie w Kościół

Old Post 20-12-2001 07:49
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil venom Znajdź więcej post'ów przez  venom Dodaj venom do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać venom prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

Ja tam chodze do kosciola na Wielkanoc i jak sie cos dzieje specjalnego (jakis chrzest czy cus) .. a tak to raczej rzadko. Nie lubie tej instytucji gdyz jak dla mnie jest pelna hipokryzji.. wierze w Boga...ale nie w Kosciol

Juz z historii wiemy jak kosciol zyl sobie przez wieki... cale pokolenia papiezy ktorzy mieli w nosie ludzi i interesowal ich tylko szmal (jeden z nich torturowal caly zakon Templariuszy by wyciagnac od nich ich skarb ale chlopaki sie nie dali ).. poza tym odpusty za pieniadze i tym podobne rzeczy.

A teraz? Teraz tez nie jest dobrze - ksieza wpychaja sie w polityke (glosowanie na tych to grzech itp...), poza tym kosciol utrzymuje ten caly celibat, ktorego nie przestrzegaja, po to by nie tracic pieniedzy na zony i dzieci ksiezy... a z ksiezami tez roznie bywa - ze trzy lata temu na wakacjach bylam w zadupiastej wiosce zwanej Dubienka gdzie biedni wiesniacy najpierw dostali za proboszcza pedala a potem dziwkarza... no coz..

Dobrze ze przynajmniej papieza mamy wspanialego - tego czlowieka naprawde szanuje

Old Post 20-12-2001 07:58
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
killertowa
Elite (Fiend)

quote:
Napisane oryginalnie przez tRoll_q
jeszcze jedna rzecz zwiazana z religia - narzucanie wiary przez naszych rodzicow kiedy jestesmy mali.

Chyba nie powinno cię dziwić to, że rodzice - katolicy nie prowadzą dzieci do islamskiego meczetu i odwrotnie. Moim zdaniem to normalne i logiczne, że prowadzą dziecko tam, gdzie sami chodzą. Inaczej nie mogliby wychować dziecka w prawdziwej wierze bo byłoby zbyt dużo sprzeczności w tym wszystkim.

Co do Kościoła to jest on przede wszystkim domem Bożym. Jest on zinstytucjonalizowany tak jak każda inna organizacja. Nawet sekty są zinstytucjonalizowane. Instytucjonalizm wynika raczej z kilkutysięcznej tradycji ludzkiej odkąd powstały pierwsze plemiona. Ja sam chodzę do kościoła co tydzień, ale nie uważam, że jestem przez to lepszy od tych co nie chodzą. Samo chodzenie nie czyni lepszym. Myślę też, że wiele osób ma bardzo fajne wytłumaczenie traktowania wiary według swojej miary. Mówienie o tym, że się jest wierzącym katolikiem ale nie chodzi się do kościoła bo uważa się to za zbędne świadczy o nie zrozumieniu istoty wiary głoszonej przez kościół katolicki.
Nie zadawajcie tylko pytań bym to lepiej wytłumaczył bo nie potrafię.
Chodzenie do kościoła (jakiekolwiek) zwykle gryzie się z innymi czynnościami uważanymi często za przyjemniejsze, ale cóż, wiara wymaga wyrzeczeń. Cieszmy się, że nie żyjemy w krajach muzułmańskich bo tam podejście do nakazów religijnych jest o wiele bardziej rygorystycznie przestrzegane.

"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"

Old Post 20-12-2001 08:02
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil killertowa Znajdź więcej post'ów przez  killertowa Dodaj killertowa do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać killertowa prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
trl
Master (Spawn)

ale powinno byc raczej tak ze powinnismy sami wybrac swoja religie konczac np 18 lat..

Old Post 20-12-2001 08:26
venom
Skilled (Knight)

quote:
Napisane oryginalnie przez tRoll_q
ale powinno byc raczej tak ze powinnismy sami wybrac swoja religie konczac np 18 lat..

Wtedy większość byłaby ateistami i kościół nie miał by takich wpływów.

Old Post 20-12-2001 08:58
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil venom Znajdź więcej post'ów przez  venom Dodaj venom do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać venom prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
trl
Master (Spawn)

no bo dla kosciola najwazniejsza jest kasa

Old Post 20-12-2001 09:19
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

ej o czym wy gadacie? gwarantuje wam ze 90% osob chodzacych do kosciala regularnie CHCE tam chodzic. a w czym problem zeby po 18latach zmienic wyznanie? przeciez mozna.

a Ci co uwazaja ze kosciol = kasa... w jaki sposob kosciol ma zaplacic z prad/ogrzewanie itd. itp. ??? przeciez musi miec na to fundusze. a to ze niektorzu ksieza sa niemoralni to juz co innego. MUSI TAK BYC. nie ma spolecenstwa idealnego. to by byla utopia. tak jak np. lekarze bioracy lapowki. przeciez nie mozna uogolniac ze wszyscy sa be.

killertowa dobrze to wszystko podsumowal. kosciol to jest instytucja ktora jak kazda inna musi sie jakos utrzymac. to normalka.

Saari: a jak kosciol moze sie nie mieszczac w to co sie teraz w polityce dzieje? przeciez co by nie mowic poslka to jeden z bardziej katolickich narodow. jak mozna w takim kraju miec taka wladze? wiem, moze to wynika glownie z glupoty ludzkiej, ale MUSI ktos tym ludziom to tlumaczyc. przeciez jezeli tak dalej bedzie to polska stanie sie krajem 3 swiata. komuna rzadzi polska i napewno to nam dobrze nie wrozy. tu jest dopiero kasa. kochany belka chce wszystkim pozabierac/ukrasc tylko wladza bedzie miala spox.

Old Post 20-12-2001 10:21
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Krypton
news.fpp.pl

kosciol jako budynek sux ale wiara jest ludziom potrzebna

Old Post 20-12-2001 10:46
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Krypton Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Krypton Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Krypton Dodaj [FPP]Krypton do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Krypton prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
venom
Skilled (Knight)

Wiara tak, ale niekoniecznie w boga

Old Post 20-12-2001 12:38
Mil0sh
Master (Spawn)

xen0m to wytlumacz mi w jaki sposob mozna zatkac GIGANTYCZNA dziure budzetowa, ktora powstala za rzadow AWS? Daj jakis pomysl, zebi nikt na tym nie ucierpial, oka? Co jak co ale to wlasnie za poprzedniej kadencji rzady, narobilo sie mnostwo jakich agencji, rad i innych *******, ktore ciagna kase.

A koscoil NIE POWINIEN sie mieszac do polityki, gdyz wszystko robi POD SIEBIE. Zauwaz xenom ze w Polsce instenieje cos takiego jak toleracja religijna, i gdyby np. Liga Polskich Rodzin (ktora znalazla sie w sejmie TYLKO I WYLACZNIE z powodu propagandy radia Maryja) rzadzila krajem, to supermarkety byly by zamkniete w niedziele (wicej ludzi by szlo do kosciola=wieksza kasa) itd.

quote:
a Ci co uwazaja ze kosciol = kasa... w jaki sposob kosciol ma zaplacic z prad/ogrzewanie itd. itp. ???

prad/ogrzewanie heheheh, fajnie tylko ze ksieza maja taka kase ze mercedasami jezdza, zeby ta kase zdobyc wielu ludzie specjalnie idzie do seminarium. Ludzie duchowni, powiini rzyc skromnie (nie mowie tu o totalnej ascezie).

Old Post 20-12-2001 14:45
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Mil0sh Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Mil0sh Znajdź więcej post'ów przez  Mil0sh Dodaj Mil0sh do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Mil0sh prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
SweepeR
sweter

Co do samego topicu to DLA MNIE jest to nie potrzebne. Sam nie uwazam sie za chrzescijanina, wiec bez sensem byloby gdybym chodzil do kosciola i aktywnie uczestniczyl we mszy (no, niestety chodze, niemalze na smyczy, ze stara... nie mam wyboru...). Sam sobie stworzylem wlasna filozofie/ideologie, byc moze cos na ksztalt religii nawet. I pozostaje tylko i wylacznie MOJA.

A kosciol (jako budynek) ogolnie wydaje mi sie, ze jest potrzebny. Nie bede juz tutaj mowil o hipokryzji, zaklamaniu, etc. jakie niektorzy ksieza szerza, bo o tym ladnie napisal xen0m troche wyzej, ale raczej o samej idei. Kazda religia ma miejsca, w ktorych wierni moga sie spotkac, posluchac kaplanow, podyskutowac, poczyc mistyczne uniesienie poprzez wlasnie rozne obrzadki. To wlasnie ce****e religie. Dzieki taki swiatyniom dana religia moze sie rozszerzac, nie jednokrotnie byc moze ratujac jakims ludziom zycie (np. wyciagajac z dolka psychicznego, albo leczyc z alkoholizmu, etc.). Wierni moga takze umacniac swoja wiare... I o to chodzi. Kazda swiatynia sama w sobie ma w sobie cos... Kiedys, wielkie swiatynie, katedry, etc. byly budowane na specjalnych miejscach mocy - nie, to wcale nie jest bujda. Istnieje mapa wlasnie takich miejsc - sa umiejscowione wg pewnego schematu, ktory wyglada jak siatka - na zlaczeniach linii znajduja sie wlasnie takie miejsca - najsilniejszym w Europie jest Praga, miasto, pelne mistycyzmu, pelne magii (slynny Golem np.). Za nim jest Paryz. Popatrzcie sobie np. na slynny Stonehenge (takie budowle znajduja sie rowniez w Polsce, nie pamietam dokladnie gdzie, gdzies na Slasku). We wszystkich takich miejscach buduje sie swiatynie, w ktorych czlowiek czuje jakies uniesienie. Czuje, ze cos tutaj jest inaczej. Czuje sie niemal cudownie. Rowniez architektura danej budowli w tym pomaga - przyjrzyjcie sie gotyckim katedrom... Ale znow zaczalem lac wode....

quote:
Napisane oryginalnie przez killertowa
Chyba nie powinno cię dziwić to, że rodzice - katolicy nie prowadzą dzieci do islamskiego meczetu i odwrotnie. Moim zdaniem to normalne i logiczne, że prowadzą dziecko tam, gdzie sami chodzą. Inaczej nie mogliby wychować dziecka w prawdziwej wierze bo byłoby zbyt dużo sprzeczności w tym wszystkim.

Poruszyliscie dosyc wazny problem. Ja osobiscie nie wiem jak mialbym wychowac swoje dziecko, znaczy w jakiej wierze. Wiem, jeszcze za wczesnie aby zaprzatac sobie glowe takimi problemami (heh, nie planuje miec dziecka w wieku 15 lat poza tym nie mam kandydatki na matke )... Niemniej jednak zastanawia mnie to. No bo jednak chcialbym, aby moje dziecko miale takie poglady jak ja, ktore sadze, ze sa sluszne (ofcoz z mojego punktu widzenia - slusznosci jest wiele), nie musze sie bac, ze wyrzadza mu jakas krzywde or smthg. Tak oczywiscie bedzie mi wygodniej takze. Ale popatrzmy na to z drugiej strony. Jak moze sie czuc takie dziecko gdy np. wszystkie dzieci z klasy ida do komunii, dostaja wiele prezentow, zjezdza sie rodzina etc. a tylko dla mojego syna/corki dana niedziela jest kolejnym wolnym dniem od szkoly. Jestem niemal w 99% pewien, ze dziecko mialoby mi za zle, ze jestem nie wierzacy, ze nie dostaje prezentow, etc. Podobnie np. ze swietami Bozego Narodzenia... Poza tym wiem, ze katechetka czy tez ksiadz w szkole lub w kosciele przekaze mojemu dziecku wartosci, ktore mi takze zostaly przekazane, wartosci nadrzedne, etc. I prawdopodobnie wytlumaczy to mu o wiele lepiej niz ja, gdyz ma doswiadczenie, etc. A wtedy moj potomek bedzie mogl sobie przeanalizowac te wszystkie rzecyz, ktorych sie dowiedzial, odrzucic te, ktore mu sie nie podobaja, zrobic ich korekte, dodac swoje, zainteresowac sie tym glebiej i dojsc do podobnych wnioskow co ja. Bo wiem, ze jezeli bym przekazywal sam swojemu dziecku moje poglady, moja filozofie, to w pewnym momencie zycia oczywiscie by sie przeciwko nim zbuntowalo. To jest najzupelniej normalne.... Z drugiej strony nie chcialbym, aby bylo gorliwym katolikiem...

Ciezko mi troche wyrazic to co chcialbym powiedziec, ale podejrzewam, ze zrozumiecie o co mi chodzi, gdyz pewnie czesc z was takze sie nad tym juz zastanawiala...

Old Post 20-12-2001 15:18
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil SweepeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do SweepeR Znajdź więcej post'ów przez  SweepeR Dodaj SweepeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać SweepeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
SweepeR
sweter

quote:
Napisane oryginalnie przez Mil0sh
heheheh, fajnie tylko ze ksieza maja taka kase ze mercedasami jezdza, zeby ta kase zdobyc wielu ludzie specjalnie idzie do seminarium. Ludzie duchowni, powiini rzyc skromnie (nie mowie tu o totalnej ascezie).

No to w sumie jest fakt. Wielu ludzi tak postepuje. Poza tym, Kosciol katolicki nie musi placic podatkow. Tak tak. Rozumiem, gdyby swiatynie innych religii tez nie musialy tego robic, by bylo spox.... ale nie jest.

Old Post 20-12-2001 15:22
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil SweepeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do SweepeR Znajdź więcej post'ów przez  SweepeR Dodaj SweepeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać SweepeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

no Sweep fajnie podsumowal... kazdy ma tam jakis swoj punkt widzenie. jeden NAPRAWDE odczuwa w kosciale wieksza wiez z Bogiem/wiara. nie wolno mu tego zabraniac. inny natomiast ma na to zupelnie inny poglad. trudno jest to w tym momencie oceniac. wszystko okarze sie troche pozniej...

co do mercow. jak juz mowilem. nie moze byc idealnie. to by byla utopia. sa "dobrzy" i "zli" duchowni. normalka.

Milosh: czy ja gdzies powiedzialem ze poprzednia wladza byla dobra? nie... mowie tylko co jest obecnie. komuchy zadza i imho nie jest dobrze.

jak naprawic budzet?

1. obnizyc pensje poselskie o 50%
2. nalozyc podatki na firmy zagraniczne w pl
3. zmienijszyc administracje (wszedzie) o 50%
4. nie wchodzic teraz do unii (imho nie jest to odpowiedni okres)
5. zmniejszyc pensje np.

- presesowi NBP (40 kilka tys zl mies.)
- czlonkom rady polityki pienieznej (prawie tyle co w/w)
- i jeszcze wiele wiele osob

6. z bardziej konkretnych to np. likwidacja kas chorych. moi starsi i 90% rodziny jest lekarzami wiec wiem dokladnie jak to wszystko funkjonuje

itd. itp. nie znam sie na tym bardzo dobrze wiec do konca nie wiem.

a np. zmniejszenie ulgi na bilety??? no jeden wielki lol... oni chca na tym zarobic? o lokatach to juz nie mowie...

Czerwona skarpetka jest juz wypchana,
I budza sie dzieci z samego rana,
I patrza do srodka,i oczka robia wielkie,
20% prezentow zabrane przez Belke!!!!

albo zmniejszczenie finansow na lecznictow... no znowu wielki lol.

taka polityka daleko nie zajdziemy

Old Post 20-12-2001 15:49
weirdo
kontemplator bytu

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]xen0m
ej o czym wy gadacie? gwarantuje wam ze 90% osob chodzacych do kosciala regularnie CHCE tam chodzic. a w czym problem zeby po 18latach zmienic wyznanie? przeciez mozna.

wpajajac komus od dziecka slusznosc zachowan typu 'idz do kosciola bo tak trzeba' tym samym odbiera sie mozliwosc wyboru... taka osoba straci mozliwosc spojrzenia z dystansem na sens chodzenia do kosciola i uzna to za cos wrecz oczywistego, za dogmat

sorx, jesli moja opinia pokrywa sie z poprzednimi, czytalem tylko kilka pierwszych postow

Old Post 20-12-2001 16:41
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil weirdo Kliknij tutaj by wysłać e-maila do weirdo Znajdź więcej post'ów przez  weirdo Dodaj weirdo do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać weirdo prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
ZimZum
Nieśmialy abstynent

quote:
Napisane oryginalnie przez Nexus6
Mam do Ciebie pytanie. Jak traktujesz np. Swieta Bozego Narodzenia?

Dzien wolny...
Ogolnie nie znosze swiat, pelno w nich zaklamania i obludy.

Co do wiary, rozwazcie taki aspekt, ze osoba wierzaca jest bardziej podatna na wszelakie sugestie, manipulacjie anizeli ateista...

Old Post 20-12-2001 16:42
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil ZimZum Znajdź więcej post'ów przez  ZimZum Dodaj ZimZum do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać ZimZum prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
SweepeR
sweter

Tia, ale imho bardzo malo jest tak naprawde ateistow. Bardzo duza czesc osob, ktore sie za takie podaja to mowia to tylko dlatego, ze nie uwazaja sie za wyznawce jakiejs religii. Ale wielu z nich nadal ma swoje jakies tam wierzenia. Nie wiem co to moze byc, horoskopy, jakies tradycje rodzinne zwiazane z religia, wiara w nadprzyrodzone moce, uwielbienie Archiwum X or smthg.

A taki czlowiek bez wiary, hmm, jesli nie jest dostatecznie dojrzaly, nie ma dostatecznie rozwinietej osobowosci to moze byc slaby...

Tak mi sie wydaje.

Old Post 20-12-2001 17:28
Mil0sh
Master (Spawn)

Xen0m heh, fajnie widze ze jestes ekonomista-amatorem, skad ty masz te pomysly i skad wiesz ile one dadza $$$? Na administracji wile sie nie zaoszczedzi ( w porownaiu do dziury jaka jest). Jak nie wejdziemy do unii, to napewni kasy nam nie przybedzie (nic nie zmini sie). Z kasami chorych to by byla za duza rewolucja. A z tym podatkiem do firm zagranicznych to sie nie wypowiem, bo nie wiem, jakie beda tego konsekwencje (Ty wiesz?, sa to Twoje przemyslenei, czy powolujesz sie na jakis autorytet?).
Xen0m Twoje propozycje sa niczyw w porwnaiu do potrzeb. Bez drastycznych ciec NIE DA SIE naprawic finansow pansta i musisz to przyznac.

Poprzednia kadencja Ci sie nie podobala, "komunisci" jeszcze gorzej,wiec co by Tobie odpowiadalo? I wiesz co to jest komunizm? Pojedz sobie to korei polnocej, to zobaczysz jak jest, gdy u wladzy sa komunisci. Nazywanie dzisiejsze SLD komunistami jest po prostu smieszne, rozumiem jeszce ludzi, ktorzy zyja juz troche na tym swiecie i pamietaja starsze czasy, ale TY? Kto Tobie to wpoil?

Old Post 20-12-2001 18:46
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Mil0sh Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Mil0sh Znajdź więcej post'ów przez  Mil0sh Dodaj Mil0sh do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Mil0sh prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

nie no spox... ale zrozum... RZAD NAS OKRADA!!! DLACZEGO MAM MU DAWAC 20% Z MOJEGO KONTA??? JAKIM PRAWEM???

i kolejne... zredukowanie administracji nic nie da? 50% osob jest poprostu zbednych.... mozna ich spox wyrzucic. chyba teraz nie zdajesz sobie sprawy jaka to jest oszczenosc. OGROMNA.

Old Post 20-12-2001 21:27
ZimZum
Nieśmialy abstynent

SweepeR skrobnal: A taki czlowiek bez wiary, hmm, jesli nie jest dostatecznie dojrzaly, nie ma dostatecznie rozwinietej osobowosci to moze byc slaby...

------------

nie sadze, jesli wybral taka droge to znaczy, ze jest dostatecznie silny, by polegac na sobie

Old Post 20-12-2001 21:43
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]ZimZum
nie sadze, jesli wybral taka droge to znaczy, ze jest dostatecznie silny, by polegac na sobie

Dokladnie - ja uwazam, ze mi do szczescia nie jest potrzebny nikt pokroju boga - mam zazwyczaj kogos, na kim sie wzrorooje, staram sie miec kogos, z kim mogl bym pogadac o moich problemach, ale nie jest to zadna wymyslona postac. Byc moze kiedys to sie zmieni i zaczne wierzyc, ale na dzien dzisiejszy nie mam takiego zamiaru. Choc z drugiej strony watpie, gdyz zazwyczaj nie daje wiary rzecza i zjawiska, kotrych nie da sie naukowo wytloomaczyc.

Old Post 20-12-2001 21:46
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Shooler Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Shooler Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Shooler Dodaj [FPP]Shooler do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Shooler prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
killertowa
Elite (Fiend)

Shooler: z tym naukowym wytłumaczeniem to się jeszcze zastanów W średniowieczu jakby zobaczyli przelatujący samolot lub zapaliłbyś żarówkę to by zawału dostali, a ta reszta która by przeżyła ułożyłaby ci niezły stosik

Milosh i Xenom: nie macie się co spierać bo każdy z was ma trochę racji ale jeśli chodzi o reformę administracji to bardziej obstawiam Xenoma.
To co dotej pory zostało zaporoponowane do ratowania budżetu polega przede wszystkim na dojeniu obywateli i to im bardziej przedsiębiorczych tym gorzej. Co z tego, że wezmą od nas więcej kasy? Jeżeli nie zaczną odchudzać swoich struktur, które zasysają fundusze na nie wiadomo co to tej kasy za rok, dwa zabraknie. I co wtedy?
Problem z obecnym rządem to przede wszystkim to, że imo nie zdecyduje się nigdy na rezygnację z rozdawnictwa. Żadne państwo, które zbytnio dba o stronę socjalną nie uchroni się od problemów finansowych. Dobrym przykładem jest tutaj Szwecja, która powoli odchodzi od dotychczasowego modelu.
Zwróć Milosh uwagę na wzrost bezrobocia. Potwierdza to tezę, że kasy od obywateli starczy tylko na parę lat bo coraz mniej ludzi zarabia by mieli czym się dzielić z państwem. Rolą państwa powinno być stawrzanie jak najlepszych warunków do rozwoju gospodarczego, czyli taka polityka, która ułatwia przedsiębiorcom działalność. Resztą zajmie się rynek. U nas pracodawcy boją się zatrudniać bo po pierwsze straszliwie wzrastają im koszty, a po drugie kodeks pracy utrudnia zwalnianie nieefektywnych pracowników.
Sam czytałem o pewnym facecie, który zwolnił się by podjąć własną działąlność. Po roku okazało się, że jego biznes był nietrafiony i zwinął firmę. Pracownicy pozwali go do sądu pracy. Sprawę wygrali. Facet aby wypłącić im odszkodowania musiał się zapożyczyć. Powiedział, że już nigdy nie uruchomi żadnej firmy. W normalnych krajach, taki przedsiębiorca zwija interes odrzucony przez rynek i uruchamia drugi, ale u nas sporo ludzi się zniechęca. A kto ma stworzyć nowe miejsca pracy? Rząd?
I na zakończenie dodam, że nie ma co się spierać który rząd jest temu winien bo odpowiedź jest moim zdaniem oczywista. Każdy. I ci, którzy po obaleniu komunizmu rządzili, a następnie SLD, które przejęło włądzę by oddać ją później koalicji AWS i skolei objąć ją w tym roku z powrotem.

P.S. Choć to topic o kościele, to się tym razem nie wypowiem bo pisałem o tym wcześniej

"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"

Old Post 21-12-2001 09:40
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil killertowa Znajdź więcej post'ów przez  killertowa Dodaj killertowa do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać killertowa prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 12:17.    Strony (4): [1] 2 3 » ... Last » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions