Wlasnie sie zasluchuje w pierwszym "wybryku" Anathemy - Alternative 4. Dla fanow doom metalu rozczarowanie, dla mnie cos pieknego, szczegolnie pod wzgledem tekstow. Lost Control trafia na moja liste kawalkow, ktore zatrzymaly czas i wlazly na dlugo w podswiadomosc. Zabawne, ten album przelezal ponad dwa lata na plytce i dopiero teraz, przypadkiem go zaczalem sluchac.
Troszke poczytalem i zaczalem sciagac albumy Antimatter - grupy zalozonej przez Duncana Pattersona basiste i teksciarza Anathemy, ktoremu najzwyczajniej znudzila sie doomowa napierdalanka i stworzyl projekt "post-Floyd ambient rock" z wokalem zenskim i meskim oraz tekstami swoimi oraz gitarzysty. Co tu duzo mowic, debiutantami to oni nie sa. Drugi krazek Lights Out jest naprawde swietny i polecam kazdemu kto lubi czasem posluchac melancholii w delikatnych, leniwych dzwiekach i krotkich, ale mocnych tekstach w dziwnej (dla mnie) szufladce goth rock. Utwor Dream z Michelle Richfield na wokalu przypomina troche Portishead.
Juz niebawem nowy album Planetary Confinement.
Na koniec fragment wywiadu z Pattersonem:
quote: - Zdarza Ci się także pracować jako DJ. Jakiego rodzaju muzykę grywasz?
To zależy od imprezy i rodzaju klubu. Mam bardzo duży wybór muzyki. Jeśli jest to klub rockowo-metalowy, to zanudzany prośbami o Opeth czy In Flames puszczam coś z tradycyjnej muzyki irlandzkiej. Poszerzajcie swoje horyzonty na miłość boską! Z kolei, jeśli zaczyna się robić interesująco to grywam jakąś mroczną elektronikę, bo lubię ekstremalnie zakręcić atmosferą. Kilka lat temu grałem na jakimś gotyckim party w bardzo przyjemnym klubie. Było tam mnóstwo pozerów, więc po kilku kolejkach whisky, puściłem im serię ostrego elektronicznego breakcore'u, a stroboskopy pracowały pełną parą. Nic dziwnego, że wkrótce zaczęli się schodzić gotyccy chłopcy i gotyckie dziewczęta ze skargami. Chcieli poodwalać swoje pozy na parkiecie. Wtedy zagrałem jeszcze ostrzej i tak podkręcałem aż organizator wywalił mnie zza gramofonów.
Edytowane przez DEiMOss dnia 08-03-2005 o godz. 15:39
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|