Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > Kara czy pochwala mobilizuje?
Czy do mobilizacji zmusza mnie:
You do not have permission to vote on this poll.
Kara 5 27.78%
Pochwala 8 44.44%
Nie mam zdania 5 27.78%
W sumie: 18 głosów 100%
 [Edycja ankiety (moderatorzy tylko)]
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
[FPP]RAPTOR
fpp.pl
Administrator

First Person Perspective Kara czy pochwala mobilizuje?

Kolejny temat mi sie nasunal

Jak myslicie czy w wiekszosci wypadkach do moblizacji moze zmusic terror (kara) czy raczej nagroda (pochwala).

Przyklad taki banalny:
Dzieciak zbudowal zamek z piasku. Tata przychodzi i burzy go. Donosnym glosem kaze synkowi zbudowac od poczatku zamek i ma on byc dwa razy wiekszy - kara
W drugim wypadku tata przychodzi i mowi synkowi ze bardzo ladny zamek zbudowal, ale chcialby zeby synek zbudowal mu jeszcze wiekszy zamek od tego co jest (nie burzy go) - pochwala

Analizujac sytuacje nr 1 - gdy dzieciak zobaczy zburzony zamek moze sie rozplakac i zupelnie zniechecic. Jednak tata prawdopodobnie zawsze mu takie cos robil i jest on do tego przyzwyczajony. Zakladamy ze zbuduje zamek - jest jedno ale... zestresowany dzieciak moze sie bac jedynie reki ojca i buduje zamek byleby byl wiekszy i taki jaki ojciec chce. Prawdopodobnie boi sie ze ojciec ponownie mu zburzy zamek i nie wprowadza rzadnych innowacji (udoskonalen jak fosa, czy choragiewki z patykow), a moze nie boi sie... w sumie zalezy to od ojca, a nie od niego (no wlasnie... mozna rozwazac rozne sytuacje... chce poznac wasze opinie).

Analizujac sytuacje nr 2 - gdy dzieciak dowie sie od ojca ze zrobil ladny zamek prawdopodobnie uswiadomi sobie ze to czego dokonal ma jakas wartosc. Zabierze sie za budowe nowego zamku, ktory bedzie bardziej tworczy i budowany z pozytywnym mysleniem. Moze to dawac dobre efekty, ale czy bardziej efektywne od robienia czegos pod batem?

Jak jest w zyciu i co bardziej jest korzystne (znowu zmuszam was do myslenia )?

Dla mnie bardziej mobilizujaca moteda jest pochwala, ale roznie bywa.

Problemy trzeba rozwiązywać, a nie stwarzać!

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 03-07-2001 19:42
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]RAPTOR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]RAPTOR Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]RAPTOR Dodaj [FPP]RAPTOR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]RAPTOR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bLADE
Guest

hehehe... tu mam pole do popisu
Obie te zeczy sa w rownym stopniu mobiluzujece. Zalerzy tylko od sytuacji, przeciez nie mozna dzieciaka karaz jesli zrobil cos co jest ewidentnie dobre. W ten sposob mozna mu wypaczyc system wartosc. Przykald z zamkiem nie byl trafny, wlasciewie nie mozna postawic tu przykladu uniwersalnego. To w jaki sposob wychowa sie dziec zalerzy tylko i wylacznie od rodzicow. Wracajac do tematu (jedno zdanie ne na temat ). Czy ukarzesz dziecko za 6 z poslkiego? Nie pochwalisz je. Za pale jush sie krzyczy. Jest czas i miejsce na kare i nagrode. Karze sie za zlo, a nagradza za dobro. Mobilizacja? Zalerzy od dziecka, jak dziecko sobie olewa wszystko to jedyne mozna to starac sie je przekonac, ze jak tak bedzie robilo to nic w zyciu nie osiagne, a jak to nie dziala, to nawet bicie nie pomoze, jak nie chce to nie chce konic i basta!
Nagroda - nie mozna z ja przesadzac. Co za duzo to nie zdrowo, ale nie nalerzy zapominac ze dobre rzeczy powiny byc nagradzane, bo dziecko stwierdz: "po co to ja robie, jak oni tego nawet nie zauwarzja?"

Jest pozno i nie chce mi sie jush pisac, reszte jutro napisze.

Old Post 03-07-2001 21:23
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
OGO
niema mnie

[FPP]Raptor dzia Ci za takie temay, lubie takie cos. Pomysle w domku i napisze cos =] Przynajmniej mam zajecie jakies kreatywne, bo wypowiadajac sie na takie tematy poznajemy samych siebie, czasem sa to pytania ktore bysmy sami sobie nie zadali a tak jest okazja =]

Old Post 03-07-2001 21:56
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil OGO Znajdź więcej post'ów przez  OGO Dodaj OGO do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]xen0m
fpp.pl
Administrator

mnie raczej mobilizuje pochwala ale kara czasami tezt konieczna. normalka.

Blade: zalezy i nalezy to sie pisze prze ż a nie rz

Old Post 03-07-2001 22:06
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]xen0m Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]xen0m Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]xen0m Dodaj [FPP]xen0m do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]xen0m prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
oxygen
new challenger

quote:
Napisane oryginalnie przez bLADE
a jak to nie dziala, to nawet bicie nie pomoze, jak nie chce to nie chce konic i basta!

doznalem tego na wlasnej skorze kiedys...

Old Post 03-07-2001 22:06
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil oxygen Znajdź więcej post'ów przez  oxygen Dodaj oxygen do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać oxygen prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bLADE
Guest

Xenom: szczegulow sie czepiasz :-D

Old Post 03-07-2001 22:28
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
deathcrush
łobuz

hm, zacznijmy od poczatku. przyklad chyba nie pasuje? wyjatkowo malo zyciowy... raptor no offence, ale twoj ojciec chyba nie rozwalal ci wszystkiego?

wracajac do kary i pochwaly: zalezy od charakteru. bardzo zalezy. kazdy jest przeciez inny. jeden jest slaby i pomysli ze po co sie starac skoro komus to po prostu nie odpowiada... no i sie zalamuje
inny zacisnie zeby i pomysli: "ja wam jeszcze pokaze!" i zrobi to 3 razy lepiej...
mysle ze nie mozna wyciagac ogolnych wnioskow, raczej podyskutowac "co MNIE bardziej mobilizuje"

ble...

Old Post 03-07-2001 22:30
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil deathcrush Kliknij tutaj by wysłać e-maila do deathcrush Znajdź więcej post'ów przez  deathcrush Dodaj deathcrush do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać deathcrush prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bLADE
Guest

moze... ale zamysl jest taki sam, mozesz napisac co Cie moblilizuje... przeciez i tak sie nigdy nie trzymamy z gory nazoconego tematu...

Old Post 03-07-2001 22:37
OGO
niema mnie

To jest tak, jak juz ktos slusznie stwierdzil ze zalezy bardzo od charakteru dziecka, zalezy takze od sytuacji. Jak wiadomo wszystko musi byc z umiarem. Nie moze dochodzic do sytuacji ze nam sie wydaje ze dziecko moze lepiej i karzemy je za to co robi do tej pory po raz ktorys pod rzad tylko po to aby dosieglo idealow przez nas obranych w imie dziecka, a dziecko juz osiaga krance swoich mozliwosci. Nie moze byc tez tak ze dziecko nie bendzie karane, tylko wynagradzane caly czas. I teraz wazne sprawy. Dziecko musi dokladnie znac powod dlaczego ukaralismy, w przypadku opisanym przez [FPP]Raptor`a zburzenie zamku. Dziecko musi wiedzec czemu zburzylismy ten zamek, jaki cel ma to zburzenie i czego w zwiazku z tym oczekujemy od dziecka. I stosujemy taka metode wobec dziecka zbyt pewnego siebie, dziecka, ktore moze wiecej i my o tym wiemy i przedewszystkim dziecko samo o tym wie ze moze ono lepiej bez szczegolnego wysilku i ze sie nie postaralo. Gdybysmy pochwalili za taki czyn to konkretne dziecko to wyroslo by przekonanie u niego ze po co sie starac, jak takie cos wystarcza. Natomiast dziecko, ktore dopiero poznaje swoje mozliwosci, dziecko niesmiale trzeba chwalic i zachecac przedewszystkim do dalszego rozwijania i probowania swoich mozliwosci. Tylko poprzez nagrode mozemy to rozwinac, bo dziecko zobaczy ze to co zrobilo nie jest zle, i dostalo nagrode, upewnilo sie w tym ze potrafi i sprobuje dalej to rozwijac juz pewniej. Najgorzej jest, jak dziecka nie znamy i poprzez zastosowanie kary zamiast nagrody skutek moze byc odmienny od tego jaki powinien byc. System kary i nagrody powinien byc stosowany naprzemiennie, z przewaga nagrody jak tylko to co zrobi, zrobi lepiej niz zrobilo do tej pory, jak sie opuszcza kara powinna byc, nie koniecznie drastyczna jak rozwalenie zamku, ale wystarczy wtedy stwierdzenie ze moglo by sie bardziej postarac. Nie nalezy przesadzac z kara bo mozemy zadzialac odwrotnie, gdyz po ktorymstam ukaraniu dziecka za to samo dziecko samo sobie powie "Stop! Cokolwiek robie i tak nie pasi to nie bende robic wcale!" i pojawia sie wtedy powoli but, co niepowinno zajsc. Nie mozna tez karac dzieci za to ze sie staraja a im nie wychodzi. Bardzo wazne jest to aby dziecko samo wiedzialo czy jest w tym dobre czy nie i jakie sa mozliwosci dziecka, czy moze je rozwijac dalej czy to juz kres mozliwosci. Najlepiej dziecko rozwija to co lubi i to czym sie interesuje. Niepowodzenia nie nalezy karac drastycznie tylko upomnienie oraz co wazne razem dyskutowac i wnioski z nich wyciagac, dac podpore psychiczna, wsparcie dziecku i pomoc w mobilizacji i okazac zrozumienie. Nie nalezy chwalic niepowodzien! Kar drastycznych nie powinno byc, chyba ze za ciezkie przewinienia to szlabany i tym podbne. BEZ KAR CIELESNYCH! Niepowinno sie wychowywac dzieci metoda bezstresowa, spowoduje to tylko mniejszy szacunek do ludzi i swiata wokol u takiego dziecka. Dziecko rosnie wtedy w przekonaniu ze moze robic co chce i nic mu nikt nie moze zrobic i wszystko do niego nalezy i jest najlepszy. Taki maly rozwydrzony bahor. Jak wiadomo zawsze jest ktos lepszy i nie ma osoby najlepszej. Kazdy jest inny, dobry w jednym, slaby w drugim i powinien sie odnalesc w rzeczywistosci i stanowic z nia calosc, a nie uwazac ze jest ponad wszystko. Trzeba wiedziec tez ze to jaki system kar i nagrod bendziemy stosowac wobec dziecka uksztaltuje u niego poczucie dobra i zla.

Old Post 03-07-2001 23:09
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil OGO Znajdź więcej post'ów przez  OGO Dodaj OGO do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[SPECNAZ]Martwa
LegendaryArtifactCreature

Co do metody bezstresowej..hehe slyszalam o takiej sytuacji: matka i corka jechaly autobusem, corka zaczela kopac w noge siedzaca z przodu kobiete, ta poprosila matke by jej dziecko przestalo, na co mama odpowiedziala, ze nie moze jej zabronic bo wychowuje dziewczynke metoda bezstresowa[tu parszywy usmieszek na buzcie malego dziecka hehe..].Cala sytuacje widzial siedzacy obok starszy chlopak. Otoz podszedl do tej matki i przykleil dziewczynce gume do zucia na czole mowiac ze tez byl wychowywany metoda bezsterowa...
Ja w tej metodzie sensu nie widze. Najlogiczniejszym sposobem jest za zlo karac, chocby biciem, nie od razu jakies katusze, z reszta kazdy kto tego doswiadczyl wie o co chodzi. A za dobro wynagradzac chocby pochwala. Zgadzam sie takze ze pochwala/nagroda mobilizuja. Dziecko, wiem to z doswiadczenia [tak tak ], bedac pochwalonym za cos co zrobilo dobrze, przekonuje sie, iz praca przynosi pewne "owoce". A to jest wlasnie mobilizacja.

Old Post 04-07-2001 23:00
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [SPECNAZ]Martwa Znajdź więcej post'ów przez  [SPECNAZ]Martwa Dodaj [SPECNAZ]Martwa do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [SPECNAZ]Martwa prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
CE3RDE
Just do it.

Hmmm mysle ze jednak kara bardziej mobilizuje tak mnie ojciec wychodzuje miedzyinnymi: co z tego ze dostalem 4 w szkole powinnieniem dostac piatke takie podejscie jest chyba prawidlowe bo zawsze trzeba miec conieco samokrytyki dla samego siebie a nie tylko sie w zachwytach rozplywac...jednak na dluzsza mete to moze zszargac psychike jezeli nikt cie nie docenia...teraz ojciec jak zrobie cos nie tak mowi mi ze jestem idiota jak cos zrobie dobrze to tez mu jest zle wiec nie wytrzymala moja psychika takiego nacisku powiedzialem mu w twarz zeby sie O****lil i ze mnie jego opinia nie obchodzi w zupelosci... juz dwa miesiace slowa z nim nie zamienilem...

"Jak tu żyć w mieście, które jest z tego znane, że wszystko, co się dzieje z góry jest ukartowane Tam, gdzie dominują poszlaki, a nie fakty i żeby coś osiągnąć ***** musisz mieć kontakty. Prawdziwe życie bez imaginacji, koniec bredni, chleb powszedni, bogaci biedni -tak było, będzie, musi być- umiesz z tym żyć?" WWO

Old Post 05-07-2001 08:17
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil CE3RDE Kliknij tutaj by wysłać e-maila do CE3RDE Znajdź więcej post'ów przez  CE3RDE Dodaj CE3RDE do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać CE3RDE prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
S4i1or
Thorin Oakenshield

IMHO obie te rzeczy mobilizują... Podam to na swoim przykładzie Jak np. mam mieć na koniec roku złą ocenę, stary daje mi zazwyczaj szlaban na kompa, aż poprawię ocenę. To chyba mnie mobilizuje, bo przecież chcę grać w Quake'a! Z kolei jak mam dobre oceny, to stary mnie za nie pochwali. To mnie także mobilizuje do nauki, bo przecież nie chcę sobie zjebać świadectwa. Prawda?

Old Post 05-07-2001 15:36
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil S4i1or Kliknij tutaj by wysłać e-maila do S4i1or Znajdź więcej post'ów przez  S4i1or Dodaj S4i1or do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać S4i1or prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
SweepeR
sweter

I to jest wlasnie sprawa, w ktorej nie mozna czegos stwierdzic jednoznacznie. I dlatego tez wstrzymywalem sie od pisania czegos tutaj.

Old Post 06-07-2001 16:58
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil SweepeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do SweepeR Znajdź więcej post'ów przez  SweepeR Dodaj SweepeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać SweepeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

Na mnie dziala jedynie system nagradzania
Gdy ktos mi powie ze cos zrobilam zle .. to w tym momencie sie zapre i nie ma szans na zadne kompromisy.. gdy natomiast powie sie - no tak jest niezle ale trzeba troszke poprawic to raczej tak zrobie

Old Post 18-07-2002 14:03
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
d4
* d r u n k *

Cukierek 3:>

Old Post 18-07-2002 14:21
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil d4 Znajdź więcej post'ów przez  d4 Dodaj d4 do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

Oj......trudny temat wam powiem ... Nie czytalem wszystkiego bo zaraz sie zmywam, wiec napisze co ja o tym sądze.
Po 1.
Kara:
gdy mam cos zrbic a tego nie zrobie czasem dostaje kare. Kara a jest w roznej formie. Moge zostac zbanowany na komputer czy TV przez rodzicow czy moge dostac 1 za brak pracy domowej w szkole Tak czy inaczej zazwyczaj kare dostaje za cos czego nie zrobilem i zeby miec nauczke na przyszlosc (Jestem za karą śmierci. Ten, kto popełnił odrażające czyny, powinien dostać nauczkę na przyszłość"
(c)Britney Spears )
A więc przyklad:
Wstaje rano. Mama mowi: Posciel lozko, pozmywaj naczynia, troche posprzątaj, powieś pranie, zrob se cos na obiad, nie siedz tyle przy komputerze. Ojciec mowi: nie siedz tyle przy komputerze, posciel lozko, nie siesz tyle przez TV, fotel sie zepsul moze byc cos sprubowal naprawic, posprzątaj po sobie przy komputerze (i nie tylko), zalatw te sprawe z kieszenia do dysku, odkurz mieszkanie, posprzątaj balkon, wynies smieci, idź po wode oligocenską, bblablabla (dalej nie slucham ).....i mam na to caly dzionek (no w sumie to do 17 jak ojciec wraca).....a tu z tego wszystkiego ...lozko nie poslane, nic nie posprzatane, burdel przed kompem i wogle wszystko naodwrot (ostatnio si zmobilizowalem i juz jest OK )...no to sie zdazy ze dostane kare w jakiejs roznej formie...... potem wraca matka i to samo.....ale ona raczej woli sie na mnie wydzierac i wygania mnie z przed kompa tudziez TV. no i ja jestem zdenerwowany i wtedy sciele lozko zdenerwowany, wynosze smieci zdenerwowany, jem kolacje zdenerwowany, ucze sie zdenerwowany, i inne rozne takie ale zawsze jestem zdenerwowany, obórzony i inne taki
Więc wychodzi na to ze kara moze i motywuje mnie do dzialania, ale to dzialanie jest nieefektywne . Inczej ma sie sie sprawa kiedy np. rodzice mowią zrob to lub tamto (ale raczej jesli chodzi o cos co mam zrobic w tym momencie) bo bedzie kara...to wtedy robie cos i nie jestem zdenerwowany (no...moze troche)
takze inaczej jest w szkole....dostane pale za brak pracy domowej to mam nie tyle co motywacje ale przestroge ze musze robic prace domowe ..
na temat pochwaly wypowiem sie w następnym odcinku bo musze leciec

Old Post 18-07-2002 17:17
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
rcube
KOSZ

Czemu Saari odgrzala sary topic?

Old Post 18-07-2002 17:36
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil rcube Kliknij tutaj by wysłać e-maila do rcube Znajdź więcej post'ów przez  rcube Dodaj rcube do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać rcube prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Saari
Niebieska Maskotka

a czemu nie? Przeciez juz mamy alienka ktory cos madrego powiedzial

tak serio to najpierw sie nie skapnelam ze stare ankiety ktos powywalal na wierzch i myslalam ze to nowe

Old Post 18-07-2002 17:47
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Saari Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Saari Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Saari Dodaj [FPP]Saari do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Saari prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
AlieneK
KOSZ

oo ja tez mmyslalem ze to nowe
a to juz ma ponad rok

Old Post 18-07-2002 18:48
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil AlieneK Kliknij tutaj by wysłać e-maila do AlieneK Znajdź więcej post'ów przez  AlieneK Dodaj AlieneK do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać AlieneK prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Lipas
I'm a l33t Mover :)

quote:
Napisane oryginalnie przez S4i1or
IMHO obie te rzeczy mobilizują... [...]

Zgadzam sie - obie rzeczy mobilizuja, ale najwiecej zalezy od charakteru ...

'Uśmiechnij się, właśnie jesteś w ukrytym KillFile...'

[L]ipas | GG: 917123

Old Post 18-07-2002 19:32
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Lipas Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Lipas Dodaj [FPP]Lipas do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Lipas prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 03:54.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions