Co do samego topicu to DLA MNIE jest to nie potrzebne. Sam nie uwazam sie za chrzescijanina, wiec bez sensem byloby gdybym chodzil do kosciola i aktywnie uczestniczyl we mszy (no, niestety chodze, niemalze na smyczy, ze stara... nie mam wyboru...). Sam sobie stworzylem wlasna filozofie/ideologie, byc moze cos na ksztalt religii nawet. I pozostaje tylko i wylacznie MOJA.
A kosciol (jako budynek) ogolnie wydaje mi sie, ze jest potrzebny. Nie bede juz tutaj mowil o hipokryzji, zaklamaniu, etc. jakie niektorzy ksieza szerza, bo o tym ladnie napisal xen0m troche wyzej, ale raczej o samej idei. Kazda religia ma miejsca, w ktorych wierni moga sie spotkac, posluchac kaplanow, podyskutowac, poczyc mistyczne uniesienie poprzez wlasnie rozne obrzadki. To wlasnie ce****e religie. Dzieki taki swiatyniom dana religia moze sie rozszerzac, nie jednokrotnie byc moze ratujac jakims ludziom zycie (np. wyciagajac z dolka psychicznego, albo leczyc z alkoholizmu, etc.). Wierni moga takze umacniac swoja wiare... I o to chodzi. Kazda swiatynia sama w sobie ma w sobie cos... Kiedys, wielkie swiatynie, katedry, etc. byly budowane na specjalnych miejscach mocy - nie, to wcale nie jest bujda. Istnieje mapa wlasnie takich miejsc - sa umiejscowione wg pewnego schematu, ktory wyglada jak siatka - na zlaczeniach linii znajduja sie wlasnie takie miejsca - najsilniejszym w Europie jest Praga, miasto, pelne mistycyzmu, pelne magii (slynny Golem np.). Za nim jest Paryz. Popatrzcie sobie np. na slynny Stonehenge (takie budowle znajduja sie rowniez w Polsce, nie pamietam dokladnie gdzie, gdzies na Slasku). We wszystkich takich miejscach buduje sie swiatynie, w ktorych czlowiek czuje jakies uniesienie. Czuje, ze cos tutaj jest inaczej. Czuje sie niemal cudownie. Rowniez architektura danej budowli w tym pomaga - przyjrzyjcie sie gotyckim katedrom... Ale znow zaczalem lac wode....
quote: Napisane oryginalnie przez killertowa
Chyba nie powinno cię dziwić to, że rodzice - katolicy nie prowadzą dzieci do islamskiego meczetu i odwrotnie. Moim zdaniem to normalne i logiczne, że prowadzą dziecko tam, gdzie sami chodzą. Inaczej nie mogliby wychować dziecka w prawdziwej wierze bo byłoby zbyt dużo sprzeczności w tym wszystkim.
Poruszyliscie dosyc wazny problem. Ja osobiscie nie wiem jak mialbym wychowac swoje dziecko, znaczy w jakiej wierze. Wiem, jeszcze za wczesnie aby zaprzatac sobie glowe takimi problemami (heh, nie planuje miec dziecka w wieku 15 lat poza tym nie mam kandydatki na matke )... Niemniej jednak zastanawia mnie to. No bo jednak chcialbym, aby moje dziecko miale takie poglady jak ja, ktore sadze, ze sa sluszne (ofcoz z mojego punktu widzenia - slusznosci jest wiele), nie musze sie bac, ze wyrzadza mu jakas krzywde or smthg. Tak oczywiscie bedzie mi wygodniej takze. Ale popatrzmy na to z drugiej strony. Jak moze sie czuc takie dziecko gdy np. wszystkie dzieci z klasy ida do komunii, dostaja wiele prezentow, zjezdza sie rodzina etc. a tylko dla mojego syna/corki dana niedziela jest kolejnym wolnym dniem od szkoly. Jestem niemal w 99% pewien, ze dziecko mialoby mi za zle, ze jestem nie wierzacy, ze nie dostaje prezentow, etc. Podobnie np. ze swietami Bozego Narodzenia... Poza tym wiem, ze katechetka czy tez ksiadz w szkole lub w kosciele przekaze mojemu dziecku wartosci, ktore mi takze zostaly przekazane, wartosci nadrzedne, etc. I prawdopodobnie wytlumaczy to mu o wiele lepiej niz ja, gdyz ma doswiadczenie, etc. A wtedy moj potomek bedzie mogl sobie przeanalizowac te wszystkie rzecyz, ktorych sie dowiedzial, odrzucic te, ktore mu sie nie podobaja, zrobic ich korekte, dodac swoje, zainteresowac sie tym glebiej i dojsc do podobnych wnioskow co ja. Bo wiem, ze jezeli bym przekazywal sam swojemu dziecku moje poglady, moja filozofie, to w pewnym momencie zycia oczywiscie by sie przeciwko nim zbuntowalo. To jest najzupelniej normalne.... Z drugiej strony nie chcialbym, aby bylo gorliwym katolikiem...
Ciezko mi troche wyrazic to co chcialbym powiedziec, ale podejrzewam, ze zrozumiecie o co mi chodzi, gdyz pewnie czesc z was takze sie nad tym juz zastanawiala...

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|