"Dzieciak" nauczy sie gospodarowac rozsadnie w swoim czasie, tak mam nadzieje , tak samo jak ty zrezygnowales z piractwa, tak samo i wiekszosc tych osob co teraz maja nielegalne kopie Q3 potem zrezygnuje z "kradziezy" i beda szczesliwymi posiadaczami oryginalow bo bedzie ich na to stac..
Co do sprawy rodzicow. Rodzice kupuja wymarzony komputer dziecku, zakladaja stale lacze, i placa za to co miesiac [ci ktorych stac na drogie lacza maja sami, ale duzo graczy jest w sieci z kilkoma osobami aby obnizyc koszta drogiego internetu w Polsce], takze juz nie sa chetni zeby wydawac jakies dodatkowe pieniadze na gry, ani tez na unowoczesnianie komputera, tak samo decydujac sie na zakup komputera chca jakos obnizyc i tak juz wysokie koszty wiec wybieraja nielegalne oprogramowanie zamiast drogiego windowsa. Nie sadze jednak aby ktokolwiek z dzisiejszych graczy zlecil komus [ czy tez kupil od kogos ] w przyszlosci przykladowo kradziez samochodu czy kradziez czegokolwiek innego bo moze za to juz zostac pociagniety do odpowiedzialnosci karnej a za posiadanie nielegalnej kopii na razie nie [chyba zeby ja rozprowadzal..]. Oczywiscie trzeba brac pod uwage ludzi ktorym "okradanie" kogos innego sprawia przyjemnosc wtedy mamy doczynienia z glupota, ale ja pisze o tych graczach ktorych wlasnie nie stac na taki wydatek, i uzywaja nielegalnego oprogramowania bo to jedyne w miare racjonalne wyjscie..i mysle ze tych wlasnie usprawiedliwia brak kasy.
Faktem jest ze w wyniku naszej dyskusji nic a bynajmniej niewiele sie zmieni, bo kazda strona ma swoje argumenty [ ty odwoujesz sie do prawa i moralnosci itd., a ja do rozsadku i sytuacji materialnej itp. ]. Na pewno tego typy dyskusja wiele razy byla juz poruszana a nadal na swiecie jest tak samo, tam gdzie lepsza sytuacja w kraju tam mniej piractwa, a tam gdzie gorsza wiecej, a Polska niestety do potentatow gospodarczych nie nalezy.