Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > wspomnienia (pierwszy komp)
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
deathcrush
łobuz

wspomnienia (pierwszy komp)

powspominajmy moze nasze poczatki z komputerami...

ja pamietam, ze moim pierwszym kompem byl PC w 92 roku. jak na tamte czasy mialem miazdzaca konfiguracje:
386SX, 640 kB RAM, wspanialy i niesamowicie pojemny dysk 40 mB, karta grafiki SVGA (ostatni krzyk mody)....
z tamtej konfiguracji zostaly mi jeszcze flop, monitor AOC - low radiation, jeden z pierwszych modeli z wbudowanym filtrem! (tadaaam...) i niesamowita obudowa, ktora sama wazy jakies 2 razy wiecej niz caly komp obecnie... :S na dodatek jest tak zamotana i poplatana kablami ze trudno cokolwiek w niej zamontowac, nie mowiac o wydostawaniu (np. zeby wyciagnac twardziela, trzeba wykrecic grafike) a podpiecie czegokolwiek do tasmy graniczy z cudem )

no i te gierki, te programy... DOS 3.0, Norton Commander (mialem go w autoexec'u, bo linia polecen dla 8-latka byla zbyt skomplikowana), poczatki Windowsa 3.11... poza tym Prince of Persia, Prehistorik, Test Drive... to byly czasy...

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 31-01-2002 02:02
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil deathcrush Kliknij tutaj by wysłać e-maila do deathcrush Znajdź więcej post'ów przez  deathcrush Dodaj deathcrush do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać deathcrush prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

Talking

ekhem... tego no.... taki topic juz byl

Old Post 31-01-2002 07:39
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

C64 - niestety nie dotrwal do XXIw. przez moja sklonnosc do rozkrecania go udalo mi sie zrobic do niego "speudo" yoya (elektronike wyjalem z innego - zepsutego).

A z gierek - Giana Sisters (pierwsza gra ktora ukonczylem......20 razy ), wspomniany przez Yareq'a River Ride, no i ulubiona gierka mojej mamy Henry's House.

A pierwszy PC w zasadzie mam do dzisiaj, tylko ciagle rozbudowywany (w soomie ze starego zostal tylko monitor )

Saari cicho

btw - widze kolejny topic zaczety na #fpp.pl gg

Old Post 31-01-2002 08:19
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Shooler Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Shooler Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Shooler Dodaj [FPP]Shooler do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Shooler prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
astral
księciunio [ownz]

C - 64
Spox komp i same cool gry np. The Last Ninja 1, 2, 3 Giana Sisters, Power Sisters, Boulder Dash i wiele innych, których obecnie nie pamiętam. Od czasu do czasu odpalam niektóre na emulatorze C-64.
Pierwszy Pc to było P60 i gierki Mortal Kombat (all części), DooM, Diaboł 1, Jagged Alliance, Ufo.
Imho to obecne gierki nie dorastają do pięt tym klasycznym. Kiedyś autorzy mieli więcej poomysłów i nie bali się zaryzykować i wyskoczyć z czymś nowatorskim. Teraz podążają utartymi schematami i liczy się dla nich kasa. Kiedyś gierki miały 'duszę', a obecnie przyciągają tylko kolorowymi światełkami i super grafiką (poza nielicznymi wyjątkami).

Old Post 31-01-2002 09:04
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil astral Znajdź więcej post'ów przez  astral Dodaj astral do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
weirdo
kontemplator bytu

atari 65 xe

jako ze mialem wtedy siedem lat za wiele nie pamietam

dostalem od wujka ten oto sprzecior - atari tasmociag. charakteryzowal sie niezmiernie dlugim czasem ladowania gry - trwalo to do 10 minut i czesto zdarzaly sie bledy (boot error ) na 10 sekund przed koncem...

nic to - za to gry 0wnowaly - pamietam river raid, robbo zaden quake nie dorownuje im grywalnoscia

you accept (reject, respect);

Old Post 31-01-2002 09:53
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil weirdo Kliknij tutaj by wysłać e-maila do weirdo Znajdź więcej post'ów przez  weirdo Dodaj weirdo do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać weirdo prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Ulraunt.
ULRAUNT

1993

- 386... niestety nie pamietam dokladnie jaki...

1994

- 486 DX2 50 mhz! DOS, win 3.1 dysk 120 mb.... mam tego kompa do dziś. Niedlugo bedzie mi sluzyl jako serwer
aha gierki: Prince, Lemmings, Prehistoryk, Another World, Strike Commander (kick ass), FU 1 , EuroFighter 2000, Settlers... , Doomy...

Old Post 31-01-2002 10:00
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Ulraunt. Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Ulraunt. Znajdź więcej post'ów przez  Ulraunt. Dodaj Ulraunt. do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Ulraunt. prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Mistrzu
Detonation - starve.mp3

od C64 do AMD750 :)

Ja zaczynalem od C64 w 1990.
To bylo moje marzenie...
Takie gry jak: Piraci, micro prose soccer, iron lord, space crusaders, lotus... ehh łezka sie w oku kreci
Mam go do dzis u babci... jak przyjezdzam na swieta to obowiazkowo odpalam.

A PC to od razy P100 i DN3d, Actua Soccer ( tylko dema ale ja nie wiedzialem wtedy co to znaczy ).

A teraz... coz AMD750 gf2mx i sdi... caly czas CS i nic wiecej praktycznie...

Gdyby mozna bylo sie cofnqc w czasie... do czasow joystickow i gier na tasmie (chociaz stacje dyskow tez mialem).

Old Post 31-01-2002 10:31
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Mistrzu Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Mistrzu Znajdź więcej post'ów przez  Mistrzu Dodaj Mistrzu do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Mistrzu prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Lesio
KOSZ

Moj pierwszy komp to byl 386. Niezawiele pamietam bo chodzilem jeszcze do przedszkola , ale i tak bylem z niego dumny bo kolega mial 286 . Najpirw zagrywalo sie duzo w jakiegos Donalda, potem byl Sokoban (wtedy to byla niezla gierka) a poozniej to juz platwormowki, wyscigi i wiele innych. Pamietam jeszcze jedna platwormoowke, chyba Wordrescue (czy jakos tak): przeszedlem conajmniej 7 razy

Old Post 31-01-2002 10:43
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Lesio Znajdź więcej post'ów przez  Lesio Dodaj Lesio do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Lesio prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Infinite
nieszczesliwie zakochany

moj pierwszy to nawet komp nie byl
byla to jakas gra telewizyjna nienzanaj produkcji
to bylo w czasach c64

potem juz bylo c64
atari
amigi
potem slynne 286

i tak dalej i tak dalej

Old Post 31-01-2002 18:46
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Infinite Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Infinite Znajdź więcej post'ów przez  Infinite Dodaj Infinite do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Infinite prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
slawek
.

Ej, pierwszy fajny temat jaki obczaiłem na tym boardzie.
Już wiem za co Cię lubią - Tramwaju

To było tak:
Parę lat wstecz żona musiała poćwiczyć się trochę z programów graficznych i trzeba było kupić kompa. Mnie komputery w ogóle nie ciągnęły, nie miałem o nich najbledszego pojęcia. Ale co zrobić. Zdobyliśmy w końcu za bardzo atrakcyjną cenę Qadrę z dyskiem 250MB, i 8 RAMu. Niestety, nie odpalał. Okazało się że mamy nicniewartego rzęcha + zarąbiście rzadką i poszukiwaną przejściówkę do monitora .Znajomy zabrał go do fachowca, który zawrokował - kosz! Przynieśli mi go z powrotem. Stał sobie smutny na biurku... i tak jakby na coś czekał. "Na co czekasz, złomie" pomyślałem. "Przecież nijak ci pomóc nie mogę, nawet nie umiem się posługiwać sprawnym komputerem, a ty zdychasz" Coś mnie w końcu podkusiło. Okazało się, że przebłysk intuicji pozwolił mi podpiąć wszystkie kabelki gdzie trzeba. Odpalam. I, nie do wiary, jest GONG. Zanim żona wróciła z pracy nawaliłem parę rekordów w Maelstroma (super gierka). Kolorowym monitorem (z tysiącami kolorów ) wzbudzał zazdrość znajomych przez miesiąc, póki nie kupiliśmy torpedę jak na tamte czasy PPC 66.
Do dzisiaj stoi na szafie. I ciągle jest sprawny.

Old Post 01-02-2002 11:07
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil slawek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do slawek Znajdź więcej post'ów przez  slawek Dodaj slawek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać slawek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Cali
słodki chłopak :]

486DX 100 4 mb pamieci a gierki (niezapomniany ) HISTORYK ( był historyk potm Prehiostoryk) i Lotus

Old Post 01-02-2002 12:00
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Cali Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Cali Znajdź więcej post'ów przez  Cali Dodaj Cali do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Cali prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
kag
fenix

zx spectrum, zaraz potem atari 65 xe ownz river raid, world karate championship, karateka, ninja, bruce lee i inne hiciory
potem amiga 1200, a potem juz tylko blaszaki zwane takze lodowami

Old Post 01-02-2002 12:08
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil kag Kliknij tutaj by wysłać e-maila do kag Znajdź więcej post'ów przez  kag Dodaj kag do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać kag prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Infinite
nieszczesliwie zakochany

cali masz zayebistego avatara!!!!!

Old Post 02-02-2002 21:50
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Infinite Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Infinite Znajdź więcej post'ów przez  Infinite Dodaj Infinite do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Infinite prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
deathcrush
łobuz

quote:
Napisane oryginalnie przez Infinite

ano miazdzacy, mimo ze mangi nie lubie :o

Old Post 02-02-2002 23:23
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil deathcrush Kliknij tutaj by wysłać e-maila do deathcrush Znajdź więcej post'ów przez  deathcrush Dodaj deathcrush do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać deathcrush prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Cali

quote:

Dzienki też mi się podoba

Old Post 02-02-2002 23:58
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Cali Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Cali Znajdź więcej post'ów przez  Cali Dodaj Cali do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Cali prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Infinite
nieszczesliwie zakochany

skad go wytrzasneles?

Old Post 03-02-2002 03:07
Lesio
KOSZ

quote:
skad go wytrzasneles?

Pewnie pierwsza lepsza stronka z hentai

Old Post 03-02-2002 11:03
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Lesio Znajdź więcej post'ów przez  Lesio Dodaj Lesio do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Lesio prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Cali

quote:
Napisane oryginalnie przez Lesio

Pewnie pierwsza lepsza stronka z hentai

hehe chyba sie w niej zakochałem

Old Post 04-02-2002 12:54
XerXess
The Trooper

Moj pierwszy komp to Amiga 600 z monitorem Commodore 1084S. Jak sobie przypominam te swietne gierki to lezka sie w oku kreci - Desert Strike, Another World, Flashback, Sensible Soccer, Test Drive II, Lotus (wszystkie), Dizzy, Super Frog, Cannon Fodder (I i II), Shadow Fighter, Settlers... moznaby tak wymieniac w nieskonczonosc. To byly czasy...

Old Post 04-02-2002 13:37
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil XerXess Kliknij tutaj by wysłać e-maila do XerXess Znajdź więcej post'ów przez  XerXess Dodaj XerXess do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać XerXess prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
H:Rotgar
Solid Snake

Thumbs up

moj pierwszy komp...eh zx spectrum potem dlugo mac wreszcie 286 potem 486 potem pentium 133 potem cel 366 potem athl 1900+ i tak do dziś
Moja ulubiona gra to byl dr tomato...zainteresowni wiedza o co chodzi

Old Post 04-02-2002 13:46
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil H:Rotgar Kliknij tutaj by wysłać e-maila do H:Rotgar Znajdź więcej post'ów przez  H:Rotgar Dodaj H:Rotgar do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać H:Rotgar prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bizonek
def

Mój pierwszy komputer dostałem w 93r. 386sx 40mhz, 4 ramu, 120MB HDD, monitor. Z tego całego został mi już tylko monitor oraz obudowa.
A pierwszy kontakt z kompem to C64/128(jakaś hybryda ). Zawsze jak do wujka przybywam, to zasiadamy w bratem i zapierdalamy w rożne stare gry.

Old Post 04-02-2002 14:08
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil bizonek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do bizonek Znajdź więcej post'ów przez  bizonek Dodaj bizonek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać bizonek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Hakan
Elite (Fiend)

Talking Kasuje was

Kasyje was moj pierwszy to był oryginalny IBM Personal System Model 50Z- 286/12MHz/1024KB/60MB -czad, ale Wolfenstein 3D dzialal

Nieważne, kim jesteś I co z tobą zrobiono. Prędzej czy później zyskasz
prawo wyboru. Jesteś czymś więcej niż tylko sumą swoich części...
Nieważne jak doszło do twoich urodzin, jak do tej chwili toczyło się twoje życie!
Masz oczy, masz mózg i skalę wartości. Nie pozwól, by ktokolwiek cię oszukał,
nawet ja. A kiedy nadejdzie czas, jeśli nadejdzie, upewnij się, że wybierasz
samodzielnie. Nic co działo się wcześniej,nie będzie wtedy miało znaczenia.

Roger Zelazny „Książe chaosu”

Old Post 04-02-2002 15:19
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Hakan Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Hakan Znajdź więcej post'ów przez  Hakan Dodaj Hakan do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Hakan prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

1. ja juz kiedys takiego topika założyłem...
2. mooj pierwszy to 486 (hyba) i 4 RAM
3. mam gdzieś cennik...moze zeskanuje i zapodam...

Old Post 04-02-2002 21:43
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
astral
księciunio [ownz]

Talking wspomnienia cd.

U mnie z moim pierszym kompem wiąże się pewne wydarzenie. Otóż jak miałem C64 to grałem w taką trylogię pt. The Last Ninja. Pierwszą i drugą część przeszedłem, a trzeciej części nijak nie mogłem skończyć. Po prostu nie wiedziałem gdzie jakiego przedmiotu użyć. Obiecałem sobie wtedy, że kiedyś przejdę tą gre. Minęło trochę czasu (jakies 5 lat) i całkiem niedawno ściągnałem z netu emulator C64 + gry (oczywiście serię The Last Ninja zgrałem jako pierwszą). Przypomniałem sobie, że nie mogłem skończyć 3 części, poszukałem na necie solucji (o dziwo była) i bez problemu skończyłem tą gre. Fajnie, nie?

Old Post 05-02-2002 09:01
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil astral Znajdź więcej post'ów przez  astral Dodaj astral do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bLADE
Guest

C64

Dostalem na I komunie swieta... Masakra, te nie przespane nocki... A potem dostalem to co teraz mam... Chwalic sie nie bede. =]

Old Post 05-02-2002 09:28
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
XerXess
The Trooper

Re: wspomnienia cd.

quote:
Napisane oryginalnie przez astral
U mnie z moim pierszym kompem wiąże się pewne wydarzenie. Otóż jak miałem C64 to grałem w taką trylogię pt. The Last Ninja. Pierwszą i drugą część przeszedłem, a trzeciej części nijak nie mogłem skończyć. Po prostu nie wiedziałem gdzie jakiego przedmiotu użyć. Obiecałem sobie wtedy, że kiedyś przejdę tą gre. Minęło trochę czasu (jakies 5 lat) i całkiem niedawno ściągnałem z netu emulator C64 + gry (oczywiście serię The Last Ninja zgrałem jako pierwszą). Przypomniałem sobie, że nie mogłem skończyć 3 części, poszukałem na necie solucji (o dziwo była) i bez problemu skończyłem tą gre. Fajnie, nie?

Tez bardzo lubilem ta gre tyle ze na gralem na amidze. Podobala mi sie tez inna gra w podobnym klimacie - Sword of Honour.

Old Post 05-02-2002 09:59
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil XerXess Kliknij tutaj by wysłać e-maila do XerXess Znajdź więcej post'ów przez  XerXess Dodaj XerXess do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać XerXess prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 12:17.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions