tramwaj dobrze mowi.
Heh, widac, Dzaskul, ze mas zjuz w pewnym stopniu wyprany mozg przez katolikow (oczywiscie bez obrazy, nie mowie tego jako obelgi!!!). Dlaczego? Bo odniosles sie tutaj tylko do religii chrzescijanskiej. Jak widze, te odpowiedzi w ankiecie pasuja tylko i wylacznie do religii chcrzescijanskiej/katolickiej. Bo jak religia moze byc "moja" skoro jej nie wyznaje/nie praktykuje??
Co do samego tematu, to wydaje mi sie jednak, ze religia jest potrzebna. Ale sama religia, nie instytucja czy sekta. Religia jest sprawa osobista i nikogo wiecej oprocz ciebie nie powinna obchodzic. Najlepszym przykladem zgubnego wplywu instytucji na religie jest Kosciol katolicki. Sami wiecie dlaczego. Jest taka jedna "sekta", ktora postepuja wg mnie fair. Jest nia Kosciol Szatana. Jest to jedyna sekta, ktora nie wyciaga nie potrzebnie kasy od swoich czlonkow. Co prawda "wpisowe" kosztuje 100$, ale to dlatego, ze Kosciol Szatana jest jedyna instytucja religijna, ktora placi podatki - nie korzysta z przyslugujacego jej zwolnienia od tego. Poza tym powaznie traktuje swoich czlonkow (znam paru) - np. zeby zostac czlonkiem Kosciola trzeba miec skonczone osiemnascie lat czyli samemu odpowiadac za wlasne czyny. Hah, nie myslcie sobie, ze jestem satanista - po prostu wydaje mi sie, ze Kosciol Szatana jest najbardziej fair.
Ja sam wypracowalem sobie wlasna religie. I caly czas ja udoskonalam. Jest ona niezalezna od innych, tylko ja w nia wierze. Sweeperizm 
Dlaczego napisalem, ze religia jest niezbedna czlowiekowi? Gdyz czlowiek sam jeden w tym swiecie moze sie zgubic i potrzebne jest mu cos, co poprowadzi za reke, pokaze co ma zrobic, kiedy ten nie bedzie wiedzial. Religie traktuje bardziej jako filozofie/ideologie niz religie. Takie jest moje zdanie.

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|