Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Gry > Urban Terror > Pytanko do Papugi
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Strony (3): « 1 [2] 3 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
LuZnY
luznym po pysku :o

quote:
Napisane oryginalnie przez Cz4X
jestes niezly lol koles.

czax nie pogadasz, gosc ma oryginalnego q3 i jest panem swiata, a cala reszta to dresy i koniec :S

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 09-02-2003 01:37
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil LuZnY Kliknij tutaj by wysłać e-maila do LuZnY Znajdź więcej post'ów przez  LuZnY Dodaj LuZnY do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać LuZnY prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Sniezek
Elite (Fiend)

i pijaki i zlodzieje, bo kazdy pijak to zlodziej

Old Post 09-02-2003 09:32
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Sniezek Znajdź więcej post'ów przez  Sniezek Dodaj Sniezek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Sniezek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
One*Szot
Guest

Question HmM

Ciekawe czy klej potanieje ze jakis rok, heh pefnie nie ...

Old Post 09-02-2003 09:35
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Tfardy?
Skilled (Knight)

One*szot - napewno potanieje - jak wyjdzie w znowionej edycji za 40 zeta , ale to dopiero pół roku po wyjściu Q4 - jak juz w Q3 nikt nie bedzie chciał grać (teraz mozsz sobie kupic Q2 w takich edycjach - tylko po co )

Old Post 09-02-2003 11:02
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Tfardy? Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Tfardy? Znajdź więcej post'ów przez  Tfardy? Dodaj Tfardy? do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Tfardy? prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
cZAx
really bad mother fucker

mu chodzilo o taki do wachania

Old Post 09-02-2003 12:33
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil cZAx Kliknij tutaj by wysłać e-maila do cZAx Znajdź więcej post'ów przez  cZAx Dodaj cZAx do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać cZAx prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
forever
r3surrection.net

quote:
Napisane oryginalnie przez LuZnY
czax nie pogadasz, gosc ma oryginalnego q3 i jest panem swiata, a cala reszta to dresy i koniec :S

W przeciwieństwie do Ciebie i 90% polskich graczy... co to? to jeszcze sie mam wstydzic ze nie jestem zlodziejem ?? a to dobre ))

Old Post 09-02-2003 21:43
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil forever Znajdź więcej post'ów przez  forever Dodaj forever do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać forever prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
LuZnY

czyli wedlug ciebie 90% polskich graczy to drechy? zal mi cie :Q

Old Post 10-02-2003 01:32
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil LuZnY Kliknij tutaj by wysłać e-maila do LuZnY Znajdź więcej post'ów przez  LuZnY Dodaj LuZnY do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać LuZnY prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
forever
r3surrection.net

quote:

Nie wiem czemu - czuje sie swietnie
Ale kolega widze cos nie domaga...
Albo jest analfabeta - bo nigdzie takiego znaku rownosci nie postawilem. Pozwol ze zacytuje:
"ad1. jesli do takiej matematyki w/g Ciebie trzeba być kujonem to definicja nie-kujona to: siedzi w spodniach w potrójne paski na osiedlach i pije tanie wino alias zamkowe..."

Widzisz tu gdzies znak rownosci zlodziej = dres ???
Ech... idz juz do szkolki i naucz sie czytac wtedy wroc do dyskusji...
Poza tym jest takie powiedzenie - uderz w stół...

Old Post 10-02-2003 06:49
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil forever Znajdź więcej post'ów przez  forever Dodaj forever do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać forever prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Sniezek
Elite (Fiend)

forever na razie to ty obrazasz rzekomo 90% graczy, nie mam pojecia po co to robisz, ale wiedz ze rowniez twoje slowa mozna zinterpretowac po swojemu i wykorzystac je aby obrazic ciebie..

Old Post 10-02-2003 08:55
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Sniezek Znajdź więcej post'ów przez  Sniezek Dodaj Sniezek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Sniezek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
forever
r3surrection.net

quote:
Napisane oryginalnie przez Sniezek
forever na razie to ty obrazasz rzekomo 90% graczy, nie mam pojecia po co to robisz, ale wiedz ze rowniez twoje slowa mozna zinterpretowac po swojemu i wykorzystac je aby obrazic ciebie..

Nie - nie obrażam nikogo - stwierdzam że moim zdaniem 90% graczy jest złodziejami - bo takie są statystyki (jeśli nie gorsze). Jeśli nie ukradłeś swojej kopii Q3A to do tych 90% nie należysz - to po co się odzywasz... Jeśli natomiast Twoja kopia jest nielegalna - a czujesz się obrażony przez określenie "złodziej" to faktycznie możesz polemizować, jednakowoż nie spodziewaj się że przestanę nazywać rzeczy po imieniu... bo niby dlaczego?? Dla czyjegoś komfortu psychicznego??

Ach! Może obraziłem kogoś nazywając (innymi słowami) tępym dresem kogoś, dla kogo (cytuję):
10 (godzin) x 4 (tygodnie) x 5 (miesiecy) = 200 (godzin gry)

100 (zlotych) / 200 (godzin gry) = 0.5 zlotego za godzine...

To matematyka dla kujonów... Wybacz - ale czemu tępoty mam nie nazywać po imieniu?? przyjmuję że w UrT w większości grają chłopcy od 10 lat ... jeśli w wieku 10 lat nie umiesz pomnożyć 10x4x5 to JESTEŚ TĘPY!!! i nic na to nie poradze... jeśli natomiast nie jest takie mnożenie dla Ciebie problemem - to również powyższy epitet Ciebie nie dotyczy...
Więc reasumując - gdzie kogoś obrażam???

Old Post 10-02-2003 09:48
Sniezek
Elite (Fiend)

forever wiesz chyba nie rozumiesz jednej rzeczy, nazywajac kogos zlodziejem obrazasz go bo nie jest to "pozytywna cecha" nawet jesli nim jest, to mniej wiecej tak samo gdybym ja powiedzial ze jestes aspoleczny, dlaczego nie? argumentem niech beda twoje nieprzyjemne dla innych wypowiedzi. Moze nie jest to jakas obelga, ale napewno nie jest przyjemnie slyszec negatywne opinie na swoj temat jesli rozumiesz o co mi chodzi, obowiazuje pewna netykieta. Napewno w zyciu codziennym nie nazywasz rzeczy/ludzi "po imieniu" bo to tyczyloby sie osob z twojego otoczenia i sam wiesz ze mogloby sie dla ciebie zle skonczyc, bo o ile tu jestes anonimowy to wsrod swojego otoczenia nie. Po za tym jestem pewien ze ci ludzie ktorych nazywasz zlodziejami, nie kradna samochodow itd. i raczej nie mozna porownywac posiadania nieoryginalnych kopii Q3 do okradania np samochodow, poniewaz paradoksalnie piractwo jest konkurencja dla legalnych producentow, ktorzy nie moga juz sprzedawac gier po bardzo wysokich cenach, i musza uatrakcyjnic swoj produkt tak aby ludzi chcieli kupowac wlasnie oryginaly, lub tez zwalczaja konkurencje wprowadzajac liczne zabezpieczenia. Gracze sa tylko klientami w tej calej wojnie, a wiadomo klient zawsze wybierze produkt relatywnie tanszy i lepszy...
Na pewno znajdziesz argumenty przeciw mojej wypowiedzi, bo sam widze kilka, ale chcialbym zebys zastanowil sie nad moja wypowiedzia, bo nierozumiem po co chcesz sobie robic wrogow...
Mam jeszcze pytanie: Czy ogladales kiedykolwiek filmy DivX ?

Old Post 10-02-2003 11:57
forever
r3surrection.net

Cieszę się Sniezek, że jako jedyny podjąłeś się rzeczowej dyskusji. Naprawde.
Pozwól że zacznę od końca:
Oczywiście że kiedyś oglądałem filmy DivX i nie ukrywam że w związku z tym byłem również takim samym złodziejem... Tak ZŁODZIEJEM, bo jest to to samo co okradanie samochodu (moim zdaniem - o tym potem). Ale w moim przypadku - pewnego dnia doszło do mnie że nie ma to nic z obroną konkurencji, czy jej zwalczaniem. Przyszedł taki dzień że po prostu wróciłem z pracy do domu i ku przerażeniu mojej żony umieściłem w koszu WSZYSTKIE pirackie płyty i gry jakie miałem (był tam - hehehehe - również słownik mojej żony - stąd jej przerażenie...) potem poszedłem do sklepu i kupiłem na raty komplet - nowy dysk i do niego legalnego Win98 OEM żeby gry mi chodziły... (na codzień jednak używam Linuxa). Kupiłem również ulubione gry w wersjach oryginalnych. Oki nie mam już ich 20 tylko 8 za to zapłaciłem tylko za takie które były tego warte... i koniec...
Teraz o obrażaniu - tak, wiem że jestem aspołeczny, "sad but true", ale w realu też nazywam wszystko po imieniu, w pracy na początku oponowali a teraz jak przychodzą coś mi pokazać to mówią coś w rodzaju "wiem, wiem - kradzione - ale chodz zobacz - fajne..." etc... itd...
Pewnie nie byłbym taki cięty na ten temat gdyby nie to że pomimo zwykłej kradzieży jakiej dopuszcza się wiekszość ludzi używających komputery w polsce, (prywatnych - nie mam tu na myśli firm) ci ludzie są z tego dodatkowo DUMNI!!
Popatrz na to forum chociażby!!! co rusz jeden czy drugi dzieciak chwali się ile to on cd-key'ów ma, ukradł czy jak tam sobie to nazwiesz!! jeśli oni mają prawo do wolnej wypowiedzi i popularyzacji kradzieży jako najczęstrzego środka nabywania gier, to ja tym bardziej mam prawo nazywać to po imieniu nawet jeśli jest to dla kogoś niewygodne...
I jeszcze jedno TO jest kradzież bo:
1. Nie płacisz firmie która zainwestowała swoje pieniądze w tworzenie czegoś, ale tego używasz bez jej zgody!
2. W przypadku chodzenia do empiku i "podglądania" kluczy okradasz późniejszego użytkownika z jego własności - gdyż on nie może używać klucza za który zapłacił!!!
3. Genreacja klucza jest taką samą formą kradzieży jak wyżej.

Jest ogólnie znanym argumentem opisywanie strat jakie to firma miała "bo gdyby nie kradli to by kupili". Z którym się nie zgodzę - bo połowa by wtedy nie kupiła - jest to zwykłe zawyżanie strat... Ale gdyby ludzie nie kupowali to firma musiała by sprzedawać taniej albo upaść - i to by wystarczyło żeby stworzyć dogodne warunki do obniżki cen...

Wreszcie co do robienia sobie wrogów... nie wiem... taki już jestem... chce dobrze a wychodzi inaczej - ale nie narzekam - dzięki temu ci których znam spolaryzowali się na prawdziwych wrogów i prawdziwych przyjaciół. Tak jest łatwiej

Old Post 10-02-2003 12:35
Sniezek
Elite (Fiend)

no tak, w wiekszosci zgadzam sie, szczegolnie z ta duma, ale to akurat niewielu sie tym chwali, i tak naprawde nie ma czym sie chwalic. Jednak wez pod uwage jeszcze jedna rzecz... wiekszosc tutaj piszacych jeszcze sie uczy, a wiec nie pracuje i jedyne pieniadze to powiedzmy z kieszonkowego czy od babci lub dziadka..a wiadomo ze taka suma ciezko sie operuje. Ty mogles sobie pozwolic na wyrzucenie piratow, i kupno oryginalow, ale graczy zyjacych z kieszonkowego po prostu na to nie stac. Chcac racjonalnie gospodarowac powiedzmy suma +- 100 pln nie mozna sobie pozwolic na kupno oryginalnej gry, chyba ze co miesiac by sie odkladalo jakas czesc, a wiadomo ze nawet w doroslych zyciu ciezko jakies pieniadze odlozyc . Dlatego tez kupno piratow za ok. 20 pln , czy tez sciagniecie z inetu jest chyba rozsadnym wyborem konsumenta dysponujacego tak niewielkim budzetem. Napewno nie jest to powod do dumy i z tym sie zgodze, ale kazdy radzi sobie jak moze i tak by bylo mu jak najlepiej, choc nie zawsze w legalny sposob to nikt o tym nie mysli jak o zlodziejstwu dopoki to nie dotyczy jego...stara prawda: kali kupic kradziona komorke dobrze, kalemu ukrasc komorke zle wiec twoje wypowiedzi i tak niewiele zmienia choc moze i sa prawdziwe i zawieraja dobre argumenty to swiata na sile nie zmienisz, taka prawda.

Old Post 10-02-2003 14:16
forever
r3surrection.net

No i zaczynamy dochodzić do jakiegoś konsensusu
Duma ... no tak jeszcze tylko powiem że nie tylko że nie ma być z czego dumnym ze względu na łamanie licencji czyli co za tym idzie PRAWA! ale również - rozumiem - można być dumnym z tego że się rozszyfrowało algorytm który pozwala na generację takiego klucza... można być dumnym że się napisało potem śliczny user-friendly software takie klucze generujący, ale być dumnym z tego że siękliknęło myszką??? to trzeba chyba innych mieć za idiotów! A to już mnie obraża ))) !!!!
No ale to taka dygresja do mojego poprzedniego postu...
A jeśli chodzi o tych młodych gniewnych - bez pieniędzy...
Fakt jak się ma 100 zł miesięcznie od dziadka to ciężko tym gospodarować - zgoda. Tylko że komputer nie kosztuje 100 ani 200 PLN tylko 2000 w górę!!! Ktoś kupując taki komputer MUSI zdawać sobie sprawę że to nie wszystko i że dodatkowe 500 PLN na minimalne oprogramowanie (OS jeśli ktoś się uparł żeby wciskać kasę tym fagasom z Redmond). Piszesz że 20 PLN na soft z giełdy to "rozsądny wybór". - Nie zgadzam się!!!!
Rozsądny wybór to olanie Płatnego OS i zainstalowanie OS bezpłatnego i wolnego!!! że taki nie jest przyjazny w użyciu?? to co z tego - za to za darmo... albo - albo, nie jest tak że nie masz wyboru... masz kasę - idź na łatwiznę i płać za licencję Billowi, za używanie, za napisanie listu w Wordzie, za to że możesz płacić za większość gier i je sobie poprostu uruchomić na tym jedynie słusznym OeSie. Nie masz kasy?? to nie płać ale i nie kradnij! Pomęcz się trochę i skonfiguruj linuxa, czy freeBSD czy innego... (Polecam linuxa bo jeśli jakaś gra jest robiona na coś więcej niż winshit i macOS to jest to właśnie linux).
Ale troszkę wyszedłem z tematu...
Nie zgadzam się że kradzież na giełdzie jest rozsądnym wyborem a do tego się to sprowadza...
Weź pod uwagę jeszcze jeden fakt! To nie jest tak że te 100 jest jedynym źródłem dochodów takich dzieciaków... i że rodzica nie stać na to żeby kupić gierkę raz na dwa miechy ( no niech będzie raz na 3 miechy) swojej pociesze. Większość (znowu ta większość) ma łącza twarde za które płaci miesięcznie niezłą kasę... to chcesz mi powiedzieć że ich nie stać na q3a?
kolejna rzecz to fakt wyboru. No może i trudno gospodarować tą stówką ale dzieciak musi nauczyć sie sobie czegoś odmówić - albo lody albo gra... jeśli to jest starszy dzieciak to albo piwo i impreza albo gierka.... Życie jest takie i trudno... A usprawiedliwianie takiego zakupu na giełdzie za dychę spowoduje to że jak podrosną i trzeba będzie oszczędzić na samochód, to wybór będzie taki sam: piwko do obiadu na co dzień czy samochód za dwa lata... czy wtedy też powiesz że zlecenie jakiemuś koledze z osiedla kradzieży auta to "rozsądny wybór", no bo przecież zarabia mało, a maluchem jeździć przecież nie wypada !!!
Zacząłem bawić się komputerami w czasach kiedy pojęcie piractwa nie istniało - a programy były nadawane przez radio - nagrywało się to na kaseciaka i potem wgrywało do kompa - teraz powiedzielibyśmy że było to ogólno narodowe złodziejstwo jakich mało - ale tak było na początku i tak dzielono się programami... Tym właśnie usprawiedliwiam (może niesłusznie) swoje początkokwe kradzieże softu, przyzwyczajeniem...
Ale większość z graczy UrT chociażby wyrosła już w czasach kiedy wszędzie mówi się o tym że jest to kradzież... Tych może usprawiedliwiać tylko wiek i głupota, ale nie brak kasy.

Old Post 10-02-2003 14:45
Tfardy?
Skilled (Knight)

Ach! Może obraziłem kogoś nazywając (innymi słowami) tępym dresem kogoś, dla kogo (cytuję):
10 (godzin) x 4 (tygodnie) x 5 (miesiecy) = 200 (godzin gry)

To matematyka dla kujonów... Wybacz - ale czemu tępoty mam nie nazywać po imieniu??

... a z drugiej strony piszesz:

Tak sie sklada ze wiem co jest pisane zartem a co nie... nie mialem w intencji atakowac Ciebie (nawet jeśli na to wyglądało - za co przepraszam) .

Zastanów się więc forever czy jednak uznałeś to za tępotę czy za żart, bo mieszasz się w swoich wypowiedziach.

Jeśli teraz już pracujesz i uważasz że najlepszą inwestycją jaką mogłeś zrobić dla swojej rodziny jest wyrzucenie piratów i kupno oryginałów to gratuluję rozsądku. (Ale każdy ma swoje powody i hobby - więc mogłeś tak zrobić skoro uważałeś że warto. Ale przypuszczam że najpierw potestowałeś pirata a potem pobiegłeś udać te kilkanaście banieczek na gierki, a nie kupiłeś kota w worku- bo ja w przypadku swoich oryginałów tak zrobiłem (masz "obiete już paznokcie " )

za to zapłaciłem tylko za takie które były tego warte... i koniec...

A to też nie jest zbyt normalne - najpierw ukraść a potem kupić

Inna sprawa jak już to zauważył Śnieżek - że skoro kupiłeś (bo pracujesz i masz już na to) to nie powinieneś obrażać młodszych "złodziei" skoro nie wiesz czy oni w twoim wieku nie będą też kupowali tylko oryginałów (czyli w niczym nie są gorsi od Ciebie, bo sam tak robiłeś "w ich wieku"). Teraz się wymądrzasz jakbyś nigdy nie używał piratów :

ale dla mnie to jest jasne jak słońce: nie stać mnie było na porche - jeździłem maluchem, nie stać cię na kompletny komputer z oprogramowaniem?? - nie kupuj... i nie graj...

Czemu więc kupiłes ten komputer (lub Tobie kupili) i czemu grałeś skoro nie było stać cię na oryginały !!!

problem w tym że nie kupiłeś (dam sobie za to paznokcie poobcinać) żadnego software zainstalowanego na twoim komputerze. Ani windoshitu ani żadnej gry ani office.... czy twój Tata tak samo robi z autem??

Masz teraz samochód i jesteś chyba przewrażliwiony na punkcie kradzieży ale utrata całkowita mienia (jak w przypadku samochodu) to bynajmmniej nie to samo co np. dla pana Billa G. nie sprzedanie choćby i całej Polsce złodziejów oryginalnych Windowsów.

Old Post 10-02-2003 15:06
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Tfardy? Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Tfardy? Znajdź więcej post'ów przez  Tfardy? Dodaj Tfardy? do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Tfardy? prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Tfardy?
Skilled (Knight)

eh chyba nie umiem robić "auto cytatów" , może ktoś powie jak bo myślałem że się to automatycznie zrobi rozpoznając text ...

Old Post 10-02-2003 15:12
forever
r3surrection.net

1. Zacytowałeś mnie nie do końca - napisałem potem że jeśli używasz w żartach argumentów które mogą być zrozumiane na poważnie i bezkrytycznie przez nieletnich to należy na nie odpowiedzieć - stąd zastrzeżenie że to nie było do Ciebie i przeprosiny - nie widzę tu żadnego mieszania się w wypowiedziach...
2. Nie jest tak jak piszesz że "potestowałem pirata" bo miałem wiele gier na PC takich jak quake zanim cała wrzawa na temat piractwa się rozpętała... po prostu wtedy nie było oryginałów!!!
Jeśli zaś chodzi o rodzinę to właśnie dlatego wziąłem część softu wtedy na raty - bo nie chciałem żeby to jakkolwiek jej dotknęło...
Jak się chce to się da...
3. Przyznałem się do tej kradzieży softu i nie widze nic w tym dziwnego że w momencie kiedy doszedłem do pewnych wniosków po którymś z kolei włamaniu do mojego 16-sto letniego malucha, postanowiłem że nigdy tego więcej nie zrobie. (Ciekawe dlaczego mam się teraz tłumaczyć dlaczego podjąłem słuszną decyzję legalizacji softu - czyż nie jest to potwierdzeniem mojej tezy że w tym Kraju 90% ludzi to złodzieje (uogólniając) i uczciwość jest tu nienormalna ?!!)
4. Cieszę się niezmiernie że masz legalny soft - ale muszę cię rozczarować - ostatnią moją grą był RTCW i nie był to zakup kota w worku ani KRADZIEŻ i testowanie na piracie - zciągnąłem demo które bardzo mi się spodobało i dlatego tę grę kupiłem!! To samo z symulatorem lotu i każdą grą którą kupiłem po decyzji wyrzucenia piratów... Większość jeśli nie wszystkie gry są wydawane wraz z demami... Więc nie musisz testować pirata...
5. Komputer kupiłem bo potrzebowałem go do pracy w domu. kiedy pracowałem w poprzedniej firmie. Miałem od razu na nim Linuxa fakt że miałem przez pewien czas na nim pirackie windowsy jest faktem złym i potrafię to przyznać.
6. Tak mam teraz samochód i jestem przewrażliwiony na punkcie włamań i kradzieży (potrafiono włamać się do 16-letniego malucha żeby ukraść dzieciecy fotelik... ) krew mnie zalewa jak po raz "enty" znajduję otwarte auto rano jak jade do pracy!! i między innymi szlag mnie trafił bo stwierdziłem pewnego dnia że używanie przeze mnie pirackiego softu nie jest niczym innym, i dopóki sam nie przestanę kraść to wyklinanie Polaków od złodziei przeze mnie będzie moralnie dwuznaczne - teraz nie kradne i moje wyklinanie złodziei jest jednoznaczne...

Old Post 10-02-2003 15:29
LuZnY

coz no to jedziemy...

quote:
Albo jest analfabeta - bo nigdzie takiego znaku rownosci nie postawilem. Pozwol ze zacytuje:
"ad1. jesli do takiej matematyki w/g Ciebie trzeba być kujonem to definicja nie-kujona to: siedzi w spodniach w potrójne paski na osiedlach i pije tanie wino alias zamkowe..."

hmm chyba jednak ty masz jakies problemy, gdyz najpierw ta wypowiedz byla skierowana do tfardego, a pozniej po jego wypowiedzi stwierdziles ze niby do mnie chociaz nie wypowiadalem sie wczesniej w tym topiku...
quote:
Widzisz tu gdzies znak rownosci zlodziej = dres ???

najpierw nazwales mnie dresem, pozniej zapewne wrzuciles do koszyka z 90% graczy-zlodzieji... czyli rownanie wygloada wg. ciebie dres = zlodziej = 90% graczy
quote:
Nie - nie obrażam nikogo - stwierdzam że moim zdaniem 90% graczy jest złodziejami - bo takie są statystyki

pokaz mi te statystyki, w koncu ktos to musial opublikowac... bo wiesz wg. moich statystyk ludzie z takim wasem jaki posiadasz (avatar) to w 90% pedofile - takie sa statystyki...
quote:

To matematyka dla kujonów... Wybacz - ale czemu tępoty mam nie nazywać po imieniu?? przyjmuję że w UrT w większości grają chłopcy od 10 lat ... jeśli w wieku 10 lat nie umiesz pomnożyć 10x4x5 to JESTEŚ TĘPY!!! i nic na to nie poradze... jeśli natomiast nie jest takie mnożenie dla Ciebie problemem - to również powyższy epitet Ciebie nie dotyczy...

heh ponownie napisze, ze to nie byla moja wypowiedz, moze dotrze to wreszcie do ciebie...
quote:
Cieszę się Sniezek, że jako jedyny podjąłeś się rzeczowej dyskusji. Naprawde

coz trudno prowadzic rzeczowa dyskusje z kims kto z gory zaklada ze jestes dresem i zlodziejem, a w dodatku gubi sie we wlasnych wypowiedziach tak, ze po 2 postach nie wiadomo o co chodzi...
quote:
Oczywiście że kiedyś oglądałem filmy DivX i nie ukrywam że w związku z tym byłem również takim samym złodziejem... Tak ZŁODZIEJEM... Ale w moim przypadku - pewnego dnia doszło do mnie że nie ma to nic z obroną konkurencji, czy jej zwalczaniem.Przyszedł taki dzień że po prostu wróciłem z pracy do domu i ku przerażeniu mojej żony umieściłem w koszu WSZYSTKIE pirackie płyty i gry jakie miałem

dorosles do takiej decyzji, daj innym dorasnac i podjac ja samodzielnie... chcesz prawic moraly idz na forum jezus.pl :S
quote:
Pewnie nie byłbym taki cięty na ten temat gdyby nie to że pomimo zwykłej kradzieży jakiej dopuszcza się wiekszość ludzi używających komputery w polsce, (prywatnych - nie mam tu na myśli firm) ci ludzie są z tego dodatkowo DUMNI!!

pokaz mi gdzie napisalem, ze jestem dumny... czekaj pokaz mi gdzie napisalem, ze nie mam oryginala... aha i zmien avatar, twoja slabosc do dzieci to tez nie jest powod do dumy...

...

c.d.n. albo i nie :Q

Old Post 10-02-2003 15:37
Sniezek
Elite (Fiend)

"Dzieciak" nauczy sie gospodarowac rozsadnie w swoim czasie, tak mam nadzieje, tak samo jak ty zrezygnowales z piractwa, tak samo i wiekszosc tych osob co teraz maja nielegalne kopie Q3 potem zrezygnuje z "kradziezy" i beda szczesliwymi posiadaczami oryginalow bo bedzie ich na to stac..
Co do sprawy rodzicow. Rodzice kupuja wymarzony komputer dziecku, zakladaja stale lacze, i placa za to co miesiac [ci ktorych stac na drogie lacza maja sami, ale duzo graczy jest w sieci z kilkoma osobami aby obnizyc koszta drogiego internetu w Polsce], takze juz nie sa chetni zeby wydawac jakies dodatkowe pieniadze na gry, ani tez na unowoczesnianie komputera, tak samo decydujac sie na zakup komputera chca jakos obnizyc i tak juz wysokie koszty wiec wybieraja nielegalne oprogramowanie zamiast drogiego windowsa. Nie sadze jednak aby ktokolwiek z dzisiejszych graczy zlecil komus [ czy tez kupil od kogos ] w przyszlosci przykladowo kradziez samochodu czy kradziez czegokolwiek innego bo moze za to juz zostac pociagniety do odpowiedzialnosci karnej a za posiadanie nielegalnej kopii na razie nie [chyba zeby ja rozprowadzal..]. Oczywiscie trzeba brac pod uwage ludzi ktorym "okradanie" kogos innego sprawia przyjemnosc wtedy mamy doczynienia z glupota, ale ja pisze o tych graczach ktorych wlasnie nie stac na taki wydatek, i uzywaja nielegalnego oprogramowania bo to jedyne w miare racjonalne wyjscie..i mysle ze tych wlasnie usprawiedliwia brak kasy.
Faktem jest ze w wyniku naszej dyskusji nic a bynajmniej niewiele sie zmieni, bo kazda strona ma swoje argumenty [ ty odwoujesz sie do prawa i moralnosci itd., a ja do rozsadku i sytuacji materialnej itp. ]. Na pewno tego typy dyskusja wiele razy byla juz poruszana a nadal na swiecie jest tak samo, tam gdzie lepsza sytuacja w kraju tam mniej piractwa, a tam gdzie gorsza wiecej, a Polska niestety do potentatow gospodarczych nie nalezy.

Old Post 10-02-2003 15:40
forever
r3surrection.net

Mam nadzieję Śnieżek że dzieciaki nauczą się odmawiać sobie przyjemności - ale obawiam się że jeśli im nie dasz dobrego przykładu - to skończy się na nadziei... A dobry przykład to moim zdaniem, między innymi, spowodowanie żeby używanie pirata było rzeczą wstydliwą a nie powodem do dumy, lub faktem z którym przechodzi się do porządku dziennego... Jeśli na każde pytanie "co zrobić z cd-key bo mnie wywala z servera?" będziesz odpowiadać dokładną instrukcją co i jak - niczego dobrego nie wróżę. Jeśli taki jeden z drugim luzakiem spotka się z odpowiedzią "radź sobie - albo kup oryginał" to stworzy się atmosferę sprzyjającą używaniu legalnego softu...
Jak już napisałem kasa to nie wszystko...

No i masz rację jeśli chodzi o naszą dyskusję - powinniśmy tu zakończyć protokołem rozbieżności

Pozdrawiam

Old Post 10-02-2003 15:54
forever
r3surrection.net

Oto cytaty z twoich wypowiedzi:

quote:
zieeef :Q

Szczególnie dużo miałeś tu do powiedzenia... Ale lećmy dalej:
quote:
(a propos "głąbie") imo true...

To kolejny post atakujący mnie personalnie, i wnoszący zero do dyskusji... widać tak lubisz... Dalej:
quote:

Tu widać jak koniecznie "musisz" się do dyskusji włączyć nie mając absolutnie nic do powiedzenia... Przy czym jest to TWOJA prywatna dywagacja i to ty zrównałeś złodziei z dresami - własne doświadczenie? Dalej:
quote:

ponowna zaczepka i ponowna próba zrównania złodziei z dresami i wsadzenia tej tezy w moje usta...

Tu kończę dyskusję z Tobą bo nie używasz argumentów i ograniczasz się do wyzywania interlokutora...
Z mojej strony jeśli chodzi o Ciebie - EOT

Old Post 10-02-2003 16:11
LuZnY

quote:
Oto cytaty z twoich wypowiedzi:
Szczególnie dużo miałeś tu do powiedzenia...

to jeszcze nie powod do nazywania kogos drechem...
po za tym nie dosc ze nudziles, to jeszcze sie powtorzyles, bodajze w ktoryms topicu o linuxie odwaliles taka sama moralizatorska gadke... moge sie nawet zalozyc o kilo krowek, ze ta wypowiedz byla kopia tamtej slowo w slowo...
quote:
To kolejny post atakujący mnie personalnie, i wnoszący zero do dyskusji... widać tak lubisz...
to jest wlasnie to o czym wspomnialem w poprzednim poscie, sam nie wiesz co piszesz, to ty mnie 1 zaatakowales (widac tak lubisz :S ) ja tylko przyznalem racje tfardemu, ale to bylo juz po twoim ataku...
quote:
Tu widać jak koniecznie "musisz" się do dyskusji włączyć nie mając absolutnie nic do powiedzenia... Przy czym jest to TWOJA prywatna dywagacja i to ty zrównałeś złodziei z dresami - własne doświadczenie?

buahahaha i znowu, nie wiesz co piszesz, chyba ci to zacytuje :Q
27 post od gory na 1 stronie :S stwierdziles ze jestem dresem:
quote:
Czyli jednak adidas... What a surprise!!!

6 post od gory na 2 stronie
quote:
W przeciwieństwie do Ciebie i 90% polskich graczy...

no comment :Q
quote:
ponowna zaczepka i ponowna próba zrównania złodziei z dresami i wsadzenia tej tezy w moje usta...

patrz wyzej (cytaty)
quote:
Tu kończę dyskusję z Tobą bo nie używasz argumentów i ograniczasz się do wyzywania interlokutora...

hehehe no z postu na postu jestes coraz lepszy, nie ja zaczalem wyzywac... argumentów niby na co?
aha i nie popisuj sie ze masz slownik wyrazow obcych :Q
quote:
Z mojej strony jeśli chodzi o Ciebie - EOT

biorac pod uwage twoj kretynizm, szybko to to sie nie skonczy...

ps. widze, ze dalej jestes dumny z popedu plciowego do dzieci

Old Post 10-02-2003 16:44
Tfardy?
Skilled (Knight)

forever zrozum, że ty jesteś rodziciem który sam bawi się czasem gierkami i jak coś to nie za często, ale da swojemu dziecku czasem na oryginał. Inni rodzice (większość) jak im powiesz, że potrzebujesz (w obecnych polskich realiach) 150 zł na gierkę to cię zjadą, wyśmieją albo coś w tym stylu pewnie. Argumentując że jest kupa innych ważniejszych rzeczy (szczególnie z ich punktu widzenia - jak np. zapewnienie sobie papierosów czy odpowienio zastawionego i opróżnianego barku z trunkami - oczywiście tylko przy okazji gości - ale będą wymieniać dziesiątki innych powodów ale nie akurat takie ). I ty teraz piszesz cytuję:

"Mam nadzieję Śnieżek że dzieciaki nauczą się odmawiać sobie przyjemności ".

No LOL, a niby czemu on ma sobie odmówić tej przyjemności ? Czy przysłowiowy pan Bill G. z powodu tego dzieciaka zbiednieje ? Czy myslisz że jednak rodzice stwierdzą po czasie że "eee tam ... 150 zeta na jedną gierkę dla dziecka to w końcu nie aż tak duzo" i mu kupią ? Czy raczej nie będzie miało ani pirata ani oryginału na radochę panu Billowi G. (któremu i tak będzie to jedno) i twoją i będzie po klatkach winko ciągnoł z koleżkami, ale dresikiem się stanie bo bardziej "kulturalnej" rozrywki mieć nie będzie ? Wolisz potem mieć dresiarza w klatce schodowej czy dziecko które bawi sie piratami gierek ? Kto z nich prędzej ukradnie twój samochód ? !!! ?

Old Post 10-02-2003 17:12
forever
r3surrection.net

No fakt że to ja decyduje co kupić, a co nie do domu i że komputery i zajmowanie się nimi to mój zawód - więc może spaczyło to mój punkt widzenia ;(
Ale pytasz dlaczego mają sobie dzieciaki odmówić przyjemności... nie wiem jak ci to wytłumaczyć bo dla mnie to jest dogmat... ale spróbuję.
Nie można mieć wszystkiego co się zapragnie!!! ja chce mieć duży samochód kombi ale mnie nie stać. Jak go ukradnę, dajmy na to opla, to firma opel też na tym nie zbiednieje, prawda? A jednak jest to kradzież.
Inny przykład, żeby nie zostawać w samochodach...
Widzę że ostatnio (to tylko przykład) pojawił się procek P4 2500 MHz. też narazie mnie nie stać - ukradnę - też firma intel nie zbiednieje!!
Można mnożyć, prawda?
Więc dobra przyjmijmy że rodziców nie stać na gry dla dziecka - czy to jest artykuł pierwszej potrzeby?! Nie musi mieć jeden z drugim komputera i gier... To jest coś co się kupuje i koniec... metoda nabywania nie zgodna z prawem - jest kradzieżą. Nic tego nie zmieni...
Co do faktu że dzieciaki nie mające co ze sobą zrobić skończą jako dresy na klatce - zgoda - to jest argument... Nie umiem Ci na to odpowiedzieć... To nie znaczy że w związku z tym LEPIEJ jest żeby kradli programy niż samochody, po prostu nie umiem na to odpowiedzieć - jedno i drugie jest złe - ale jak nie ma alternatywy... uniwersalnego pomysłu nie ma, jak sądzę, bo nie było by dresów, ani przestępczości.
Ale patrząc egoistycznie z mojego punktu widzenia - wolę żeby kradli programy niż wybijali szybę w moim aucie Problem tylko w tym że nie zagwarantujesz mi tego że jak jeden malec z drugim pójdzie sobie na zakupy na giełdę mając 12 lat - to jako 16-latek nie skończy na klatce w "trójpasku"...

Old Post 10-02-2003 18:53
Avalone
...

quote:
Napisane oryginalnie przez forever
[...] jeden malec z drugim pójdzie sobie na zakupy na giełdę mając 12 lat - to jako 16-latek nie skończy na klatce w "trójpasku"...

no lol jeszcze nie slyszlem zeby ktos kto chodzil z kumplami na gielde majac 13 lat zara potem sie zjechal i w ortalionie "sie wozil"
ja nie wiem jakos mam klejka z gieldy i chodzilem na gielde jak bylem maly z tata na dodatek ( moj pierwszy komp w 96 roku i moja pierwsza gra byl duke3d ze stoiska od pana na starej stolowce we wroclawiu ) bylem wtedy szczylem i nie jestem jakism tam "bandziorem" moze sie myle moze sa wyjatki pozatym brak gier nie prowadzi do tego ze dzieciaki nie maja co ze soba zrobic :|
pozatym robicie z nich (nabywcow) nie wiadomo jakich przestepow... w naszym kraju sa takie podatki ze jest naprawde trudno prywatnie zaczynac od poczatku i zaspokajac swoje potrzeby [ktos kiedy powiedzial: "bez piwa mozna sie dobrze bawic... ale po co sie meczyc?? rownie dobrze mozna sobie wpoeidziec: mozna wytrzymac bez tej gry ale po co sie meczyc jak mozna na inny "leprzy" sposob??]... ja sam nie nabywam gier na gieldzie bo za duzo razy sie na tym zahaczylem... teraz zadam ci forever pytanie tylko na nie szczerze odpowiedz... ile masz mp3 na dysku

Edytowane przez Avalone dnia 10-02-2003 o godz. 21:09

Old Post 10-02-2003 20:34
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Avalone Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Avalone Znajdź więcej post'ów przez  Avalone Dodaj Avalone do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Avalone prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Tfardy?
Skilled (Knight)

Avalon chyba nie dokońca zrozumiałeś - to nie o to chodzi że jak masz komputer a potem nagle ci ktoś zabroni nabywać piraty to weźmiesz bejzbola i pójdziesz na ulice. Bardziej o to że wprowadzenie ograniczenia odnośnie spędzania wolnego czasu w "bezpieczniejszy ?" sposób może dzieciaka uchronić od ślęczenia na klatce, gdzie z nudów przy odpowienio doborowym towarzystwie wkoncu zaczenie wdziewać dresik Oczywiście tak nie musi być z każdym, bo to coś w głowie co nazywa się mózgiem tak naprawdę decyduje kim będziemy i jak będziemy spędzać wolny czas.

A co do kradzieży Opla a softu - forever - to jak masz w domku oryginalnego softa na dysku a pod domkiem niech będzie jakaś tam Astra. Jakby tak miał przyjśc do ciebie 1 koleś: a) z dyskiem i spiracić bez twojej zgody gierke co masz na dysku b) przyjść dres i zakosić ci wóz spod domku (a są takie mądre dresy wogóle ) to nadal byś mówił z taką samą minką że cie któryś z nich okradł ? Oprócz kradzieży jest jeszcze coś takiego jak szkodliwość czynu. Iść i ukraść key/gierke z Empiku to wiele gorsze niż spiracić nie sądzisz ? (nie mówiąć już o kradzieży auta).

Old Post 10-02-2003 21:07
Avalone
...

quote:
Napisane oryginalnie przez Tfardy?
Avalon chyba nie dokońca zrozumiałeś - to nie o to chodzi że jak masz komputer a potem nagle ci ktoś zabroni nabywać piraty to weźmiesz bejzbola i pójdziesz na ulice. Bardziej o to że wprowadzenie ograniczenia odnośnie spędzania wolnego czasu w "bezpieczniejszy ?" sposób może dzieciaka uchronić od ślęczenia na klatce, gdzie z nudów przy odpowienio doborowym towarzystwie wkoncu zaczenie wdziewać dresik Oczywiście tak nie musi być z każdym, bo to coś w głowie co nazywa się mózgiem tak naprawdę decyduje kim będziemy i jak będziemy spędzać wolny czas.

dobrze zrozumialem ja jak nie mam w co pograc lapie sie za ksiazke a nie chodze z "burakami" na klatke w poprzednim poscie jest o tym wzmianka "brak gier nie prowadzi to tego ze dzieci nie maja co robic" hehe starzy moga znalez im inne zajecia

ps. sorry za edit mojego postu postanowilem dam tac mala zmianke o "[ktos kiedys powiedzial (...)]"

Old Post 10-02-2003 21:13
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Avalone Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Avalone Znajdź więcej post'ów przez  Avalone Dodaj Avalone do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Avalone prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
forever
r3surrection.net

quote:
Napisane oryginalnie przez Avalone
teraz zadam ci forever pytanie tylko na nie szczerze odpowiedz... ile masz mp3 na dysku
A teraz uwierz mi że odpowiadam szczerze:
ANI JEDNEGO!!!!
1. NIe używam formatu mp3 tylko Vorbis
2. nie trzymam muzyki na dysku
3. to co mam na vorbis'owych plikach jest legalne - to kopie tego co mam na oryginalnych CD a to mi wolno )) - koduje to do vorbisa bo sie miesci cala dyskografia na 1 cd i jest ok...

Old Post 10-02-2003 22:59
forever
r3surrection.net

quote:
Napisane oryginalnie przez Tfardy?

A co do kradzieży Opla a softu - forever - to jak masz w domku oryginalnego softa na dysku a pod domkiem niech będzie jakaś tam Astra. Jakby tak miał przyjśc do ciebie 1 koleś: a) z dyskiem i spiracić bez twojej zgody gierke co masz na dysku b) przyjść dres i zakosić ci wóz spod domku (a są takie mądre dresy wogóle ) to nadal byś mówił z taką samą minką że cie któryś z nich okradł ? Oprócz kradzieży jest jeszcze coś takiego jak szkodliwość czynu. Iść i ukraść key/gierke z Empiku to wiele gorsze niż spiracić nie sądzisz ? (nie mówiąć już o kradzieży auta).

Nie za bardzo zrozumiałem to z tym a) i b) ale domyślam się że pytasz którą "czynność" uznałbym za kradzież - obie, gorszą - kradzież samochodu bo w przypadku samochodu to ja zostane okradziony a w przypadku softu mnie z praw autorskich gość nie okradnie - tylko ich właściciela... Jasne że jest szkodliwość czynu i jak by mi zajebał kogoś z rodziny to powinien umrzeć... - nie zmienia to faktu że jeden i drugi przypadek jest zwykłą kradzieżą...

Old Post 10-02-2003 23:05
forever
r3surrection.net

quote:
Napisane oryginalnie przez Avalone
dobrze zrozumialem ja jak nie mam w co pograc lapie sie za ksiazke a nie chodze z "burakami" na klatke w poprzednim poscie jest o tym wzmianka "brak gier nie prowadzi to tego ze dzieci nie maja co robic" hehe starzy moga znalez im inne zajecia

Tu się (o dziwo!) zgodzę z Tfardym - na osiedlach takich jak Nowa Huta w Krakowie smarkacze dowiadują się co to jest książka przez porównanie: to taki Cats tylko że bez obrazków, dużo literek i nie o dupceniu...
To taki obrazowy przykład ale wiesz o co mi chodzi - nie można liczyć na to że w takiej dzielnicy chłopak pomyśli - nie mam gry - może przeczytam sobie Pana Tadeusza ( podstaw pod tadka cokolwiek) ...
Ale nadal uważam że to nie jest USPRAWIEDLIWIENIE...

Old Post 10-02-2003 23:10
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 00:59.    Strony (3): « 1 [2] 3 » Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest OFF.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions