Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > czy jestesmy tolerancyjni
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (5): [1] 2 3 » ... Last » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
deathcrush
łobuz

czy jestesmy tolerancyjni

do napisania tego posta sklonil mnie ktorys z ostatnich topikow w ktorym dyskusja toczyla sie o xywkach.

czy tak naprawde jestesmy tolerancyjni? czy kiedy mowimy "badzcie tolerancyjni" pamietamy aby samemu sie do tego stosowac? ja na przyklad nie jestem tolerancyjny, przyznam sie od razu. sa sytuacje/ludzie/zachowania ktore dzialaja mi na nerwy i nawet nie staram sie wtedy myslec pozytywnie.

wezmy teraz zrodla nietolerancji. moze najpierw to najbardziej prymitywne - odmiennosc. w naturze ludzkiej lezy strach przed tym co inne, nowe. chocby przez wyglad mozemy byc zle ocenieni przez kogos lub sami mozemy go zle ocenic. irokez, glany, szerokie spodnie, dres, cokolwiek co jest inne w naszej hierarchii wartosci.
inne zrodlo nietolernacji: [/b]przekonania/religia[/b] - czesto zdarza sie ze ludzie wysmiewaja chociazby swiadkow Jehowy. bo chodza po domach i rozdaja ulotki. w zalozeniach ich religii lezy nauczanie, w dobrej wierze, ale mimo tego nie sa mile widziani.
ok bylo o religii, a teraz moze o przekonaniach. czy tolerujemy nazistow? komunistow? albo chociaz ludzi ktorzy maja inne poglady niz my? dlaczego staramy sie ich osmieszyc, narzucic im swoje poglady?

a teraz o usprawiedliwionej nietolerancji - mozemy nie tolerowac ludzi ktorzy w ten czy inny sposob na prawde sobie zasluzyli - narkomanow, alkoholikow, mordercow... choc tez zdarzaja sie wyjatki. trudno to wszystko ogarnac, ale jest mnostwo ludzi ktorzy zasluzyli na pogarde

uff, chyba juz dosyc. w kazdym razie chcialem sklonic do przemyslen na ten temat. bo nie wierze, po prostu nie wierze nikomu kto dumnie mowi "jestem tolerancyjny". to siedzi zbyt gleboko w nas zeby sie tolerancji mozna bylo latwo nauczyc

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 15-09-2001 21:24
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil deathcrush Kliknij tutaj by wysłać e-maila do deathcrush Znajdź więcej post'ów przez  deathcrush Dodaj deathcrush do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać deathcrush prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
ZimZum
Nieśmialy abstynent

lol, ja nie toleruje autobosow
a tak na powaznie, to jest temat rzeka i wiele zostalo powiedziane w tej sprawie

Old Post 15-09-2001 21:47
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil ZimZum Znajdź więcej post'ów przez  ZimZum Dodaj ZimZum do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać ZimZum prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
deathcrush
łobuz

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]ZimZum
lol, ja nie toleruje autobosow
a tak na powaznie, to jest temat rzeka i wiele zostalo powiedziane w tej sprawie

... ale nie wszystko, chodzi mi bardziej o osobiste podejscie do tej sprawy

Old Post 15-09-2001 21:50
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil deathcrush Kliknij tutaj by wysłać e-maila do deathcrush Znajdź więcej post'ów przez  deathcrush Dodaj deathcrush do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać deathcrush prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
ZimZum
Nieśmialy abstynent

to jest kwestia przywyczajenia.
Jestem uprzedzony co do niektorych ludzi,
nie ze wzgledu mojego widzi misie tylko doswiadczen zyciowych.
Uprzedznia dosc czesto sa ksztaltowane przez nieprzyjemne sytuacje, ale rowniez pranie mozgow(skini) i debilizm(rowniez skini)

Old Post 15-09-2001 21:54
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil ZimZum Znajdź więcej post'ów przez  ZimZum Dodaj ZimZum do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać ZimZum prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
alienzero
KOSZ

hmm... ja staram sie byc tolerancyjnym, ale to nie jest - ''oki rozumiem ich'', raczej ''*** z tym, zyje zyciem swym'' nie mysle, olewam, ich sprawa ze mam ich za debili, moze sie myle w koncu niektorzy ich lubia...

