bycie normalnym
Granica normalnosci?
Co rozumiemy przez slowo normalny? To taka osoba, ktora nie odbiega od przewidywanej sytuacji i nie zachowuje sie w sposob, ktory mialby nas zaskoczyc. OK. Teraz zastanowmy sie czy slowo "normalny" jest pozytywne? Czy chicialbys byc nazwywany normalnym? To zalezy... no nie? No wlasnie kiedy chcielibysmy byc nazywani normalnymi? I jeszcze raz zadajmy sobie pytanie czy bycie normalnym jest pozytywne?
Wedlug mnie nie Ale po czesci jednak tak Wiadomo ze sa rozne sytuacje 
Trzeba zauwazyc ze bycie normalnym lub nazywynie sie takim to pozycja calkowicie defensywna. Mamy sobie 100 pracownikow, ktorzy robia te same rzeczy i czym sie wyrozniaja? No wlasnie czy czegos dokonaja robiac przez caly czas to samo i w ten sam sposob krecac sie w kolko (mam tu na mysli tzw syzyfowa prace lub lepiej to skojarzyc z "praca bez awansu")? Robia to co musza i nie przejmuja sie niczym. Nie dostaja wyroznien, premii, a tym samym nie sa upominani ani karani. Czy nie zanudzilibyscie sie na smierc? Ja tak dlatego uwazam, ze pojecie normalnosci jest zupelnie negatywne. Zycie ma byc nienormalne, ma zmusic do myslenia (bo jezeli czegos sie nie cwiczy to to zanika), trzeba isc ku postepowi (bo robienie w koloko czegos nie pociagnie za soba zadnych nowych rozwiazan), a takze trzeba pozwolic by szczescie dopadlo cie w jakims nieoczekiwanym momencie. Nawet jezeli bedzie to cos co sprawi nam przykrosc, ale pozwoli nam sie czegos nowego nauczyc.
Zwrodzcie uwage na sama przyrode Popatrzcie czy bedzie gdzies normalnosc w doslownym tego stopniu znaczenia i czy to przynosi w jakim kolwiek stopniu korzysci? Ewolucja polega wlasnie na nienormalnosci (np mutacje), ktore tylko w taki sposob mogly doprowadzic do sukcesu ewolucyjnego jakim jestesmy my sami. Jestesmy nienormalni pod wzgledem wykorzystania mozgu i takze w cale nie musimy byc normalni pod wzgledem chodzenia na czterech lapach I jak sobie radzimy? Powiedzialbym ze zajebiscie 
No dobra wyprostujmy troche temat Powiedzmy sobie ze ja jestem normalny bo umiem pisac (w zeszycie ). Teraz zeby bylo pozytywnie (bycie nienormalnym) ktos inny musi byc tak dobry w pisaniu, ze stanie sie kims kto utkwi w naszych umyslach tylko pod tym wzgledem ze bardzo dobrze pisal. Co pisal i jak pisal? Przykladowo, zeby czlowiek (nasz zdolniacha w pisaniu) pisal (bo wlasciwie kazdy umie pisac i nie jest to niczym niezwyklym) tak abysmy go zapamietali musi napisac ksiazke, pisac artykuly w gazecie i przez to stac sie na swoj sposob slawny. Ta nienormalnosc jest sukcesem. Przekaze swoje umiejetnosci swoim dzieciom, rodzinie itd. (pokolenie pisarzy nam wyjdzie hehe).
OK. Do czego zmierzam? Chce abyscie nie byli normalni Probowali cos zmienic (oczywiscie zawsze na leszpe). Zawsze minimalna zmiana (oczywiscie wczesniej przemyslana i dobrze zaplanowana) bedzie sukcesem. Nie pozwolcie by wasze zycie wygladalo nudnie i bezwartosciowo. Chodzi mi o unikanie takich sytuacji jak: wstaje rano, jem sniadanie, ide do pracy, wracam, jem obiad, ogladam telewizje, jem kolacje i ide spac tylko ma wygladac: wstajesz o godzine pozniej niz normalnie (powiedzmy ze wczoraj bo nigdy nie zdarza sie zebys wstal o tej samej porze), nie jesz sniadania tylko sobie kupujesze po drodze do pracy , nastepnie po powrocie robisz cos zwariowanego na przyklad przynosisz kwiaty zonie czego zazwyczaj nigdy nie robisz pozniej zamiast wlaczania telewizora robisz 30 pompek, ktore maja sprawic ze zasniesz w lozku tak szybko jak zdazyles przed tym sie pomodlic (oczywiscie jezeli masz zonke to musi ci ona wystarczyc zamiast tych pompek ). Korzysci? Zajebiscie duzo, ale nie bede juz wymienial jakie bo to widac kurna
Nie pozwol bys stal sie statystyka tylko mysl, dzialaj i badz niezapomniany!
Czego oczekuje w waszych odpowiedzi na moj temat? Moze tego jak bardzo odbiegacie od pozycji normalnej. Oczywiscie nie mozna zapomniec ze umiar zawsze jest i nie mozna tego lekcewazyc, bo bywa roznie
A w sumie sam nie wiem, badzcie nienormalni i zaskoczcie mnie swoimi postami pod tym tematem!
Problemy trzeba rozwiązywać, a nie stwarzać!
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|