Edytuj swój profilRejestracja jest darmowaKalendarzZnajdź użytkownika
FAQ - pomocSzukajStrona główna
FPP BOARD > Off Topic > O niczym konkretnym w sumie > bycie normalnym
  Poprzedni Temat   Następny Temat
Autor
Temat    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
[FPP]RAPTOR
fpp.pl
Administrator

First Person Perspective bycie normalnym

Granica normalnosci?

Co rozumiemy przez slowo normalny? To taka osoba, ktora nie odbiega od przewidywanej sytuacji i nie zachowuje sie w sposob, ktory mialby nas zaskoczyc. OK. Teraz zastanowmy sie czy slowo "normalny" jest pozytywne? Czy chicialbys byc nazwywany normalnym? To zalezy... no nie? No wlasnie kiedy chcielibysmy byc nazywani normalnymi? I jeszcze raz zadajmy sobie pytanie czy bycie normalnym jest pozytywne?

Wedlug mnie nie Ale po czesci jednak tak Wiadomo ze sa rozne sytuacje

Trzeba zauwazyc ze bycie normalnym lub nazywynie sie takim to pozycja calkowicie defensywna. Mamy sobie 100 pracownikow, ktorzy robia te same rzeczy i czym sie wyrozniaja? No wlasnie czy czegos dokonaja robiac przez caly czas to samo i w ten sam sposob krecac sie w kolko (mam tu na mysli tzw syzyfowa prace lub lepiej to skojarzyc z "praca bez awansu")? Robia to co musza i nie przejmuja sie niczym. Nie dostaja wyroznien, premii, a tym samym nie sa upominani ani karani. Czy nie zanudzilibyscie sie na smierc? Ja tak dlatego uwazam, ze pojecie normalnosci jest zupelnie negatywne. Zycie ma byc nienormalne, ma zmusic do myslenia (bo jezeli czegos sie nie cwiczy to to zanika), trzeba isc ku postepowi (bo robienie w koloko czegos nie pociagnie za soba zadnych nowych rozwiazan), a takze trzeba pozwolic by szczescie dopadlo cie w jakims nieoczekiwanym momencie. Nawet jezeli bedzie to cos co sprawi nam przykrosc, ale pozwoli nam sie czegos nowego nauczyc.

Zwrodzcie uwage na sama przyrode Popatrzcie czy bedzie gdzies normalnosc w doslownym tego stopniu znaczenia i czy to przynosi w jakim kolwiek stopniu korzysci? Ewolucja polega wlasnie na nienormalnosci (np mutacje), ktore tylko w taki sposob mogly doprowadzic do sukcesu ewolucyjnego jakim jestesmy my sami. Jestesmy nienormalni pod wzgledem wykorzystania mozgu i takze w cale nie musimy byc normalni pod wzgledem chodzenia na czterech lapach I jak sobie radzimy? Powiedzialbym ze zajebiscie

No dobra wyprostujmy troche temat Powiedzmy sobie ze ja jestem normalny bo umiem pisac (w zeszycie ). Teraz zeby bylo pozytywnie (bycie nienormalnym) ktos inny musi byc tak dobry w pisaniu, ze stanie sie kims kto utkwi w naszych umyslach tylko pod tym wzgledem ze bardzo dobrze pisal. Co pisal i jak pisal? Przykladowo, zeby czlowiek (nasz zdolniacha w pisaniu) pisal (bo wlasciwie kazdy umie pisac i nie jest to niczym niezwyklym) tak abysmy go zapamietali musi napisac ksiazke, pisac artykuly w gazecie i przez to stac sie na swoj sposob slawny. Ta nienormalnosc jest sukcesem. Przekaze swoje umiejetnosci swoim dzieciom, rodzinie itd. (pokolenie pisarzy nam wyjdzie hehe).

OK. Do czego zmierzam? Chce abyscie nie byli normalni Probowali cos zmienic (oczywiscie zawsze na leszpe). Zawsze minimalna zmiana (oczywiscie wczesniej przemyslana i dobrze zaplanowana) bedzie sukcesem. Nie pozwolcie by wasze zycie wygladalo nudnie i bezwartosciowo. Chodzi mi o unikanie takich sytuacji jak: wstaje rano, jem sniadanie, ide do pracy, wracam, jem obiad, ogladam telewizje, jem kolacje i ide spac tylko ma wygladac: wstajesz o godzine pozniej niz normalnie (powiedzmy ze wczoraj bo nigdy nie zdarza sie zebys wstal o tej samej porze), nie jesz sniadania tylko sobie kupujesze po drodze do pracy , nastepnie po powrocie robisz cos zwariowanego na przyklad przynosisz kwiaty zonie czego zazwyczaj nigdy nie robisz pozniej zamiast wlaczania telewizora robisz 30 pompek, ktore maja sprawic ze zasniesz w lozku tak szybko jak zdazyles przed tym sie pomodlic (oczywiscie jezeli masz zonke to musi ci ona wystarczyc zamiast tych pompek ). Korzysci? Zajebiscie duzo, ale nie bede juz wymienial jakie bo to widac kurna
Nie pozwol bys stal sie statystyka tylko mysl, dzialaj i badz niezapomniany!

Czego oczekuje w waszych odpowiedzi na moj temat? Moze tego jak bardzo odbiegacie od pozycji normalnej. Oczywiscie nie mozna zapomniec ze umiar zawsze jest i nie mozna tego lekcewazyc, bo bywa roznie

A w sumie sam nie wiem, badzcie nienormalni i zaskoczcie mnie swoimi postami pod tym tematem!

Problemy trzeba rozwiązywać, a nie stwarzać!

Zgłoś post do moderatora | IP: Zalogowane

Old Post 14-08-2001 22:41
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]RAPTOR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]RAPTOR Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]RAPTOR Dodaj [FPP]RAPTOR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]RAPTOR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

Nienormalny to "nie mieszczacy sie w granicach normy" a w dzisiejszych czasach ta granica jest bardzo rozciagnieta i trugno ja przekroczyc we wszystkich miejscach. Nienormalne moga byc niektore nasze zachowania ale nie my sami. Nienormalnymi przyjelo sie nazywac ludzi, ktorzy robia cos, czego my bysmy nigdy nie zrobili. Dla mnie np. nienormalnym jest uciec z domu, a okazuje sie ze to wsrod loodzi w moim wieku jest norma. No moze nie u wszystkich ale w kazdym razie miesci sie w granicach normy. Jesli juz w ten sposob patrzec na normalnosc i nienormalnosc to moja "nienormalnoscia" jest na przyklad to ze sloocham kazdego ( no prawie ) gatunku muzyki ( techno, rock, muzuka powazna, filmowa, hip hop, muzyka z gier - poprostu kazda ). Drugi przyklad. Dla niektorych z was jest normalne to ze siedze kilkanascie godzin dziennie przy kompie, gram siedze na boardzie itp. Ale dla ludzi z mojej "paczki" to nie jest normalne - nie rozumieja tego, sami tyle nie siedza ( albo nie siedza wogoole ) wiec uwazaja to za nienormalne.
I moze jeszcze jeden przyklad taki troche na czasie: zobaczcie boardy FPP.PL i QOPL. Dla nich nienormalnym jest to ze tu kazdy moze sie wypowiadac, ze ktos pilnuje porzadku i ze nikt tu nie jest wyzywany od lam itp. Natomiast dla nas jest nie do pomyslenia to ze oni tam sie ciagle klooca, wyzywaja i ze nie kazdy moze sie wypowiedziec na ich forum. To w koncu kto jest normalny ??? My czy oni ??? A moze wszyscy sa ?

Old Post 15-08-2001 17:48
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Shooler Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Shooler Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Shooler Dodaj [FPP]Shooler do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Shooler prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]MajeS
Guest

oni

joke...

Old Post 15-08-2001 17:50
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

Talking

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]MajeS
oni

joke...

Kazdy wie kto

Old Post 15-08-2001 17:55
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]Shooler Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]Shooler Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]Shooler Dodaj [FPP]Shooler do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]Shooler prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Xkill
Płatny Zabójca

Nienormalny --> Nie normalny

Old Post 15-08-2001 22:55
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Xkill Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Xkill Znajdź więcej post'ów przez  Xkill Dodaj Xkill do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Xkill prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
S4i1or
Thorin Oakenshield

Popieram, Shooler. Dla ludzi nienormalne jest to, czego nigdy by sami nie zrobili. Moja starsza uważa mnie za nienormalnego, po za dużo czasu spędzam przy kompie. Ale dla Ciebie nie jestem nienormalny, bo Ty też siedzisz długo przed monitorem. Tak samo moja babcia, bo chodzę w szerokich spodniach. A 90% moich qmpli tego nie robi. Natomiast za normalnego uważa kolesia (z mojej klasy), który nie wychodzi z domu, tylko ryje 365 dni w roku w książkach, chodzi w "normalnych" spodniach, średnią ocen ma 5,6 itd. Trochę to denerwujące, ale co ja na to poradzę...

Old Post 16-08-2001 07:01
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil S4i1or Kliknij tutaj by wysłać e-maila do S4i1or Znajdź więcej post'ów przez  S4i1or Dodaj S4i1or do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać S4i1or prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

quote:
Napisane oryginalnie przez Xkill
Nienormalny --> Nie normalny

nienormalny ~ ni

Zroodlo: Slownik Jezyka Polskiego

Old Post 16-08-2001 08:23
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

Widzisz S4i1or z nauka to jest tak, ze za norme uwazam 3-5h nauki dziennie ( swoja drogo ja ucze sie 3-5h za malo ) i nie jest normalnym uczenie sie 365d w roku 7d w tygodniu i 24h na dobe - to jest juz zboczenie, a taki stan uwazam za wysoce nienormalny

Old Post 16-08-2001 12:47
SweepeR
sweter

Nie ma tutaj co mowic o nromalnosci, nienormalnosci... Ja juz doszedlem dawno do jednego przekonania:

NIE MA NORMY!!!

I tyle.

Old Post 16-08-2001 12:53
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil SweepeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do SweepeR Znajdź więcej post'ów przez  SweepeR Dodaj SweepeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać SweepeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Ex00
Pan Prezes :S

Raptor...chyba troche "za lekko" napisales ten topic. O co mi chodzi? Otoz chodzi mi o ten fant zwany "robcie co wam sie podoba, bo wasze zycie nie bedzie fajne". Zalozenia hipisowskie? Raczej o to bym cie nie podejrzewal przynajmiej [chociaz kto tam wie ]. Trzeba postepowac nie tak jak jest fajnie..tylko tak, zeby bylo nam wygodnie. Tak wygodnie. Oczywiscie nie mowie to o tych wszystkich "wyskokach" ktore potem koncza sie nastepnym kompleksem, przynajmiej w wiekszosci przypadkow. Bo wydaje mi sie, ze to chciales podkresilc jako zachowanie inne niz z dnia codziennego Dlatego kazde wyskoki powinno sie przemyslec. Taka prawda.. jak sie nie przemysli, to ptoem to odzalujemy. A wracajac do wygod..to powiem tylko jedno.. Wygoda nasza jest najwazniejsza [to znaczy chodzi mi o strone psychiczna]. Po prostu nie mozemy robic rzeczy ktore dla innych sa fajne, a dla ciebie samego sa totalna glupota. Koniec

btw. wiem, ze nie gramatycznie, ale zrozumcie...za duzo rzeczy pisze dziennie

Old Post 16-08-2001 23:34
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Ex00 Znajdź więcej post'ów przez  Ex00 Dodaj Ex00 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Ex00 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]RAPTOR
fpp.pl
Administrator

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Ex00
"robcie co wam sie podoba, bo wasze zycie nie bedzie fajne".

Czy ja tak napisalem gdzies???

Te zdanie wyklucza twoja odpowiedz
Chce abyscie nie byli normalni. Probowali cos zmienic (oczywiscie zawsze na leszpe). Zawsze minimalna zmiana (oczywiscie wczesniej przemyslana i dobrze zaplanowana) bedzie sukcesem. Nie pozwolcie by wasze zycie wygladalo nudnie i bezwartosciowo.

Old Post 17-08-2001 07:10
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil [FPP]RAPTOR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do [FPP]RAPTOR Znajdź więcej post'ów przez  [FPP]RAPTOR Dodaj [FPP]RAPTOR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać [FPP]RAPTOR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Ex00

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Raptor

Chce abyscie nie byli normalni. Probowali cos zmienic (oczywiscie zawsze na leszpe). Zawsze minimalna zmiana (oczywiscie wczesniej przemyslana i dobrze zaplanowana) bedzie sukcesem. Nie pozwolcie by wasze zycie wygladalo nudnie i bezwartosciowo.

Drogi kolego mylisz sie w swoich wypowiedziach
To co jest w quote, znaczy to samo co ""robcie co wam sie podoba, bo wasze zycie nie bedzie fajne.". Wiec jak juz mowilem troszke przesadziles z ta wolnoscia robienia co chceta. Poniewaz raczej wiekszosc z nas nie jest w stanie stwierdzic co jest dobre. Wezmy przyklad pracy..bedziemy "nie normalni" dostaniemy awans...jest to dla nas na lepsze, ale dla innych? W sumie w takim przypadku juz moga mniec pocawlowac juz w pupe. Sam widzisz, ze troche przesadzas. Licze na Round 2

Old Post 17-08-2001 10:11
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Ex00 Znajdź więcej post'ów przez  Ex00 Dodaj Ex00 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Ex00 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bizonek
def

nienormalność ?
Dzisiaj do mnie dzwoni kumpel i mówi:
"Dostałeś Maila od ewki ?
Ja na to:
"Nie, a co napisała."
On:
"Przypominam wam, że mamy przeczytać dwie lektury na początek roku"
ROTFL.:>

Old Post 17-08-2001 19:36
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil bizonek Kliknij tutaj by wysłać e-maila do bizonek Znajdź więcej post'ów przez  bizonek Dodaj bizonek do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać bizonek prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
nea*1337
Ciota komputerowa

A ja jestem *******nięty, juuuuuuuuuuuuuuu... Te odjazdowe kolorki...............

http://wow.allakhazam.com/profile.html?310690
Po ilu critach ty się uśmiechniesz?
Frozen do expansion packa.

Old Post 17-08-2001 19:56
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil nea*1337 Kliknij tutaj by wysłać e-maila do nea*1337 Znajdź więcej post'ów przez  nea*1337 Dodaj nea*1337 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać nea*1337 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
bLADE
Guest

Raptor! zgadzam sie w 100% i nie musze nic tu pisac =>

Old Post 18-08-2001 10:02
Znajdź więcej post'ów przez  Dodaj  do Listy Znajomych Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
nea*1337
Ciota komputerowa

Ja też się zgadzam, w końcu po coś robię mod'a

Old Post 18-08-2001 14:20
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil nea*1337 Kliknij tutaj by wysłać e-maila do nea*1337 Znajdź więcej post'ów przez  nea*1337 Dodaj nea*1337 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać nea*1337 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
t4z15
Skilled (Knight)

Jejuniu RAPTOR!
Napisanie mi tak dlugiego textu zajelo by mi tyle, ze nie wyplacilbym sie z rachunkiem za telepon!

Old Post 18-08-2001 20:14
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil t4z15 Kliknij tutaj by wysłać e-maila do t4z15 Znajdź więcej post'ów przez  t4z15 Dodaj t4z15 do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać t4z15 prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
nea*1337
Ciota komputerowa

Ale niektórzy szczęśliwcy mają SDI, lub jakieś inne cudo natury. Pozatym podczas pisania posta mógł się rozłączyć, no nie .

Old Post 18-08-2001 20:18
[FPP]RAPTOR
fpp.pl
Administrator

ex i tak cie nie czaje

nie promuje powiedzenia "robta co chceta" bo to bzdurka i do nieczego nie prowadzi. Zawsze sa jakies granice ktorych nie nalezy przekraczac, bo bedzie kuku W sytuacjach bardzo niepewnych albo sie ryzykuje albo rezygnuje. To jest jak ruletka. Czasami przynosi sukces a czasami porazke. Nie mozna byc ciagle ryzykantem ani looserem, bo daleko sie nie zajdzie. Trzeba w jakis sposob pomagac szczesciu i wybierac to co jest bardziej prawdopodobne - albo ryzykuje albo rezygnuje

Old Post 18-08-2001 21:35
Ex00

No wlasnie o to mi caly czas chodzilo

Old Post 18-08-2001 22:22
Dark_old
...!...

Thumbs up

Dlugo czytalem ten topic i nie pamietam kto to pisal ale popieram jego wypowiedz:

"za nie normalne uwazamy to czego sami bysmy nie zrobili"

To by bylo na tyle z mojej strony, PROSZE SIE ROZEJSC

Old Post 19-08-2001 01:11
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil Dark_old Kliknij tutaj by wysłać e-maila do Dark_old Znajdź więcej post'ów przez  Dark_old Dodaj Dark_old do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać Dark_old prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

Wink

quote:
Napisane oryginalnie przez [FPP]Dark
Dlugo czytalem ten topic i nie pamietam kto to pisal ale popieram jego wypowiedz:

"za nie normalne uwazamy to czego sami bysmy nie zrobili"

To by bylo na tyle z mojej strony, PROSZE SIE ROZEJSC

To napewno byl ktos wybitnie uzdolniony z nieprzecietna inteligencja

Old Post 19-08-2001 09:10
S4i1or
Thorin Oakenshield

Wiedziałem, że to napiszesz

Old Post 19-08-2001 14:43
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil S4i1or Kliknij tutaj by wysłać e-maila do S4i1or Znajdź więcej post'ów przez  S4i1or Dodaj S4i1or do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać S4i1or prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
[FPP]Shooler
fpp.pl
Administrator

Talking

quote:
Napisane oryginalnie przez S4i1or
Wiedziałem, że to napiszesz

Bo wiesz - ja naprawde tak o nim mysle

Old Post 19-08-2001 15:07
weirdo
kontemplator bytu

quote:
Napisane oryginalnie przez JeloneK
Ale niektórzy szczęśliwcy mają SDI, lub jakieś inne cudo natury. Pozatym podczas pisania posta mógł się rozłączyć, no nie .

hehe... a mi modemik laczy sie za 4-5 razem =] i za kazdym razem trace impuls... ale na szczescie mam znajomych =]

Old Post 21-08-2001 19:19
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil weirdo Kliknij tutaj by wysłać e-maila do weirdo Znajdź więcej post'ów przez  weirdo Dodaj weirdo do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać weirdo prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
giBBeR
dr. giBBeRs+eiN

Hmm... niechce mi się czytać wszystkich postów...
Powiem tylko tyle że jako takiej granicy normalności niema. Uważam że normalny jest każdy, tyle że każdy ma ine zdanie o normalności... Coś w tym jest.

Old Post 21-08-2001 19:33
Kliknij tutaj aby zobaczyć profil giBBeR Kliknij tutaj by wysłać e-maila do giBBeR Znajdź więcej post'ów przez  giBBeR Dodaj giBBeR do Listy Znajomych Kliknij tutaj aby wysłać giBBeR prywatną wiadomość  Edycja/Kasowanie Posta    Odpowiedź
Wszystkie czasy są EU (PL). Aktualna godzina 03:52.    Wyślij nową wiadomość    Wyślij Odpowiedź
Poprzedni Temat   Następny Temat
[ Pokaż wersje do druku | Wyślij tą stronę do przyjaciela! | Otrzymuj informacje o aktualizacji tego tematu ]

Szybkie wybieranie:
Oceń Dyskusje:

Reguły obowiązujące na boardzie:Kto może czytać board'a? Każdy zarejestrowany i niezarejetrowany użytkownik.
Kto może zakładać nowe tematy? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Kto może pisać odpowiedzi? Każdy zarejestrowany użytkownik.
Zmiany: Post'y mogą być edytowane i kasowane przez ich autorów.
Posty: kod HTML jest OFF. Uśmieszki są ON. vB code jest ON. [IMG] jest ON.

Zajrzyj na F·P·P · N·E·W·S
po więcej news'ów ze świata gier FPP.

< Kontakt - f·p·p · b·o·a·r·d >

SERWISY
fpp.pl | avp.fpp.pl | avp.fpp.pl/ogl | bia.fpp.pl | bhd.fpp.pl | cgl.fpp.pl | chrome.fpp.pl | cs.fpp.pl
cod.fpp.pl | cz.fpp.pl | doom3.fpp.pl | duke.fpp.pl | ghostrecon.fpp.pl | halflife.fpp.pl halo.fpp.pl | j2k.fpp.pl
moh.fpp.pl | of.fpp.pl | swbf.fpp.pl | quake.fpp.pl | quake2.fpp.pl | quake3.fpp.pl | unreal.fpp.pl | redfaction.fpp.pl
sof.fpp.pl | rtcw.fpp.pl | tribes2.fpp.pl | bhd.fpp.pl

ZASOBY
news.fpp.pl | cgl.fpp.pl | battlenet.pl | gry-video.pl | g4ce.pl UrbanTerror.pl

board.fpp.pl
Podłącz nasz baner

© 2000 - 2004 fpp productions