Dobrze, że bizonek był przytomny i wrócił do tematu, bo już myślałem, że to topic o stacjach telewizyjnych 
BTW. Xenom zaskoczyłeś mnie swoimi poglądami. Pozytywnie oczywiście.
A teraz powrót do topicu.
Choć sam napisałem, że raczej głosowałbym za przystąpieniem do UE. Nie z powodu fascynacji, lecz dlatego, iż moim zdaniem, tamci politycy są dużo mniej beznadziejni od naszych.
Niestety "dużo mniej" nie oznacza, że nie są beznadziejni wogóle.
Osobiście uważam, że musiałyby minąć jeszcze rzesze pokoleń, by mieszkańcy poszczególnych krajów wspólnoty traktowali się wzajemnie w sposób równy.
UE nie przeszła jeszcze poważnego kryzysu gospodarczego. Nie chce mi się wierzyć, że np. w dobie kryzysu obywatel innego kraju niż Niemcy dostanie w Niemczech pracę. To samo będzie we Francji itd.
Te wszystkie dotacje wypaczają obraz rynku. Uważam, że jedyną barierą dla naszych przedsiębiorstw jest kapitał. W innych aspektach nasze firmy są lepiej przygotowane do starć z konkurencją ponieważ powstały i działają na bardziej trudnym rynku.
Dotacje są złe jeszcze z innego powodu. Wszystkie dotacje są finansowane z dochodów państwa, czyli głównie z podatków. Oznacza to, że jeśli dotowana jest produkcja np. chleba razowego, to jego produkcję finansuję również ja - ten, który chleba razowego nie jada.
Ludzie cieszą się, że ceny żywności są w sklepach niższe. Ja wolałbym wyższą cenę a mniejszy podatek. Wtedy dorzucam się tylko do tych produktów, które są mi potrzebne, faktycznie z nich korzystam, lubię je itd.
Przykładu niemożności stosowania dotacji w nieskończoność możęmy poszukać u jednego z naszych zamorskich sąsiadów - Szwecji. Ten przykład dobrze funkcjonującego państwa opiekuńczego pokazał, że prędzej czy później nadejdzie taki dzień, w którym trzeba sobie powiedzieć "Panowie! Kończymy".
"Niech przeciwnik muśnie twą skórę gauntletem, ty przywal mu shotgunem. Niech przeciwnik przywali ci shotgunem, ty przywal mu RL. Niech przeciwnik przywali tobie RL, a ty zabij go z RG. Nie koncentruj się na bezpiecznym uniknięciu - połóż swe życie przed nim"
Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|