Re: Czy polakom przystoi grać pod takiem <SS> ?
quote: Napisane oryginalnie przez KuLLa
Witam !
Z góry zaznaczam że post ten nie ma na celu nikogo urazić , ani obrazić 
Chciałbym tylko zasięgnąć opini graczy na bulwersujący mnie temat.
Ostatnio pojawił się nowy klan zwący się Secret Service. Tag klanowy wygląda tak jak wygląda ... cóż jakies tam znaczki i skrót nazwy : SS
No i tu leży mój problem. Żaden z graczy z tego klanu z którymi miałem kontakt (widziałem chyba 2 ) nie kojarzył tego tagu z niczym złym, z jakimkolwiek niemiłym dla Polski elementem historii ...
A kilku innych na serwerze na moje pytanie czy ten tag się z czymś kojarzy odpowiedziało że chyba nie i poprosiło o rozwinięcie tematu. I oto go rozwijam.
Dla mnie pierwszym skojarzeniem jakie przywołuje skrót SS jest "Schutzstaffeln" czyli Sztafety Ochronne. W Polsce nazywane też trupimi główkami (od harakterystycznych srebrnych czaszek noszonych na kołnierzach i czapkach). Dla ludzi będących kompletnie na bakier z historią --> była to jedna z najbardziej zbrodniczych organizacji w czasie II Wojny Światowej. To właśnie oni zorganizowali pierwsze obozy koncentracyjne, to oni po zajęciu nowych terenów pacyfikowali jakkiekolwiek próby buntu, to oni mordowali cywili, kobiety, dzieci i starców. To oni zajmowali się rozstrzeliwaniem zakładników po udanych akcjach ruchu oporu .... taką listę zbrodni możnaby ciągnąć jeszcze długo. I czy nie dziwne jest że klan z państwa gdzie działania tej organizacji zebrały ogromne i krwawe żniwo przyjmuje sobie ich skrót za nazwe ? Dla mnie jest to żenujące i niesmaczne ....
Mam nadzieję że taki tag jest wynikiem ignorancji i niewiedzy ...
Dla osób chcących poszerzyć wiedzę kilka linków:
http://wiem.onet.pl/wiem/00d25e.html - bardzo delikatna notka encyklopedyczna
http://gefrajter.w.interia.pl/ss.htm - ciekawie napisany tekst o SS
http://www.storm.com.pl/auschwitz/ - strona o jednym z elementów działalności SS - obozie zakłady w Auschwitz
stron o tym jest masa ... a czasmi lepszym źródłem jest zwykła rodzinna tradycja. Rozumiem że o pewnych żeczach już się nie mówi , lub że pewne żeczy się zapomina, ale to .... no to przekroczyło dla mnie zwykły poziom niewiedzy i weszło na wyższy poziom ignorancji !!!
ps. jakiś czas temu tłumaczyliśmy to samo ludziom z hiszpańskiego klanu SS .... też nie rozumieli o co chodzi
ludzie obudzcie sie wojan byla poł wieku temu czy my polacy musimy byc tacy przewrazliwieni to co ze SS nazwa klanu skoro mowi ze super strzelcy czy jakos tam to niech im bedzie chyba ze by konkretnie powiedzial ze jest
>SS<SS jest "Schutzstaffeln wtedy ok jest to obrazliwe ale ku... opamietajcie sie jak ktos sie nazywa jakos tam a komus to sie kojazy z czyms to nie powód zeby go z servera wywalac a klan GOD to co moze tez komus sie niepodobac ze uzywa nazwy GOD to Bóg po angielsku
i co tez ich z servera wywalic bo urazaja uczucia chrzescijanskie
to prowadzi do inkwizycji to
co sie komu kojarzy z czyms to jego sprawa i koniec widzialem wiele nazw klenow na serverach i tam nikt niema takich uwag ze nazwa klan z czyms sie kojazy ludzie zmiencie metalnosc bo ten kraj bedzie dalej ciemnogrodem jakim chyba nadal jest !!!!!!!!!!!!!