mam takie cos wobec sk8ow... nie wiem dlaczego zawsze jak widze duze spodnie to przypomina mi sie poser ale mam fajnych sk8ow kumpli, nic do nich nie mam, no ale jak nie znam to jest problem...

taki sam stosunek mam do cukierkowych nastolatek i dresiarzy... probowalem znalezc zrodlo takiego myslenia ale nie wiem... moze to przez probe bycia metalem ''czystej krwi''.. no ale tez nim nie jestem.. wlasciwie to jest troche egoistyczne, proboje stworzyc z siebie nowy styl... i wlasciwie na wszystkich patrze ''z gory''... i w sumie to tez nie jest tak do konca ale jest taka tendencja... to chyba uraz z dziecinstwa, bylem rudy i sie ze mnie smieli... trzeba bylo ostro walczyc... no i teraz odpycham od siebie mysle ze jestem gorszy... i ciagle mysle ze jestem the best

na tolerancje moim zdaniem maja wplyw 3 rzeczy:
1. szkola - najbardziej
2. podworko - troche
3. rodzice - najmniej

to co jeszcze nie wymieniles co do nietolerancji tram, to cechy zachowania, takie specyficzne ktore po prostu wyprowadzaja z rownowagi - mam takiego jednego w klasie, ze poser kompletny to inna sprawa, ale to jak on mowi i o czym mnie dobija - ma tendencje do powtarzania po kims wszystkiego, jak cos mowi to mysli ze jest smieszny, poza tym sztucznie proboje byc gosciem i przez to jest zalosny

niestety charakter jest zrodlem nietolerancji najciezszym do przezwyciezenia, zaakceptuje jehowego, zyda, narkomana i skina jezeli tylko jest rowny i nikogo nie pobije i nic nie ukradnie... i nie przegnie z wyzywaniem... chociaz to jeszcze mozna tolerowac...

a jak to jest z tolerancja wobec siebie?

Edytowane przez [Kosz]Krowa dnia 07-07-1977 o godz. 07:07

Old Post 15-09-2001 22:24
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil alienzero Kliknij tutaj by wysłać e-maila do alienzero Znajdź więcej post'ów przez  alienzero Dodaj alienzero do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać alienzero prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
DEiMOss
sharimurai

Osobiscie nie lubie wypowiadac sie na takie tematy, bo jestem w takim wieku, ze wszystko ulega zmianie z dnia na dzien, wiec na razie odpuszcze sobie dyskusje.
Mam nadzieje, ze nie uznacie mnie za nabijacza postow

[ tramwaj 666 ]

Edytowane przez DEiMOss dnia 15-09-2001 o godz. 22:57

Old Post 15-09-2001 22:36
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil DEiMOss Kliknij tutaj by wysłać e-maila do DEiMOss Znajdź więcej post'ów przez  DEiMOss Dodaj DEiMOss do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać DEiMOss prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
ZimZum
Nieśmialy abstynent

tolerancja wobec siebie mowisz?
raczej pewnych rzeczy nie moge sobie wybaczyc ale siebie toleruje

Old Post 15-09-2001 22:38
[FPP]snO
Iceman

Ja się może wypowiem w sprawach Religi. Chcę tu mianowicie powiedzieć o tolerancji dla niewierzących... Otóż do mojej klasy uczęszcze gość który poprostu nie wierzy w nic. Do mojeg miasta, szkoły przywlókł się 3 lata temu i początki miał ciężkie. Nikt, po prostu nikt go nie akceptował, gdy klasa dowiedziała się że nie uczęszcza na Religie zaczęła się z niego nabijać, wyśmiewać. Dopiero po jakimś czasie okazało się, że to naprawde spoX gośc i wtedy każdy chciał się z nim przyjaźnić. Czy to jest normale? Najpierw człowieka ośmieszają, wyzywają, potem robią wszystko dla przyjaźni z nią. Ja się z nim dość zaprzyjaźniłem, waliło mnie to, że jet niewierzący. Uprawialiśmy dużo sportów razem, graliśmy też razem, jeździliśmy na zawody... itp. Aż pewnego dnia na wywiadówce moja wychowawczyni powiedziała mojej mamie, że przyjaźń z nim źle na mnie wpływa bo w zeszła Niedzielę nie widziała mnie w Kościele, i lepiej żebym się z nim nie przyjaźnił... I co tu można powiedzieć...!? Gościu będzie miał przechlapane do końca, bo jest niewierzący..., każdy nauczyciel patrzy na niego krzywo.

Old Post 16-09-2001 15:39
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]snO Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]snO Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]snO Dodaj [FPP]snO do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]snO prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
ZimZum
Nieśmialy abstynent

ja jestem rowniez ateista, a nie mam takowych problemow,
raz tylko klocilem sie z 16 osobami naraz w kwestii wiary.
Nie mogli znalezc na mnie argumentow, to zaczeli rzucac wyzwiska :-/

Old Post 16-09-2001 16:06
[FPP]snO
Iceman

Dlatego ja ich właśnie nie rozumiem!? Dla mnie to wszystko jest jakieś prostsze, nie obchodzi mnie w co gość wierzy, ale jaki jest, jak się zachowuje...

Old Post 16-09-2001 16:48
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]snO Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]snO Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]snO Dodaj [FPP]snO do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]snO prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
ZimZum
Nieśmialy abstynent

no to chodzmy na piwo

Old Post 16-09-2001 16:54
[FPP]snO
Iceman

Nie ma problemu!

Old Post 16-09-2001 16:58
ZimZum
Nieśmialy abstynent

i poszli

Old Post 16-09-2001 17:11
deathcrush
łobuz

DEiMOss

jesli chodzi o tolerancje wobec samego siebie to oczywiscie toleruje to co jest u mnie dobrego, natomiast wady itp. nie podobaja mi sie i staram sie zwalczac i (choc czasem jest trudno)
toleruje tez siebie jako czlowieka, chodzi mi o wyglad, poglady, wyznanie itp

wlasnie: wyznanie. Polska to niestety taki dziwny kraj w ktorym najwiecej jest "nibywierzacych" - stad moze ta dziwna historia o ktorej mowil snoopy

Old Post 16-09-2001 17:17
DEiMOss
sharimurai

Snoopy, czy my nie czytamy tej samej samej lektury... patrz avatary i sygnaturki

Old Post 16-09-2001 19:23
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil DEiMOss Kliknij tutaj by wysłać e-maila do DEiMOss Znajdź więcej post'ów przez  DEiMOss Dodaj DEiMOss do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać DEiMOss prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]zorro
tikitiki narkotyki

przyznaje sie bez bicia - nie jestem tolerancyjny

Old Post 16-09-2001 20:11
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]zorro Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]zorro Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]zorro Dodaj [FPP]zorro do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]zorro prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
oxygen
new challenger

malo kto jest w dzisiejszych czasach...
poprostu sie nie da

Old Post 16-09-2001 21:40
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil oxygen Znajdź więcej post'ów przez  oxygen Dodaj oxygen do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać oxygen prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
deathcrush
łobuz

quote:
Napisane oryginalnie przez oxygen
malo kto jest w dzisiejszych czasach...
poprostu sie nie da

geez, podsumowales jednym zdaniem caly topik
btw czemu cie nie ma ostatnio na icq?
btw2: mamy taka sama ocene w tym momecie : 3.53
trza to oblac

Old Post 16-09-2001 21:51
DEiMOss
sharimurai

Kiedys tez nie bylo tolerancji, tylko ludzie lepiej to ukrywali, albo nie zwazali na to jak u nich z tolerancja, wazny byl dla nich tylko wlasny tylek. Albo... nie mowili, ze nie ma tolerancji, kazdy staral sie mowic o sobie, ze jest tolerancyjny. Teraz nadeszly czasy w ktorych kazdy stara sie byc szczery [czasami do bolu]. Mowi sie otwarciej o wszystkim co nas gnebi, wkurwia. Coraz czesciej ludzie porzucaja maski szczescia zastepujac je prawda. Czy to zle? Hmm...
Tak ja to widze.

[ w tle: TSA - 51 ]

Old Post 16-09-2001 23:11
yebisu
litl'o alcoholic

Unhappy

quote:
Napisane oryginalnie przez DEiMOss
Kiedys tez nie bylo tolerancji, tylko ludzie lepiej to ukrywali, albo nie zwazali na to jak u nich z tolerancja, wazny byl dla nich tylko wlasny tylek. Albo... nie mowili, ze nie ma tolerancji, kazdy staral sie mowic o sobie, ze jest tolerancyjny. Teraz nadeszly czasy w ktorych kazdy stara sie byc szczery [czasami do bolu]. Mowi sie otwarciej o wszystkim co nas gnebi, wkurwia. Coraz czesciej ludzie porzucaja maski szczescia zastepujac je prawda. Czy to zle? Hmm...
Tak ja to widze.

[ w tle: TSA - 51 ]

a ja bym wlasnie powiedzial ze na odwrot..
kiedys ludzie byli bardziej otwarci tyle ze nie bylo tyle o nietolerancji bo:
1) bylo mniej populacji na swiecie (i to sporo mniej) i stad nie bylo o tym tak glosno...
2) nie bylo takiego przeplywu informacji co laczylo sie z tym ze 9/10 ludzi bialych (dla przykladu) na swiecie nie wiedzialo nawet o istnieniu "czarnych" czy "czerwonoskorych" czy "zoltych"...
(przepraszam za przedmiotowe traktowanie ras ale kazda tak traktuje wiec nie ma w tym zadnej nietolerancji chyba...)
stad nie bylo tez takich roznic wyznaniowych bo po prostu wyznawcy o wiele rzadziej docierali do miejsc gdzie wierzono w co innego (oczywiscie byly wyjatki...)

a teraz wlasnie ukrywamy to co chcemy powiedziec naprawde bo dla nas liczy sie bardziej niz kiedys pozycja w spoleczenstwie i zdanie innych...
stad maskowanie pokojowych zamiarow przyjazni itp itd (no chociazby polska i ue - wiadomo ze wiekszosc krajow jest jeszcze przeciwko ale asekuracyjnie mowia ze "owszem ale za kilka lat")

ale takie jest moje zdanie kazdy ma prawo do swojego

Old Post 17-09-2001 00:03
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil yebisu Kliknij tutaj by wysłać e-maila do yebisu Znajdź więcej post'ów przez  yebisu Dodaj yebisu do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać yebisu prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
oxygen
new challenger

quote:
Napisane oryginalnie przez tramwaj

geez, podsumowales jednym zdaniem caly topik
btw czemu cie nie ma ostatnio na icq?
btw2: mamy taka sama ocene w tym momecie : 3.53
trza to oblac

yea
bo mam nowy uin...126972375
a co do oceny...

Old Post 17-09-2001 05:23
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil oxygen Znajdź więcej post'ów przez  oxygen Dodaj oxygen do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać oxygen prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
DEiMOss
sharimurai

quote:
Napisane oryginalnie przez yebisu
ale takie jest moje zdanie kazdy ma prawo do swojego

Yeep Czasami tak bywa, ze nie ma "zlotego srodka", ze obie odpowiedzi sa dobre, na swoj sposob.

[ w tle: Dzem - Noc I Rytm ]

Old Post 17-09-2001 13:07
CE3RDE
Just do it.

quote:
Napisane oryginalnie przez snoopy
Ja się może wypowiem w sprawach Religi. Chcę tu mianowicie powiedzieć o tolerancji dla niewierzących... Otóż do mojej klasy uczęszcze gość który poprostu nie wierzy w nic. Do mojeg miasta, szkoły przywlókł się 3 lata temu i początki miał ciężkie. Nikt, po prostu nikt go nie akceptował, gdy klasa dowiedziała się że nie uczęszcza na Religie zaczęła się z niego nabijać, wyśmiewać. Dopiero po jakimś czasie okazało się, że to naprawde spoX gośc i wtedy każdy chciał się z nim przyjaźnić. Czy to jest normale? Najpierw człowieka ośmieszają, wyzywają, potem robią wszystko dla przyjaźni z nią. Ja się z nim dość zaprzyjaźniłem, waliło mnie to, że jet niewierzący. Uprawialiśmy dużo sportów razem, graliśmy też razem, jeździliśmy na zawody... itp. Aż pewnego dnia na wywiadówce moja wychowawczyni powiedziała mojej mamie, że przyjaźń z nim źle na mnie wpływa bo w zeszła Niedzielę nie widziała mnie w Kościele, i lepiej żebym się z nim nie przyjaźnił... I co tu można powiedzieć...!? Gościu będzie miał przechlapane do końca, bo jest niewierzący..., każdy nauczyciel patrzy na niego krzywo.

hmmm...u mnie w szkole jest zupelnie inaczej jak nauczycielce powiedzialem ze wierze w sztana 666 i inne takie to powiedziala zebym sie uspokoil i ze to moja sprawa ze mam prawo wierzyc w co chce ze nie ma nikt zamiaru mi narzucac w co mam wierzyc...

"Jak tu żyć w mieście, które jest z tego znane, że wszystko, co się dzieje z góry jest ukartowane Tam, gdzie dominują poszlaki, a nie fakty i żeby coś osiągnąć ***** musisz mieć kontakty. Prawdziwe życie bez imaginacji, koniec bredni, chleb powszedni, bogaci biedni -tak było, będzie, musi być- umiesz z tym żyć?" WWO

Old Post 17-09-2001 14:50
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil CE3RDE Kliknij tutaj by wysłać e-maila do CE3RDE Znajdź więcej post'ów przez  CE3RDE Dodaj CE3RDE do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać CE3RDE prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
yebisu
litl'o alcoholic

quote:
Napisane oryginalnie przez CE3RDE

hmmm...u mnie w szkole jest zupelnie inaczej jak nauczycielce powiedzialem ze wierze w sztana 666 i inne takie to powiedziala zebym sie uspokoil i ze to moja sprawa ze mam prawo wierzyc w co chce ze nie ma nikt zamiaru mi narzucac w co mam wierzyc...

taaak ale niezalenie od tego jaka kto ma sytuacje trzeba jedna zauwazyc....
i tak wiekszosc osob nie mysli o takich sprawach powaznie...
no powiedzmy polowa osob...
dla nich to jedynie zarty sam znam ludzi ktorzy dla jaj wywoluja se temat na religii szaztana itp zeby podenerwowac ksiedza czy cos tam...
wiekszosc tych uprzedzen wywodzi sie ze sztucznej wiary... nawet starsi czesto niby wierza w Boga ale tak naprawde nie zdaja sobie sprawy co sie z tym wiaze...
i aby pokazac ze im zalezy, samemu siebie usprawiedliwic nie toleruja wyznawcow innych religii....
tak to chyba mniej wiecej wyglada....
ce3rde masz szczescie ze trafiles na takiego ksiedza

Old Post 18-09-2001 00:52
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil yebisu Kliknij tutaj by wysłać e-maila do yebisu Znajdź więcej post'ów przez  yebisu Dodaj yebisu do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać yebisu prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
ZimZum
Nieśmialy abstynent

quote:

dla nich to jedynie zarty sam znam ludzi ktorzy dla jaj wywoluja se temat na religii szaztana itp zeby podenerwowac ksiedza czy cos tam...
wiekszosc tych uprzedzen wywodzi sie ze sztucznej wiary... nawet starsi czesto niby wierza w Boga ale tak naprawde nie zdaja sobie sprawy co sie z tym wiaze...
i aby pokazac ze im zalezy, samemu siebie usprawiedliwic nie toleruja wyznawcow innych religii....

masz racje, 3/4 chrzescijan nie zna Biblii.
Twierdza, ze to im do szczescia niepotrzebne.
Jak w takim razie moga wierzyc w cos o czym nie maja pojecia?

Old Post 18-09-2001 07:16
CE3RDE
Just do it.

quote:

yebisu z tym sie zgzadzam ale niektorzy moga zaczac wierzyc i sie nawrocic (oczywiscie nie wszyscy) za przyklad dam tego ksiedza ma 3pare lat mowi nam na lekcji ze wczesniej zanim zostal kisedzem tez duzo imprezowal mial pelo panienek pil alkohol i palil trawe i ogolnie mial beztroskie zycie ale sie nawrocil i zaczal wierzyc...Szanuje go za to ze ze jest szczery ze nam to powiedzial ze sie do tego przyznal do bicia

"Jak tu żyć w mieście, które jest z tego znane, że wszystko, co się dzieje z góry jest ukartowane Tam, gdzie dominują poszlaki, a nie fakty i żeby coś osiągnąć ***** musisz mieć kontakty. Prawdziwe życie bez imaginacji, koniec bredni, chleb powszedni, bogaci biedni -tak było, będzie, musi być- umiesz z tym żyć?" WWO

Old Post 18-09-2001 07:31
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil CE3RDE Kliknij tutaj by wysłać e-maila do CE3RDE Znajdź więcej post'ów przez  CE3RDE Dodaj CE3RDE do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać CE3RDE prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
deathcrush
łobuz

quote:
wierze w sztana 666

o stary :O

Old Post 18-09-2001 21:37
yebisu
litl'o alcoholic

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]ZimZum

masz racje, 3/4 chrzescijan nie zna Biblii.
Twierdza, ze to im do szczescia niepotrzebne.
Jak w takim razie moga wierzyc w cos o czym nie maja pojecia?

tak albo wspanialy tekst "wierzacy niepraktykujacy"....
a sam znam kilku ludzi ktorzy wierza goraca a tak naprawde nic nie czytali....
przykladowo taka jedna dziewczyna wierzaca jest niby i w ogole co tydzien do kosciola chodzi i wystarczylo mi 5 minut rozmowy z nia i juz sobie zdala sprawe ze tylu rzeczy nie wie ze zaczela miec watpliwosci w sens swojej wiary (i to wlasnie jest ta goraca wiara? chyba nie....)
wiec ludzie - najpierw poczytajcie a pozniej mowcie ze wierzycie..
ja na przyklad przyznaje sie ze w Boga nie wierze mimo ze troche czytalem (heheheh dygresja - wygralem raz szkolna olimpiade wiedzy religijnej i bylem w seminarium na etapie wojewodzkim) ale szanuje tych co wierza (np. karol wojtyla - czlowiek dla mnie niesamowity ze wzgledu na swoja nieustepliwosc i wiernosc sciezce raz obranej)...

quote:

yebisu z tym sie zgzadzam ale niektorzy moga zaczac wierzyc i sie nawrocic (oczywiscie nie wszyscy)

moga moga i to mi nie przeszkadza....
tyle ze co to znaczy "nawrocic sie" ?
dla katolikow nawrocenie sie to znaczy zaczac wierzyc w Boga...ale na przyklad dla protestantow ta wiara to bluznierstwo...
ale nalezy w cos wierzyc...to nadaje sens naszemu zyciu czyz nie? dlatego glupio mi jest ze nie potrafie znalezc se takiej ostoi... ale trudno mam umyslik scisly i "czego nie udowodnia w to nie wierze"

a ten ksiadz - no wlasnie przeciez w mlodosci grzeszyl; wedlug Biblii kazdy moze sie nawrocic ale czy to naprawde tak jest? czy jesli morderca zacznie wierzyc to staje sie dobrym czlowiekiem?
heh no dobra zaczynam filozofowac....starczy....
ale problemy takie istnieja...heh...i trzeba z nimi zyc....

(wowo ale sie nagadalem mam nadzieje ze was nie wqrwia takie "opiniodawanie"? w koncu po to jest chyba forum)

Old Post 19-09-2001 12:22
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

IMHO wiara kazdego czlowieka jest jego wlasnym problemem czy interesem czy czym tam jeszcze chce ..
Ja np. w Boga wierze... ale nie wierze w kosciol od czasu kiedy ksiadz mnie z kosciola wyrzucil jak sie spowiadalam lol
A ja tylko powiedzialam, ze nie lubie odklepywania wierszykow bo dla mnie to nie jest prawdziwa modlitwa tylko wole rozmawiac z Bogiem
To mi odpowiedzial zebym sobie poszla zalozyc wlasna sekte jak mi sie koscielne modlitwy nie podobaja

Old Post 19-09-2001 12:58
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
emi
lame

Hehe mnie tez wyrzucil w czasie spowiedzi
Jakby to powiedzial moj ojciec - czarny diabel

Old Post 19-09-2001 15:45
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil emi Znajdź więcej post'ów przez  emi Dodaj emi do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać emi prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 15:14.    Strony (5): [1] 2 3 » ... Last » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions