quote: Napisane oryginalnie przez lame
Cóż, mogę się podzielić wiedzą, którą zdobyłem podczas 5 lat grania w gry fpp via internet 
Jak powszechnie wiadomo, ping to czas w którym wysłana przez nas informacja idzie gdzieś i wraca. Wiadomo również, że lag jest spowodowany tym, że po drodze gubią się pakiety. Właściwie nie ma żadnej zasady, która mówi o tym, że im wyższy ping tym więcej lagów.
Cos mi tu nie pasuje. Przeciez lag to "opoznienie". Laga mierzysz pingiem (np. na IRCu komenda /ping). Jesli mam pinga 200ms to znaczy, ze informacja wyslana z mojego kompa do serwera dojdzie z opoznieniem czyli lagiem 100ms (podzielilem to przez 2 choc chyba moze byc tak, ze ode mnie do serwa idzie 80ms a w druga strone 120ms). Jednak moim zdaniem z samych definicji wynika zwiazek laga z pingiem.
Nie wiem czy dobrze rozumuje, ale teoretycznie ktos moze miec modem, ale droga jego informacji do serwera moze byc krotka i moze miec malego laga a inny moze miec DSL ale trasa sledzenia (tracert) wykazuje, ze informacja do serwera idzie np. przez New York Stad wynika, ze za laga nie jest odpowiedzialna szybkosc lacza a wlasnie ping.
Przy BHD rozumiem to tak, ze jesli ja mam pinga 200ms a przeciwnik 300ms to zanim moj "strzal" dojdzie do serwera i od serwera do przeciwnika mija 250ms (znowu usrednilem). Jednak serwer dostaje szybciej info o tym, ze strzelam i ja szybciej o tym czy trafilem niz ma to miejsce u przeciwnika. Np. wczoraj wywalilem do patryka.pl pol magazynka i on padl (znaczy wyslalem info do serwa, ze strzelam i serwer odpowiedzial, ze trafilem), niestety rozkladajce sie od pol sekundy zwloki patryka.pl oddaly do mnie 3 strzaly i ja padlem (czyli patryk.pl mial dluzszego pinga i info o tym, ze dostal dotarlo do niego z takim opoznieniem, ze zdazyl oddac 3 strzaly i mnie rozwalic).
Jesli ja to zle rozumiem to niech mnie ktos poprawi.
P.S.
Mam nadzieje, ze sie gdzies nie zamotalem, bo gralem do 3.30 i ledwo siedze w pracy 
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|