Re: Walentynki?
No, wreszcie tu dotarlem 
quote: Napisane oryginalnie przez bLADE
Moze wspanialy dzien dla ludzi, ktorzy kogos maja, ale Ci pozostali czuje sie jeszcze bardziej oposzczenie (miedzy innymi ja), oraz odizolowanie od reszty swiata niz zwykle.
No coz... To jest wlasnie to co napisal Raptor trochw wyzej. Moze to znak, ze nalezy wreszcie wziasc to swoje smutne szare zycie w swoje lapska? Bo kazdy moze sobie znalezc "druga polowe" (dlatego w cudzyslowiu, gdyz to pewnie nie bedzie ta jedna, jedyna, a troche glupio miec wiecej niz jedna druga polowe ). Sam jestem tego najlepszym przykladem... Sleczenie przed komputerem czy zatapianie sie w inny swiat czytajac ksiazki czy ogladajac TV nic nie da. O sorry. Da. Jeszcze wiecej powodow do smutku, jeszcze wiecej kompleksow. Kazdy sam dla siebie jest panem i kazdy jest kowalem wlasnego losu. Jak sobie poscielesz tak sie wyspisz. Jestem bogiem, uswiadom to sobie, ze ty tez jestes bogiem. I wogole . Carpe'diem my lady!
quote: Juz nie wspomne o tym, ze po co nam takie swieto skoro codziennie mozna okazac swoje uczucia innym, i kochac. Kazdy dzien jest od tego.
Mozna... Owszem... Ale czy to robimy? Ha, wlasnie. Popatrz, np. w malzenstwie nie zawsze jest na to czas. Ludzie sa tak pochlonieci praca, kariera, ze czesto zapominaja o tym, ze trzeba szepnac jakies czule slowko do ucha drugiej osoby, ze trzeba kupic jej kwaity, zaprosic na romantyczna kolacje. Pokazac, ze nam na niej zalezy, ze bardzo ja kochamy i ze bardzo dziekujemy za to wszystko co dla nas zrobila, za to ze caly czas jest przy naszym boku. I znowu sie okazuje, ze to swieto zmusza do dzialania.
quote: Czy przez nie nie afiszujemy sie tym, ze mamy kogos?
No ba... Pewnie ze w jakis tam sposob jest. Nie wiem jak wy, ale mnie kurde strasznie rajcuje, ze ktos mnie pokochal i vice versa. Chce zeby caly swiat o tym wiedzial! Co zreszta widac w moim ostatnim postepowaniu Chce zeby wszyscy wiedzieli jakie to mnie szczescie spotyka, etc. Kiedys, w sredniowieczu, rycerze popelniali wspaniale czyny i mowili, ze to po to, aby "rozslawic imie pani jego serca" (przynajmniej tak jest w ksiazkach ). To jest wielkie szczescie "miec kogos" (ktorego jeszcze nie zaznalem, ale moze juz niedlugo! ).
quote: Czy jest to dzien pusty i przepelniony pycha kiedy ludzie na swiecie gloduja?
No lol... Nie mozna tak myslec. Znaczy sie tez bez przesady, nie idzmy w druga skrajnosc. Co ja na to poradze, ze ludzie na swiecie gloduja? Tak bylo od zawsze, tak jest i tak bedzie. Czy sam mam sie dolowac i odbierac sobie szczescie i wspaniale chwile tylko przez to, ze gdzies tam na drugim koncu swiata komus sie powodzi gorzej ode mnie? Troche przesada... Nie zrozumcie mnie jednak zle, wcale mi tam nie jest obojetne to, ze ludzie zyja w biedzie, etc. Ale ile ja moge zdzialac, zeby bylo inaczej? Odejmowac sobie od ust? Beznadzieja, przeciez jezeli to i tak, to co sobie odmowie nie zostanie przekazane glodujacym tylko skorzysta na tym kto inny.
quote: Czy ten dzien nie zostal wynalnsowany tylko i wylacznie dla zyskow handlowcow?
Heh, jak juz wyzej pisali, tak samo jest z kazdym innym swietem. Niepodleglosci, Bozego Narodzenia, Halloween, Zmarlych, itd. itp. Taki po prostu jest juz czlowiek - dzisiejszym swiatem rzadza pieniadze, to wokol nich sie wszystko kreci. Kazdy chce zarobic jak najwiecej na czymkolwiek sie da. Czy to zle? Nie mnie o tym osadzac. Ten dzien zostal wylansowany o wiele wczesniej niz wladze nad nim przejal pieniadz. Wroc! Nie przejal wladzy. Po prostu wkradl sie i jest jego czescia...
Podsumowujac IMO to swieto jest jak najbardziej potrzebne. W duzej mierze powtorzylem to co moi poprzednicy w tym topicu napisali (nie wszyscy, ale np. Raptor), tylko ze ubralem to we wlasnie slowa, dodalem cos od siebie...
A, jeszcze jedno. Ktos tam pisal, ze np. w ten dzien moja dziewczyna bedzie oczekiwala czegos szczegolnego, czy cus. No, milosc polega na spelnianiu oczekiwan swojego partnera... A takie gadanie, ze to wszystko przez to, ze sa Walentynki i "oj ja biedny, bede musial sie postarac, bede musial sie wysilic, bo inaczej bede mial przesrane" swiadczy tylko i wylacznie o wartosci uczucia danej osoby...
Zreszta, jak sami zauwazyliscie albo kiedys zauwazycie to jest bardzo mily dzien. I takim niech pozostanie.

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane
|